search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:28
MENU CLOSE

Συνάντηση Μέι-Τραμπ: Εύσημα για το Brexit, ασφυκτικές πιέσεις για τη Huawei

04.06.2019 15:53
Συνάντηση Μέι-Τραμπ: Εύσημα για το Brexit, ασφυκτικές πιέσεις για τη Huawei - Media
 
H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν πήρε πιθανόν τα εύσημα που της άξιζαν για τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με στόχο μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού η Τερέζα Μέι αστειεύτηκε σχετικά με τις συμβουλές του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για το θέμα.
 
«Ο πρόεδρος (πέρυσι) πρότεινε να μηνύσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν κάναμε» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. «Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις και καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία» σημείωσε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον μεγιστάνα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τη συμφωνία του Νοέμβριου που σύναψε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τρεις φορές νωρίτερα φέτος. «Εγώ θα τους είχα μηνύσει, αλλά εντάξει» υπογράμμισε ο ίδιος χαμογελώντας. «Θα τους είχα μηνύσει και θα προχωρούσαμε σε διακανονισμό, όμως ποτέ δεν ξέρεις, εκείνη είναι πιθανόν καλύτερη διαπραγματευτής σε σχέση με εμένα».
 
Κατόπιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Πιθανόν, δεν σου δόθηκαν τα εύσημα που σου αξίζουν, εάν αυτά σημαίνουν κάτι, όμως πιστεύω ότι σου αξίζουν πολλά εύσημα, πραγματικά το πιστεύω». Την ίδια ώρα, οι σχέσεις με το Μεξικό και η Huawei βρέθηκαν, επίσης, στο επίκεντρο των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι το Μεξικό «πρέπει να κάνει περισσότερα» για να σταματήσει την «εισβολή» των μεταναστών στις ΗΠΑ, εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή τελωνειακών δασμών σε βάρος του.
 
Θεωρώντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» διασχίζουν τα σύνορα, ο μεγιστάνας υπογράμμισε ότι «οι δασμοί θα τεθούν πιθανόν σε ισχύ», παρά τις συνομιλίες με τη μεξικανική κυβέρνηση με στόχο να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών. 
 
«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη. Θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τα σύνορα… Θέλω να δω ασφάλεια στα σύνορά μας, θα δω φοβερό εμπόριο, θα δω πολλά πράγματα να συμβαίνουν κι αυτό συμβαίνει».
 
«Το Μεξικό τηλεφώνησε, θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούν την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ) Πομπέο θα παραστεί στη συνάντηση μαζί με κάποιους άλλους που είναι πολύ καλοί σε αυτό και θα δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όμως νομίζω ότι το πιθανότερο είναι οι δασμοί να επιβληθούν και το πιθανότερο τότε θα λέμε ότι οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ και ότι θα καταβληθούν», εξήγησε και σε πιο απειλητικό ύφος εξήγησε ότι «κάθε μήνα αυτοί οι δασμοί θα αυξάνονται από το 5% στο 10%, στο 15%, στο 20% και ίσως στο 25% κι αυτό που θα συμβεί είναι ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έφυγαν από τη χώρα μας και πήγαν στο Μεξικό, θα επιστρέψουν σε εμάς κι αυτό είναι εντάξει…».
 
Παράλληλα, ο Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα «απόλυτα βέβαιος» στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία για την πιθανή εμπλοκή του κινεζικού ομίλου Huawei στην ανάπτυξη του βρετανικού δικτύου 5G, ένα ενδεχόμενο που δεν βλέπουν με καλό μάτι οι ΗΠΑ.
 
«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία» υπογράμμισε έχοντας στο πλευρό του την Τερέζα Μέι, στο Λονδίνο. Η Ουάσιγκτον απειλεί τους συμμάχους της ότι θα περιορίσει τις ανταλλαγές στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών εάν εμπλέξουν τη Huawei στο 5G.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:28