search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:24
MENU CLOSE

Χαμηλοί τόνοι από Μητσοτάκη – Αποτάσσεται τον ρεβανσισμό για να μην τρομάξει μετριοπαθείς ψηφοφόρους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2076
6-6-2019
07.06.2019 03:00
mits-4.jpg

 

Με τον αέρα που του δίνει ο μπλε χάρτης των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε επίπεδο Περιφερειών, πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ν.Δ. συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς να δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που θα στελεχώσουν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, κίνηση που στέλνει το μήνυμα ότι στην Πειραιώς προετοιμάζονται εδώ και καιρό για την εκλογική μάχη. 

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναλύσει το μήνυμα της κάλπης και το Κίνημα Αλλαγής να βγει από τη δίνη της εσωστρέφειας, ο αρχηγός της Ν.Δ. ποντάρει στη μετριοπάθεια και ρίχνει τους τόνους. Άλλωστε, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στόχος είναι μεν η αυτοδυναμία, αλλά επιδίωξη παραμένουν οι ευρείες συγκλίσεις με άλλα κόμματα.
Γενική εκτίμηση είναι ότι σε αυτή τη φάση της προεκλογικής περιόδου και με προίκα τα πρόσφατα αποτελέσματα της κάλπης η Ν.Δ. δεν έχει κανέναν λόγο να ποντάρει στην πόλωση. Ενδεικτικό της «γαλάζιας» γραμμής είναι ότι η πρώτη περιοδεία του Μητσοτάκη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν στο Κερατσίνι, όπου ο δήμαρχος εξελέγη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στοχευμένα ενωτικός…
«Την επομένη των εκλογών δεν υπάρχουν “οι δικοί μας και οι δικοί σας”» ήταν το μήνυμα που θέλησε να σηματοδοτήσει ο «γαλάζιος» πρόεδρος. Επιλογή που κατέδειξε, σύμφωνα με τη Ν.Δ., «τη δέσμευσή του – εφόσον οι πολίτες τον τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους στις εθνικές εκλογές – να συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης». 

Όπως διαφαίνεται, στρατηγική της Ν.Δ. για την επερχόμενη προεκλογική περίοδο μέχρι να στηθούν οι εθνικές κάλπες είναι τα στοχευμένα ακροατήρια και ως εκ τούτου δεν θα δούμε μεγάλες συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις, με εξαίρεση την κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα. Άλλωστε, όπως είπε ο Μητσοτάκης, θα συνεχιστούν οι περιοδείες. «Θέλω να αξιοποιήσω τον χρόνο μέχρι τις εκλογές και να πείσω τους συμπολίτες μας που επέλεξαν άλλα κόμματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. 

Έτσι, σταδιακά χτίζεται ένα πρωθυπουργικό προφίλ που στέλνει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν έχει κρυφή ατζέντα ρεβανσισμού. «Χρέος μου είναι να ενώσω όλους τους πολίτες» διαμηνύει ο Μητσοτάκης, ο οποίος ζητά προεκλογικό ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς, και όχι μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα. 

…αλλά και τσίτα τα γκάζια 
Όλα αυτά πάντως δεν σημαίνουν ότι η Ν.Δ. θα αφήσει στην άκρη τη στρατηγική τής σκληρής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα όπως φάνηκε και από τις οξύτατες ανακοινώσεις που εξέδωσε η Πειραιώς για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. 
«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η Ν.Δ. προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας» ανέφερε η «γαλάζια» δήλωση για το ζήτημα. 

Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού η Ν.Δ. σχολίασε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ βάζοντας στο στόχαστρο την επιλογή της κυβέρνησης να συνεχιστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι και τη διάλυση της Βουλής για τις εθνικές εκλογές, αλλά και τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός περί της τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου. Διά στόματος Μητσοτάκη μάλιστα έχει ξεκαθαριστεί ότι η Ν.Δ. δεν θα συμμετέχει στα κοινοβουλευτικά δρώμενα της εβδομάδας. 

«Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι είναι αμετανόητος παρά το διπλό μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές. Αφού μετέτρεψε τη Βουλή σε πλυντήριο των τελευταίων ρουσφετολογικών διευθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για τη μη μείωση του αφορολογήτου, την οποία μόνος του ψήφισε» σχολίασε η Πειραιώς τονίζοντας: «Προφανώς αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες μετρούν πλέον αντίστροφα τις μέρες για να γίνει οριστικά πράξη η πολιτική αλλαγή που επιθυμούν». 

«Οργανωμένη σκευωρία»
Για τις καταγγελίες του πρώην αντεισαγγελέα Διαφθοράς Γιάννη Αγγελή σχετικά με την υπόθεση Novartis, που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα», η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι το υπόμνημα του δικαστικού λειτουργού «ενισχύει τη διάχυτη πλέον πεποίθηση των πολιτών ότι στην υπόθεση Novartis υπήρξε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία με στόχο τη σπίλωση συγκεκριμένων πολιτικών, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ας γνωρίζουν όλοι ότι η αλήθεια στην εν λόγω υπόθεση θα λάμψει πολύ σύντομα». 

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς για το ίδιο ζήτημα, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για «σκευωρία χωρίς προηγούμενο». Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «δεν περιμένω ούτε καν τη συγγνώμη τους. Τους αφήνω στην κρίση των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας. Εν τέλει, και στην κρίση της Ιστορίας». 
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σε λίγες εβδομάδες οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν το πολιτικό μέλλον των εμπνευστών της σκευωρίας αυτής. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από την πλευρά της, είμαι βέβαιος ότι θα αναλάβει, με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:22