search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:15
MENU CLOSE

Σάντσεθ: Δον Κιχώτης ψάχνει ανεμόμυλους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2076
6-6-2019
08.06.2019 03:00
spain.jpg

 

Ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μετά την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του στην ευρωκάλπη, λογίζεται πλέον ως ο «μεγάλος» ανάμεσα στις μικρές χώρες της Μεσογείου και ως ο «μικρός» ανάμεσα στους «μεγάλους», Γαλλία και Γερμανία. Οι δύο χώρες, βλέποντας τις επιδόσεις του Σοσιαλιστή πολιτικού, επιθυμούν να τον έχουν συνομιλητή στην επόμενη ημέρα της Ευρώπης.

«Ποτέ άλλοτε στις Βρυξέλλες η ισπανική αποστολή δεν ήταν τόσο δημοφιλής και με τα μέσα ενημέρωσης να ακολουθούν κατά πόδας τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ», έγραψε η «El Pais» μία ημέρα μετά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου.

Στις τρέχουσες διεργασίες, οι οποίες θα καθορίσουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους πέντε κύριους πυλώνες της Ε.Ε. (πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας), ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει εκ των πραγμάτων αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, σπάνιο για ηγέτη μίας χώρας που συνηθέστερα ακολουθεί τις πλειοψηφούσες θέσεις που κατά κανόνα υπαγορεύει ο Γαλλο-γερμανικός άξονας.

Ο Πέδρο Σάνστεθ αισθάνεται ο επικεφαλής διαπραγματευτής της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας, κάτι που έσπευσε να δηλώσει μόλις έφτασε στην ευρωπαϊκή σύνοδο, μαζί με την υποστήριξή του στον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν από την Ομάδα των Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς. Εξάλλου, οι κάλπες των ευρωεκλογών έβαλαν τέλος στη μεγάλη συμμαχία ΕΛΚ-Σοσιαλιστών που κυριαρχούσε στο Ευρωκοινοβούλιο και για πρώτη φορά καθίσταται απαραίτητος, σύμφωνα με τα λόγια του Σάντσεθ, «ο διάλογος και με άλλες παρατάξεις».

Περίπλοκες συμμαχίες

Η παράταξη δεν είναι άλλη από την ALDE, την ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, που ήταν και οι πραγματικοί νικητές των ευρωεκλογών καθώς αύξησαν κατά πολύ την παρουσία τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά και την ανάληψη εδρών από το κόμμα του Εμάνουελ Μακρόν La Republique en Marche και η οποία στηρίζει τη Δανή Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, τη νυν Επίτροπο Ανταγωνισμού, για την κεφαλή της Κομισιόν. Όπως όλα δείχνουν, κοινός στόχος των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων είναι να αποτρέψουν την εκλογή του συντηρητικού Μάνφρεντ Βέμπερ στην Κομισιόν αλλά και η ισορροπία δυνάμεων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αφότου το «φαινόμενο» Σάντσεθ αναρριχήθηκε στην εξουσία θεμελίωσε μία ιδιαίτερα στενή σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο – μολονότι δεν ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια – και επεδίωξε να οικοδομήσει και μία καλή σχέση με τη Μέρκελ, με την οποία, ναι μεν έχουν θεμελιακές διαφορές σε πολλά πολιτικά θέματα, αλλά συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για το μεταναστευτικό.

Στόχος του Σάντσεθ είναι να επωφεληθεί από το νέο ενισχυμένο ευρωπαϊκό του προφίλ και την καλή του σχέση με τον Μακρόν για να ασκήσει πιέσεις στον Άλβερτ Ριβέρα των Ciudadanos στα εσωτερικά πράγματα για επιβολή των δικών του όρων διακυβέρνησης. Το PSOE ελπίζει πως η αποτυχία των Ciudadanos να ξεπεράσουν (sorpaso) το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και να θεμελιωθούν στον χώρο της Δεξιάς, θα τους συνετίσει, παρόλο που οι προηγούμενες πιέσεις ώστε να μην συμπράξουν οι Πολίτες με τους ακροδεξιούς στην Ανδαλουσία αποδείχθηκαν αποτυχημένες. Επιπλέον, κύριος στόχος της Ε.Ε. είναι να αποκλεισθεί η ανάμειξη της ακροδεξιάς στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα και η συνεργασία του Ριβέρα με το ακροδεξιό Vox ανησυχεί τους Φιλελεύθερους.

 Οι φιλελεύθεροι κύκλοι προτιμούν μία συμμαχία των δύο Ισπανών ηγετών, και έχει προκαλέσει έκπληξη η ήδη υπάρχουσα συνεργασία τους στην Ανδαλουσία με τους ακροδεξιούς την ώρα που οι ομογάλακτοί τους σε όλα σχεδόν τα κράτη προσπαθούν να τους απομονώσουν. Ο Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο, θα πρέπει να προσέξει να μην μετατραπεί σε μια προσωρινή εφεδρεία του Προέδρου Μακρόν, ο οποίος, μετά την ψύχρανση σχέσεων με την καγκελάριο Μέρκελ, προσπαθεί να διασώσει το ευρωπαϊκό του όραμα και να αναλάβει η Γαλλία την προεδρία έστω σε ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε..

Στο εσωτερικό της χώρας

Την Τρίτη 4 Ιουνίου, η εκτελεστική επιτροπή των Ciudadanos τάχθηκε κατά της συνεργασίας με το ακροδεξιό Vox, κλίνοντας προς την προνομιακή, όχι όμως και αποκλειστική, συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) στις περιφέρειες, ή τους δήμους, που χρειάζονται συμμαχίες για να διοικηθούν, αφήνοντας όμως ανοικτό κι ένα παράθυρο συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές. Δεδομένου όμως πως κύριος στόχος του κεντροδεξιού Ciudadanos είναι η ηγεμονία στον χώρο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς, δεν φαίνεται να υποχωρούν στο «φλερτ» του Πέδρο Σάντσεθ αλλά και στις πιέσεις των Φιλελευθέρων από την Ευρώπη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι 42 έδρες των Podemos παραμένουν απαραίτητες για τον Πέδρο Σάντσεθ, με τον Ιγκλέσιας των Podemos να μην έχει πλέον την ίδια διαπραγματευτική δύναμη όσο μετά την έκβαση των εθνικών εκλογών.

Τα ποσοστά των Podemos στις ευρωεκλογές ήταν χαμηλά, με μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Αριστεράς να έχει απορροφηθεί από το PSOE. Το βράδυ της 26ης Μαΐου ο Ιγκλέσιας απώλεσε την όποια θεσμική δύναμη είχε συγκεντρώσει την προηγούμενη 4ετία. Πλέον η είσοδος στην κυβέρνηση, έστω και ως στήριγμα του Σάντσεθ, απομένει η μόνη λύση για τους Podemos για να διασώσουν ό,τι μπορούν σε τούτη την κρίσιμη καμπή τους και πιστεύουν ότι ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός θα τους δώσει μία ευκαιρία και μία διέξοδο.

Οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συνομιλούν πολύ συχνά έπειτα από τις εκλογές του Απριλίου και πιστεύουν ότι λύση θα βρεθεί. Μάλιστα, οι διαβουλεύσεις τώρα θα είναι ακόμη πιο εύκολες, καθώς ο Ιγκλέσιας δεν είναι σε θέση να επιβάλει όρους. Την ίδια στιγμή, ο Πέδρο Σάντσεθ θα ακολουθήσει τη λαϊκή εντολή η οποία εκφράστηκε ξεκάθαρα το βράδυ των εθνικών εκλογών από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και φώναζε «Με τον Ριβέρα, όχι!» (Con Rivera, NO).

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:14