search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:34
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες ΗΠΑ-Μεξικού για το μεταναστευτικό – Ελπίδα για συμφωνία

07.06.2019 12:59
Σε εξέλιξη οι συνομιλίες ΗΠΑ-Μεξικού για το μεταναστευτικό – Ελπίδα για συμφωνία - Media

 

Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Μεξικού για τη μετανάστευση αναμένεται να επαναληφθούν την Παρασκευή καθώς Μεξικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν την προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτρέψει την επιβολή αμερικανικών δασμών που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος ύστερα από δύο ημέρες συνομιλιών, χωρίς, ωστόσο, να δίνει λεπτομέρειες. Δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επιστρέφει από το πολυήμερο ταξίδι του στην Ευρώπη σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), θα έχει τον τελικό λόγο στην όποια συμφωνία.

«Υπήρξε κάποια κίνηση από την πλευρά τους. Ήταν ενθαρρυντική», δήλωσε ο Πενς την Πέμπτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ είπε ότι η μεξικανική κυβέρνηση προσφέρθηκε να στείλει 6.000 μέλη της εθνοφρουράς για να προστατεύσουν τα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα. Δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τη μετανάστευση θα συνεχιστούν σήμερα.

Ο Τραμπ αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές, τους Μεξικανούς αξιωματούχους και τους εταίρους του Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, απειλώντας με δασμούς 5% στις μεξικανικές εισαγωγές από την ερχόμενη Δευτέρα, εάν το Μεξικό δεν εντείνει τις προσπάθειες για να συγκρατήσει την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που κινούνται προς τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street αποτελούσαν ένδειξη για ανοδικό ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών σήμερα μετά τη χθεσινή ανάκαμψη χάρη στην αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν μια δέσμευση από το Μεξικό να περιορίσει τις μεταναστατευτικές ροές θα πείσει τον Τραμπ να εγκαταλείψει την απειλή του περί δασμών.

Τις τελευταίες ημέρες το Μεξικό παρεμπόδισε και έθεσε υπό κράτηση μετανάστες κυρίως από την Κεντρική Αμερική που διέσχισαν τα νότια σύνορά του, κατευθυνόμενοι προς τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού πάγωσε επίσης τους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 20 προσώπων που πιστεύεται ότι συνδέονται με τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να δείξει ότι τηρεί την προεκλογική του δέσμευση να υιοθετήσει μια σκληρή στάση για τη μετανάστευση καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του το 2020. Ωστόσο ο Τραμπ έχει επίσης στοιχηματίσει τη θητεία του στην επιτυχία της αμερικανικής οικονομίας και πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τις εντάσεις στο εμπόριο και την στροφή προς τον προστατευτισμό να αυξάνουν τους κινδύνους ύφεσης.

Οικονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν χθες ότι οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και η αύξηση των δασμών θα μπορούσαν να απειλήσουν την αμερικανική ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία. Αναλυτές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση στο Μεξικό, κάτι που Μεξικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των μεταναστών που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:34