25/01/2020 19:42:57
8.6.2019 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2076 στις 6-6-2019

Ένα έργο του Βελώνη στη Νέα Υόρκη

Ένα έργο του Βελώνη στη Νέα Υόρκη - Media

 

Το «Life Without Tragedy» («Ζωή χωρίς τραγωδία») του Κωστή Βελώνη, ένα μεγάλης κλίμακας γλυπτό έργο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Onassis Festival 2019: Democracy is coming, έχει πλέον εγκατασταθεί στο Governors Island στη Νέα Υόρκη, όπου και θα εκτίθεται, με ελεύθερη είσοδο, έως τις 31 Οκτωβρίου 2019. Το «Life Without Tragedy», που υλοποιήθηκε με τον αρχιτέκτονα Christian Kotzamanis και δημιουργήθηκε για το Onassis Festival 2019 στη Νέα Υόρκη, διερευνά τη σύνδεση της δημοκρατίας και του θεάτρου – δύο κορυφαίες συνεισφορές της Ελλάδας στην εξέλιξη του κόσμου. Το έργο αποτελείται από τρία ξύλινα γλυπτά που θυμίζουν αρχαιοελληνικό αμφιθέατρο, ένα μέρος που αποτελούσε κοινωνικό θεσμό και τόπο δημόσιου πολιτικού διαλόγου πέρα από χώρο τέχνης.

Αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα της εξέλιξης του Onassis USA σε έναν σημαντικό οργανισμό που επενδύει στην καλλιέργεια τεχνών και ιδεών, τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά σε επίκαιρες εθνικές και διεθνείς συζητήσεις. Το Ίδρυμα έχει διερευνήσει τη δημοκρατία στον πρόσφατο προγραμματισμό του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: το Onassis Festival 2019: Democracy Is Coming, που παρουσιάστηκε με το Public Theater· το Onassis Festival 2018: The Birds, ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη· τη σειρά Speaking Truth to Power, σε συνεργασία με την Brooklyn Academy of Music· και την αναβίωση του 2018 στο The Gospel at Colonus, αυτό το ορόσημο των Lee Breuer και Bob Telson, στο Delacorte Theater, σε συνεργασία με το Public Theater.

Ο Vallejo Gantner, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε καλλιτεχνικός και εκτελεστικός διευθυντής του Onassis USA, αναφέρει: «Ο Κωστής Βελώνης μας έκανε υπερήφανους και είμαστε πολύ ευτυχείς που αυτό το τολμηρό κομμάτι βρήκε τη θέση του. Αυτό το έργο, που δημιουργήθηκε για ένα φεστιβάλ τεχνών και δημοκρατίας, επικαλείται τόσο πολλές αξίες που θεωρούμε πολύτιμες – τον διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών, τη συμμετοχή και τις τέχνες».

Η Karen Brooks Hopkins, σύμβουλος του Onassis USA, επισημαίνει: «Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τόσο του Onassis USA όσο και του Governors Island, είμαι ενθουσιασμένη που αυτοί οι δύο μεγάλοι οργανισμοί συνεργάζονται για να δώσουν σε εκατοντάδες επισκέπτες μια ευκαιρία να δουν αυτό το έργο».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.