search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:04
MENU CLOSE

Οι S-400 «βυθίζουν» τα όνειρα του Ερντογάν για τουρκικά αεροπλανοφόρα

08.06.2019 08:09
Οι S-400 «βυθίζουν» τα όνειρα του Ερντογάν για τουρκικά αεροπλανοφόρα - Media
 
Ένας από τους στόχους του Ερντογάν για την αμυντική βιομηχανία του Τούρκου Προέδρου είναι να καταφέρει η Τουρκία να κατασκευάσει αεροπλανοφόρα και να γίνει τελικώς τελείως ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας.
 
Mόνο οκτώ χώρες διαθέτουν flat top αεροπλανοφόρα. Άλλες έξι διαθέτουν πολεμικά πλοία με δυνατότητες (STOVL), στα οποία υπάρχουν μικροί διάδρομοι απογείωσης και χώρος για κατακόρυφη απογείωση. Στα συγκεκριμένα πλοία STOVL μόνο κάποια αεροσκάφη μπορούν όμως να είναι λειτουργικά.
 
Η Τουρκία κατασκευάζει δύο αμφίβια πλοία πολλαπλών σκοπών, τα TCG Anadolu και TCG Trakya, σύμφωνα με το αεροπλανοφόρο Juan Carlos της Ισπανίας . Αυτά τα πλοία, τα οποία παρουσιάζονται ως αεροπλανοφόρα το τουρκικό κοινό, θα είναι τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον τουρκικό στόλο, μήκους άνω των 230 μέτρων και με εκτόπισμα σχεδόν 27.500 τόνους.
 
Όμως, το όνειρο του αεροπλανοφόρου της Τουρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόκτηση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας S-400. Η Ουάσινγκτον φαίνεται αποφασισμένη να εμποδίσει την αγορά αυτή, καθώς αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την κυβέρνηση της Αγκυρας για κυρώσεις καθώς και πιθανή απομάκρυνσή της από το προηγμένο πρόγραμμα των F-35.
 
Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35A για την αεροπορία της και 16 F-35B για το ναυτικό που θα αναπτύσσονται από τα αεροπλανοφόρα της. Μέχρι στιγμής, τέσσερα μαχητικά F-35A έχουν παραδοθεί τεχνικά στην Τουρκία (παραμένουν όμως στις ΗΠΑ) όμως το μέλλον της παράδοσης του συνόλου των αεροσκαφών είναι θολό λόγω των τελευταίων εξελίξεων.
 
Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ότι η συμφωνία S-400 θα προχωρήσει, ο Ερντογάν ανησυχεί για τον αντίκτυπο της αντίδρασης των ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά το όνειρο των τουρκικών αεροπλανοφόρων.
 
Το αγκάθι των F-35B
Για να ενταχθεί στο κλειστό κλαμπ των χωρών που διαθέτουν αεροπλανοφόρα, η Τουρκία έχει λίγες επιλογές. Η μία είναι τα βρετανικά αεροσκάφη Harrier τα οποία όμως έχουν αρχίσει να παροπλίζονται εδώ και καιρό. Η μόνη επιλογή που απομένει έτσι στην Τουρκία είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35B της Lockheed Martin.
 
«Το F-35B είναι το μόνος μαχητικό που μπορεί να πετάξει από το TCG Anadolu. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν ακόμη και άλλα μαχητικά για πλοία STOVL σε υπηρεσία », δήλωσε ο Robert Farley, ανώτερος λέκτορας της Σχολής Διπλωματίας και Διεθνούς Εμπορίου Patterson στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι.
 
«Έχουν υπάρξει κάποιες φήμες ότι η Ρωσία ή η Κίνα σχεδιάζουν ένα νέο μαχητικό STOVL, αλλά το πρότζεκτ θα πάρει σίγουρα πολλά χρόνια, μπορεί να μην είναι stealth και είναι γενικότερα ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα «, πρόσθεσε.
 
Το TCG Anadolu έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ένα αμφίβιο τάγμα μαζί με οχήματα μάχης και υποστήριξης, να διεξάγει εργασίες εκφόρτωσης και να παρέχει αεροπορική υποστήριξη με τα ελικόπτερα του. Θα μπορούσε επίσης να λάβει μέρος σε ανθρωπιστικές αποστολές, όπως η ανακούφιση από καταστροφές.
 
Με το F-35B, το TCG Anadolu αυξάνει την επιχειρησιακή εμβέλειά του και την αποτελεσματικότητά του και είναι σε θέση να αμυνθεί καλύτερα εναντίον εχθρικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων και να διεξάγει αποστολές επίγειας επίθεσης και αναγνώρισης και να παρέχει μεγαλύτερη αεροπορική υποστήριξη. «Το F-35B αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του δυναμικού μάχης υψηλού επιπέδου», δήλωσε ο Farley.
 
Με το F-35B, το TCG Anadolu και το TCG Trakya θα μετέτρεπαν τις περιφερειακές δυνατότητες της Τουρκίας σε παγκόσμιες και θα έχτιζαν ένα δυνατό πρεστίζ για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
 
«Το TCG Anadolu, σε συνδυασμό με το F-35, αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Τουρκίας να αναπτύξει μια πλατφόρμα αέρα-αέρος και αέρα-εδάφους πέρα ​​από την άμεση περιφέρεια της Τουρκίας. Η Τουρκία θα μπορούσε να επιχειρεί έτσι στον Περσικό Κόλπο ή την Αφρική», δήλωσε ο Ryan Gingeras από το αμερικανικό Ναυτικό Μεταπτυχιακό Σχολείο. «Πέρα από αυτό, είναι σαφώς ζήτημα κύρους. Η ύπαρξη αεροπλανοφόρου σταθερής πτέρυγας θα θεωρηθεί σαφώς σαν σύμβολο παγκόσμιας εξουσίας και η Τουρκία θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης των μουσουλμάνων.
 
Η επιμονή της Τουρκίας όμως στο να αγοράσει τους S-400 μπορεί να βάλει ταφόπλακα στο όνειρο των αεροπλανοφόρων
 
Πηγή: onalert.gr/Ahval
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01