search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:30
MENU CLOSE

O Σαλβίνι ακόμη πιο ενισχυμένος από τις δημοτικές εκλογές

10.06.2019 08:10
Σικελία: Αναβολή στην υπόθεση του Ματέο Σαλβίνι - Είχε αφήσει για πέντε ημέρες σε καράβι 133 μετανάστες - Media

 

Ακόμη πιο ενισχυμένος βγήκε ο Ματέο Σαλβίνι από το β΄γύρο των δημοτικών εκλογών σε 136 μεγάλους δήμους της Ιταλίας, αφού οι υποψήφιοι, τους οποίου στήριξε το κόμμα του και η κεντροδεξιά άλωσαν δύο σημαντικά προπύργια της κεντροαριστεράς.

Ο Σαλβίνι, αρχηγός της ξενοφοβικής Λέγκα, που νιώθει παντοδύναμος μετά τον πρόσφατο θρίαμβο του κόμματός του στις ευρωεκλογές, χαιρέτισε ως «εξαιρετικό» αποτέλεσμα την επικράτηση του Άλαν Φάμπρι, στη Φεράρα έπειτα από 69 χρόνια αριστερής ηγεμονίας, όπως και την άλλη εκκωφαντική επικράτηση του κεντροδεξιού ΤζανΛούκα Τζατίνι στο Φορλί, που επί 50 χρόνια εξέλεγε αριστερό δήμαρχο.

Αλλά εάν η Φεράρα και το Φορλί αποτελούν τις ζοφερές ειδήσεις, τα εν γένει αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καταστροφικά για την Κεντροαριστερά, καθώς, ύστερα από μία 5ετή παρένθεση του Κινήματος των 5 Αστέρων, ο δήμος επιστρέφει στην Αριστερά, όπου ο υποψήφιός της Λούκα Σαλβέτι εξελέγη με ποοσοστό 60%.

Σε άλλη μία πόλη που έως σήμερα διοικείτο από δήμαρχο των 5 Αστέρων, στο Αβελίνο, επέστρεψε θριαμβευτικά η Αριστερά, καθώς ο Τζανλούκα Φέστα, ο οποίος στηρίχθηκε από μία πλατφόρμα προοδευτικών δυνάμεων, επικράτησε με 600 ψήφους του υποψηφίου του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Καλές ήταν οι ειδήσεις από τις κάλπες για την Κεντροαριστερά και στο Πράτο, το Ρέτζο Εμίλια, την Τσεζένα και την Κρεμόνα. Από την άλλη πλευρά, η Κεντροδεξιά «απέσπασε» από την Κεντροαριστερά άλλες δύο πόλεις, το Βερτσέλι και την Μπιέλα, επικράτησε ξανά στη Φότζα και το Άσκολι Πιτσένο, ενώ στο Καμπομπάσο επεκράτησε ο υποψήφιος του Κινήματος 5 Αστέρων.

Στην Ποτέντσα, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς επεκράτησε μόλις με 200 ψήφους του αντιπάλου του, που διεκδίκησε τον δήμο επικεφαλής μίας προοδευτικής κοινωνικής πλατφόρμας.

Ενίσχυση για την Κεντροαριστερά παρά τις απώλειες προπυργίων της

«Ωραίες νίκες και καλές επανεκλογές. Ευχαριστίες σε όλες και όλους. Ευχαριστίες σε όσους έδωσαν τη μάχη. Η εναλλακτική στον Σαλβίνι είναι και πάλι η Κεντροαριστερά.

Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή», τόνισε ο γγ του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, σε μήνυμά του μέσω Twitter. Συνολικά, η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποδεικνύει πως η Κεντροδεξιά, υπό την καθοδήγηση της Λέγκας του Σαλβίνι, επικράτησε σε περισσότερες πόλεις από όσες διοικούσε έως τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Η Κεντροαριστερά, μετά και τον β’ γύρο, όσον αφορά τους μεγάλους δήμους, επικράτησε στη Φλωρεντία, το Μπάρι, το Μπέργκαμο, τη Μόντενα, το Πέζαρο, το Λέτσε, το Πράτο, την Κρεμόνα, την Τσεζένα, το Ρέτζο Εμίλια, τη Βερμπάνια, το Λιβόρνο και το Ροβίγκο, ενώ μπορεί να προστεθεί και το Αβελίνο, που μολονότι ηττήθηκε ο νέος δήμαρχος Φέστα ανήκει στην προοδευτική παράταξη. Στο σύνολο, όμως, η Κεντροαριστερά απώλεσε έξι δήμους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το Κίνημα 5 Αστέρων απώλεσε το Λιβόρνο, αλλά απέσπασε από την Κεντροαριστερά το Καμπομπάσο.

Η Κεντροδεξιά επανεξέλεξε δημάρχους στην Περούτζια, το Ούρμπινο, το Άσκολι Πιτσένο, την Ποτέντσα, τη Φότζα και απέσπασε από την Αριστερά επτά σημαντικούς δήμους: Την Παβία, την Πεσκάρα, το Βίμπο Βαλέντια, τη Φεράρα, το Βερτσέλι, το Φορλί και τη Μπιέλα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28