search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:22
MENU CLOSE

Κύπρος και S-400 στο μενού του Ερντογάν – Συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

12.06.2019 07:48
Αποκάλυψη Spiegel: Ο Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές και τους στέλνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Video) - Media

 

«Κόκκινο» συνεχίζει να χτυπά η τουρκική προκλητικότητα καθώς μετά το μπαράζ των παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί το υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να χαράξει τις επόμενες κινήσεις του σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία κατά του πληρώματος «Πορθητής» αλλά και αλλά και την κρίση με τις ΗΠΑ με φόντο την αγορά των S-400 και τον αποκλεισμό των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα F-35.

Τα εντάλματα σύλληψης κατά του πληρώματος του γεωτρύπανου «Πορθητής» έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας καθώς εάν γίνουν πράξη θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πολλά από τα μέλη του πληρώματος είναι από το εξωτερικό.

Σε δημοσίευμά της εφημερίδας Yeni Safak φιλοξενήθηκαν οι προτάσεις ενός Τούρκου Ναυάρχου εν αποστρατεία, του Cem Gürdeniz, ο οποίος παραθέτει τα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει εφόσον ενεργοποιηθούν τα εντάλματα και σταματήσουν τον Πορθητή.

 

Απειλές για αντίποινα

Σε περίπτωση πάντως που ο «Πορθητής» συλληφθεί η Τουρκία, αναφέρει ο Ναύαρχος εν αποστρατεία, μπορεί να λάβει τα εξής μέτρα:

1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα.

2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα

3. Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο Yavuz στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της

4. Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων

5. Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του Ψευδοκράτους.

 

Ο Ερντογάν ακύρωσε προεκλογικές συγκεντρώσεις

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ ο τούρκος πρόεδρος, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, ακύρωσε αιφνιδιαστικά και τις 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο στις 23 Ιουνίου. Η είδηση εξέπληξε πολλούς εντός Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν είχε πάρει όλο το προεκλογικό παιχνίδι πάνω του.

Το στοίχημα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την νίκη στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται θα κρίνει τα επόμενα βήμα του Τούρκου προέδρου.

«Υπάρχει μία προσπάθεια δραματοποίησης της κατάστασης που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά σοβαρή για τον Ερντογάν και για την Τουρκία.

Κατά δεύτερον ο λόγος του είναι αρκετά τοξικός και θεωρώ ότι ενδεχομένως έχει φτάσει σε ένα σημείο που πιστεύει πλέον ότι δεν είναι ο ίδιος το ισχυρό ‘’χαρτί’’ που θα δώσει τη νίκη, την ώθηση που απαιτείται προς τον Γιλντιρίμ.

Θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί και λίγο πιο πονηρά και να πει ότι αν και εφόσον χαθεί η Κωνσταντινούπολη πράγμα το οποίο θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τον Ερντογάν για μία σειρά λόγων», είπε στον σταθμό ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ΙΔΙΣ, Κωνσταντίνος Φίλης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:22