search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:10
MENU CLOSE

Ενίσχυση του διλήμματος – Σε μεσαίους – μικρομεσαίους, νέους εργαζομένους και δημοσίους υπαλλήλους στρέφεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 4077
13-6-2019
14.06.2019 03:00
syr-3.jpg

 

Αναδιαμορφώνοντας το πολιτικό του αφήγημα, βγάζοντας τις νέες ιεραρχήσεις μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη μάχη των εκλογών της 7ης Ιουλίου ελπίζοντας οι νέες πινελιές και το σκληρό δίλημμα για την επιλογή κυβέρνησης να κινητοποιήσουν περισσότερους ψηφοφόρους και να «σπάσουν» την αποχή, που έπληξε κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές.

Σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου θεωρούν εκ των πραγμάτων πολύ ισχυρό το δίλημμα της εθνικής κάλπης και πολλοί φαίνεται να εκτιμούν ότι σε έναν βαθμό θα συσπειρώσει περισσότερο το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και θα σηκώσει από τον καναπέ ψηφοφόρους που δεν τον ψήφισαν στις ευρωεκλογές σε ένδειξη δυσαρέσκειας. Αυτή τη συνθήκη στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να την ενισχύσουν:
● Επιμένοντας στη διέγερση των αντιδεξιών ανακλαστικών της κοινής γνώμης και καλλιεργώντας τον φόβο για την πολιτική που θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία χαρακτηρίζεται ως επιστροφή στα μνημόνια.
● Με την επανάληψη του σχήματος «το νέο και άφθαρτο απέναντι στο παλιό και διεφθαρμένο που χρεοκόπησε τη χώρα».
● Με την προγραμματική αντιπαράθεση ή αλλιώς τη σύγκριση των προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.
● Με ένταση της ρητορικής προς στοχευμένα κοινά, όπως τα μικρομεσαία και μεσαία στρώματα, οι νέοι εργαζόμενοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Οι τελευταίοι στις ευρωεκλογές δεν προσήλθαν μαζικά στην κάλπη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέμενε το ηγετικό επιτελείο. Αντιθέτως φαίνεται ότι πολλοί κινήθηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία. 
Σε έναν βαθμό αυτός ήταν ο λόγος που στη δήλωσή του έξω από το Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας την επικαιρότητα της έκθεσης της Κομισιόν και σχετικών δηλώσεων, επικέντρωσε στους δημοσίους υπαλλήλους, τους συμβασιούχους του Δημοσίου και την αναλογία προσλήψεων, που με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε 1 προς 1, ενώ η Ν.Δ. δείχνει την πρόθεση να επιστρέψει στον μνημονιακό κανόνα του 1 προς 5.

Μεικτά μηνύματα
Σε ό,τι αφορά τα μικρομεσαία και μεσαία στρώματα ως εισοδηματική κατηγορία, η βασική δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει:
● Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε δύο δόσεις (2020 και 2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας, ώστε να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα.
● Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%.
● Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα.
● Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες (ωστόσο αυτή η εξαγγελία δεν είναι καινούργια).
Από εκεί και πέρα τα μηνύματα προς τη μεσαία τάξη δείχνουν να είναι ανάμεικτα. 
● Από τη μία αναγνωρίζεται ότι υπερφορολογήθηκε και σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος κατά τη διάρκεια της κρίσης συνολικά αλλά και στο πλαίσιο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
● Από την άλλη προβάλλεται και μια δικαιολόγηση που λέει ότι αυτή η πολιτική ήταν αναγκαία προκειμένου να βγουν όλοι από την κρίση όρθιοι και ότι στο εξής ανοίγεται ο δρόμος για την ελάφρυνση των βαρών και στα μεσαία στρώματα. 

«Να σκεφτούν σοβαρά»
Σε τελική ανάλυση πίσω από τις γραμμές εκπέμπεται ένα «ναι μεν, αλλά», που φαίνεται να υποκρύπτει και τη γραμμή ότι οι ψηφοφόροι δεν κατανόησαν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής της Δευτέρα. Παραδέχτηκε ότι «κάποιους δυσαρεστήσαμε», αλλά «είχαμε ευθύνη να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου. (…) Κάποιοι λοιπόν έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μην μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή». 

Τόνισε ότι καταλαβαίνει «την κόπωσή τους, τον θυμό τους, τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε τον κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε τον κόπο να μην μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος. Και να θυμηθούμε πού ήταν η χώρα πριν από τέσσερα χρόνια. Και πού βρίσκεται σήμερα».

Σε ανάλογο μήκος κύματος – ή μάλλον πιο αισθητά – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ίδια εκδήλωση έκανε λόγο για «σπέκουλα» περί μεσαίας τάξης – πιθανότατα παραπέμποντας όχι μόνο στη δημόσια συζήτηση, αλλά και στα εσωκομματικά πυρά, τα οποία κατά πληροφορίες δέχεται το οικονομικό επιτελείο για τη φορολογική πολιτική που ακολουθήθηκε. 
Και σημείωσε: «Καλούμε τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα να σκεφτούνε πάρα πολύ σοβαρά τι πήραμε, τι προσπαθούμε να κάνουμε, τι θέλουμε να αποτρέψουμε και τι προτείνουμε. Να σκεφτούν τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα πού θα πάνε, γιατί όποτε πήγανε με τη Δεξιά παντού στον κόσμο καταστραφήκανε». 

Οι πληγές
Από εκεί και πέρα με το ηθικό τραυματισμένο και με δεδομένο το μικρό διάστημα που ακολουθεί ώς την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, λίγα πράγματα φαίνεται να μπορούν να γίνουν επί της ουσίας. 
Ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή κάλεσε το κόμμα να δώσει τη μάχη με αυτοπεποίθηση και συλλογικότητα αφήνοντας να εννοηθεί ότι το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει. Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για το κόμμα λέγοντας πως χρειάζεται καλύτερη οργανωτική δουλειά, ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για τα όσα είχαν διαδραματιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή στη Βουλή με το θέμα των μετατάξεων, κάνοντας λόγο για «μηδενική ανοχή» σε συμπεριφορές που είναι μακριά από τις αξίες της Αριστεράς

.
Όσον αφορά την υπόθεση των μετατάξεων, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θορυβήθηκαν από την περίπτωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και τους χειρισμούς της (τις δηλώσεις περί διασυνδέσεων που αξιοποιήθηκαν στη μετάταξη της κόρης της), ωστόσο αυτό που αναδείχθηκε συνολικά είναι ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ – παρά τις επικλήσεις του ηθικού πλεονεκτήματος – εμφανίζονται να έχουν ενστερνιστεί και αφομοιώσει το δόγμα «νόμιμο άρα ηθικό» κι έτσι τα πολιτικά αντανακλαστικά δεν λειτούργησαν. 

Αντιθέτως υπήρξε επανάπαυση εξαιτίας της διακομματικής συναίνεσης στην εκκίνηση της διαδικασίας, πολύ πριν από τις εκλογές όμως.
Περαιτέρω, στο παρασκήνιο φαίνεται να έχουν ξεκινήσει «συντροφικά μαχαιρώματα», τακτικισμοί και διαμόρφωση «στρατοπέδων» με το βλέμμα στη διαχείριση της επόμενης μέρας. Προς το παρόν φαίνεται πάντως να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές εν όψει των εκλογών. 

Ήδη πάντως ο πρωθυπουργός δείχνει να επιχειρεί να διαμορφώσει τη νέα ηγετική ομάδα κατά κανόνα με πρόσωπα από τη νέα γενιά (Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Αχτσιόγλου) βγάζοντας από το κάδρο τους «παλαιούς» με εξαίρεση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και την εκ του ΠΑΣΟΚ ορμώμενη, ωστόσο χαμηλών τόνων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου – ο υπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε «την καλύτερη μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:07