search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:14
MENU CLOSE

«Διμέτωπος» και εστίες έντασης – Ενότητα και ανανέωση ο στόχος του ΚΙΝΑΛΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2077
13-6-2019
15.06.2019 03:00
pasok_0-3.jpg

 

Μετά την αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας, όταν η Φώφη Γεννηματά έθεσε τον Βαγγέλη Βενιζέλο εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, και τη σφοδρή αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη ανασυντάσσεται και μπαίνει σε προεκλογικούς ρυθμούς. 

Με στόχο να στείλουν μήνυμα ενότητας και ανανέωσης και ταυτόχρονα να καλέσουν πίσω στο Κίνημα Αλλαγής ψηφοφόρους που το είχαν εγκαταλείψει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κατευθυνόμενοι κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της παρουσιάζουν τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια για την εκλογική μάχη. 

Όσον αφορά τη στρατηγική του κόμματος η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρεκκλίνει της τακτικής του διμέτωπου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά η Φώφη Γεννηματά μοιάζει να θέτει και ένα πλαίσιο πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών, ουσιαστικά θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για τις συνεργασίες αυτές. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση για τις «Άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα» έκανε λόγο για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, η οποία, όπως τόνισε, εκφράζεται «με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις».

Δίδυμα «πυρά»
Πάντως οι ισχυρές βολές εναντίον τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. συνεχίστηκαν από το στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη. Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως «το απόστημα της σκευωρίας της Novartis σπάει μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή. Το πολιτικό κέντρο της άθλιας μεθόδευσης αποκαλύπτεται, είναι στην κυβέρνηση, με ευθύνη του κ. Τσίπρα». 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης καλώντας παράλληλα «τη Δικαιοσύνη να δράσει ανεπηρέαστη, να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία». 
Την ίδια στιγμή το Κίνημα Αλλαγής στόχευσε και προς το «γαλάζιο» στρατόπεδο σημειώνοντας πως «το αίτημα επιχειρηματία της Κω προς τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας ένα πράγμα αποδεικνύει: Η προοπτική κυριαρχίας της Ν.Δ. άνοιξε την όρεξη πολλών για την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων. Σε κάθε τέτοια σκέψη το Κίνημα Αλλαγής είναι ενεργά απέναντι» και υπενθυμίζοντας ότι «τα εργασιακά δικαιώματα κατοχυρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». 

Σε αναζήτηση ηρεμίας
Πάντως, παρά τις προσπάθειες της Φώφης Γεννηματά για άλμα προς τα εμπρός μετά την «αναταραχή Βενιζέλου», φαίνεται ότι η ηρεμία δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί στο Κίνημα Αλλαγής. Αντιθέτως υπάρχουν διαρκώς εστίες έντασης που κάθε άλλο παρά ευνοούν την ανάγκη για ηρεμία και προσήλωση στον (εκλογικό) στόχο. 

Το τελευταίο επεισόδιο αφορά τον Γιάννη Σγουρό, ο οποίος, με μια επιστολή στην οποία περίσσευαν οι… «γωνίες» προς τη Φώφη Γεννηματά της γνωστοποίησε ότι θέτει εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων. 
«Στη συνάντησή μας σας γνώρισα εξαρχής ότι η τυχόν εκλογή μου ως βουλευτή δεν είναι αυτοσκοπός» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Σγουρός, σημειώνοντας στη συνέχεια: «διαβλέποντας πλέον, μετά την πάροδο αρκετών ημερών, τη δυσκολία της τελικής σας απόφασης, θα ήθελα να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση της επιλογής, εκφράζοντας την επιθυμία να μην είμαι τελικά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές». 

Η Χαριλάου Τρικούπη κράτησε χαμηλούς τόνους, ωστόσο οι εντάσεις αυτές δημιουργούν προβληματισμό στο κόμμα, καθώς, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής μοιάζει να παθαίνει κρίσεις εσωστρέφειας την ώρα που θα έπρεπε να ασχολείται με τους στόχους της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:14