search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:23
MENU CLOSE

Το Ποντίκι Art προτείνει για την Κυριακή

07.02.2010 08:42
Το Ποντίκι Art προτείνει για την Κυριακή - Media

Την Κυριακή οι βόλτες πολιτισμού ξεκινούν από νωρίς το πρωί με μία επίσκεψη στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, συνεχίζονται παρέα με τον «Μικρό Πρίγκηπα» στον Θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου και καταλήγουν στο θέατρο Αλίκη με τη «Δωδεκάτη Νύχτα» και «Τι είδε ο μπάτλερ» δια χειρός Θωμά Μοσχόπουλου.

Την Κυριακή οι βόλτες πολιτισμού ξεκινούν από νωρίς το πρωί με μία επίσκεψη στην αναδρομική έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, συνεχίζονται παρέα με τον «Μικρό Πρίγκηπα» στον Θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου και καταλήγουν στο θέατρο Αλίκη με τη «Δωδεκάτη Νύχτα» και «Τι είδε ο μπάτλερ» δια χειρός Θωμά Μοσχόπουλου.

ΘΕΑΤΡΟ

Εικαστική πανδαισία

Πόσο θέατρο αντέχετε; Τέσσερις ώρες με τα διαλείμματα, περνάνε όμως σαν νεράκι, είναι τα δύο έργα που παρουσιάζονται μαζί, κάθε Κυριακή και μεμονωμένα τις άλλες ημέρες, στο θέατρο Αλίκη όπου ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθέτησε και παρουσιάζει σε ενιαία παράσταση, υψηλής αισθητικής, την «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ και το «Τι είδε ο μπάτλερ» του Όρτον. Ο Σαίξπηρ συνδιαλέγεται, λοιπόν, με τον Όρτον κι η ελισαβετιανή κωμωδία συναντά μία φάρσα των 60s στο τολμηρό εγχείρημα του Θωμά Μοσχόπουλου με τον γενικό τίτλο «Ό,τι προτιμάτε». Ένας ενιαίος θίασος δεκαεπτά προσώπων, εναλλάξ κάθε βράδυ καλείται όχι μόνο να ζωντανέψει την αινιγματική Ιλλυρία της «Δωδέκατης νύχτας» και την ψυχιατρική κλινική του Δρ. Πρέντις στο «Τι είδε ο μπάτλερ», αλλά και να επιτρέψει το κρυφοκοίταγμα της μίας δραματουργίας (και της κάθε παράστασης!) στην άλλη. Κάθε παράσταση λειτουργεί αυτόνομα, όποιος τις δει μαζί, συνεχόμενα, θα διαπιστώσει ότι από πίσω κρύβεται ένα ενιαίο σκεπτικό. Ούτως ή άλλως, παρά το χάσμα αιώνων που χωρίζει την κλασική, πολυπαιγμένη «Δωδέκατη νύχτα» του 16ου αιώνα από το «Τι είδε ο μπάτλερ» των τρελών sixties, υπάρχουν πάρα πολλές συγγένειες που παραδόξως συνδέουν τα κείμενα. Κοινοί τους άξονες, η τρέλα, που αφηγείται την αλήθεια, ενώ συνδιαλέγεται με την εξαπάτηση και τον αποκλεισμό• η παρενδυσία, που αποκαλύπτει περισσότερα κρυμμένα πάθη από όσες ταυτότητες καλύπτει• η προσπάθεια επιβολής της τάξης σε έναν άτακτο κόσμο, που γεννά μεγαλύτερη ανισορροπία• η υπερβολή, η φαντασίωση, το όνειρο και ο πανταχού παρών έρωτας, στις πολλαπλές, ιδανικές μορφές του, που μεταστρέφεται σε σεξουαλική ανάγκη, εξίσου ισχυρή και κινητήρια απίθανων κωμικών καταστάσεων. Ταυτόχρονα, η παρουσία της μουσικής, ικανής να λειτουργήσει ως ταχυδακτυλουργικό πέρασμα σε έναν άχρονο, παράλληλο κόσμο επιθυμιών και πόθων• έναν κόσμο που, σε αντιστοιχία με αυτόν που ζούμε, μοιάζει σαν ένα αστείο αλλά σκοτεινό τσίρκο. Η κάθε παράσταση δεν λειτουργεί μόνο ως ο παραμορφωτικός καθρέφτης της άλλης• κλείνει και το μάτι στον θεατή, μέσα από το χιούμορ ή τη χοντροκομμένη πλάκα, πως ό,τι προτιμάμε έχει και μια άλλη όψη. * «Ό,τι προτιμάτε» («Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, «Τι είδε ο μπάτλερ» του Όρτον). Μετάφραση «Δωδέκατης νύχτας»: Νίκος Χατζόπουλος. Μετάφραση του «Τι είδε ο μπάτλερ»: Θωμάς Μοσχόπουλος. Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κυπριωτάκης. Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ. Παίζουν («Δωδέκατη νύχτα»): Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Ηλιάννα Γαϊτάνη, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Ιωάννα Παππά, Σωκράτης Πατσίκας, Μιχάλης Σαράντης, Θάνος Τοκάκης, Μαρίσα Τριανταφυλλίδη. Στο «Τι είδε ο μπάτλερ»: Αλέξανδρος Αλπίδης, Γιώργος Γλάστρας, Άννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Μπερικόπουλος, Όμηρος Πουλάκης, Λυδία Φωτοπούλου.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Η αθωότητα δίπλα μας

Ο «Μικρός πρίγκιπας», στο ομώνυμο παραμύθι του γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, από τις διασημότερες της παιδικής λογοτεχνίας, κάνει βόλτες στη Λ. Συγγρού! Το αγοράκι με το κατάξανθο μαλλί, το κίτρινο τυλιχτό κασκόλ και το πράσινο παντελονάκι, καθισμένο πάνω στον αστεροειδή Β 612, το σύμβολο της παιδικής αθωότητας, ήρθε στα μέρη μας. Ο «Μικρός πρίγκιπας» ζωντανεύει στον Θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) και περιμένει μικρούς και μεγάλους με έφεση στην αθωότητα. Η ψηφιακή παράσταση αποτελεί μια παραγωγή της ιαπωνικής εταιρείας GΟΤΟ. Η χώρα μας μάλιστα είναι η πρώτη που θα τη φιλοξενήσει. Τους ήρωες θα ζωντανέψουν φωνές ηθοποιών, όπως των: Ντορίνας Θεοχαρίδου (Μικρός πρίγκιπας), Σπύρου Παπαδόπουλου (στον ρόλο του πιλότου – alter ego του συγγραφέα), Ξένιας Καλογεροπούλου (αλεπού που εξημερώνεται από τον Μικρό πρίγκιπα), Ζέτας Μακρυπούλια (τριαντάφυλλο), Βασίλη Χαραλαμπόπουλου (φίδι), Βασίλη Καΐλα (γεωγράφος). Τη σκηνοθεσία της μεταγλώττισης υπογράφει ο Αργύρης Παυλίδης. Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού ο «Μικρός πρίγκιπας» είναι συνεργασία των Μάριου Φραγκούλη, Παρασκευά Καρασούλου (στίχοι), Παναγιώτη Σιμόπουλου (σκηνοθεσία). * Περισσότερες πληροφορίες: www.eugenfound. Edu.gr

ΕΚΘΕΣΗ

Τσαρούχης για την Κυριακή σας

Στην πρώτη αναδρομική έκθεση του μεγάλου ζωγράφου, που εστιάζει στις δύο σημαντικότερες προσφορές του, στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα και στην καθοριστική του συμβολή στο νεοελληνικό θέατρο, θα εκτεθούν 670 έργα, εκ των οποίων τα 420 είναι ζωγραφικά. Την έκθεση συμπληρώνει ένας μεγάλος αριθμός από σκηνογραφικές μακέτες από τις συνεργασίες του σε παραστάσεις, κυρίως αρχαίου δράματος, με τον Κάρολο Κουν, τον Μάνο Χατζιδάκι στη μουσική και τη Ζουζού Νικολούδη, τη Δώρα Στράτου ή τη Ραλλού Μάνου στη χορογραφία. Ως εκ τούτου η έκθεση θα εστιάσει στις δύο σημαντικότερες προσφορές του Γιάννη Τσαρούχη, στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα και στην καθοριστική του συμβολή στο νεοελληνικό θέατρο. Για να πάρετε μια ιδέα της έκτασης της έκθεσης, τα έργα θα καταλάβουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.800 τετραγωνικά μέτρα, τους δύο ορόφους του Μουσείου – στο ισόγειο η ζωγραφική και στον πρώτο όροφο η θεατρική καλλιτεχνική δημιουργία, μέσα από μακέτες σκηνικών και κοστούμια (σχεδιασμός έκθεσης: Λίλη Πεζανού). * Περισσότερες πληροφορίες: www.benaki.gr

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:23