search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:02
MENU CLOSE

Τσίπρας από Μάλτα: Η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας

14.06.2019 18:14
Τσίπρας από Μάλτα: Η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας - Media
 
Την ανάγκη η ΕΕ να στηρίζει τα κράτη μέλη της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στην Βαλέτα της Μάλτας.
 
Στην Σύνοδο στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έγινε συζήτηση μετά από ενημέρωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ που “κλιμακώθηκαν με πρωτοφανείς παραβιάσεις και συμπεριφορές άκρως αντίθετες σε όλες τις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου”.
 
“Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη”. Σημείωσε ότι “δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες”. Οι ηγέτες των έξι χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: “Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου”.
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ηγέτες των χωρών της νότιας Ευρώπης για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη Συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία, διαμήνυσε εξάλλου ο Μακρόν.
 
Στην ανάγκη οι MED7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ στην εναρκτήρια δήλωσή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED7, που πραγματοποιείται στην Βαλέτα.
 
Στην αναφορά του για την Κύπρο, ο κ. Μουσκάτ ανέφερε ότι σίγουρα θα πρέπει να καταγράψουμε και να εκφράσουμε «την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία». Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.
 
Την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, διαμηνύοντας πως έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.
 
«Εκφράζουμε την πλήρη μας υποστήριξη προς την Κύπρο. Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη λήξη των εργασιακών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.
 
Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
 
Στήριξη της ΕΕ στην Συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στην Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις του μετά, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και η υποστήριξη της Ευρώπης είναι σημαντική. Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της”. Τη θέση αυτή θα επαναλάβει η Ελλάδα και στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την περιφερειακή σταθερότητα, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
 
Στην Σύνοδο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Αλβανία, και όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας: “Θα ήμασταν ευτυχείς αν και η Αλβανία μπορούσε να προχωρήσει σε αυτή την πορεία, να προχωρήσει σε περισσότερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις”.
 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην σημασία της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, “μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που άρχισε από την Αθήνα και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τον συντονισμό των χωρών μας στα κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη”.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν σε μεγάλο βαθμό, μια κοινή εμπειρία ως προς τις σημαντικότερες κρίσεις που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικονομία, στο προσφυγικό, αλλά και σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που περιβάλλουν την Μεσόγειο, είπε ο πρωθυπουργός.
 
Συζητήθηκε το προσφυγικό και μεταναστευτικό, και οι ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης και όχι μέσα από μια αντίληψη που επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στις χώρες πρώτης εισόδου.
 
Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας
Έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα και στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη ο οποίος θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. “Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και να ενισχύσουμε την προστασία για τους νέους και τους άνεργους, με κοινό ταμείο ανεργίας και την καθιέρωση κοινού κατώτατου μισθού για τους ευρωπαίους πολίτες”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
 
Στην Σύνοδο συζητήθηκε η κλιματική αλλαγή και συμφωνήθηκε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία ως προς την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:01