search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:09
MENU CLOSE

Τι κρύβουν οι ενοχλήσεις στο στομάχι; Έξι παθήσεις και τα συμπτώματά τους

16.06.2019 13:03
Τι κρύβουν οι ενοχλήσεις στο στομάχι; Έξι παθήσεις και τα συμπτώματά τους - Media

 

Η απαιτητική καθημερινότητα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, επηρεάζει την υγεία του πεπτικού συστήματος προκαλώντας απλές ενοχλήσεις αλλά και πιο σοβαρές παθήσεις, που χρίζουν επιπλέον παρακολούθησης.

Η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι σημαντική για την βελτίωση της υγείας του οργανισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 70% των κυττάρων που συνθέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται στο έντερο οπότε η διατήρηση της υγείας στην πειροχή είναι πολύ σημαντικό.

Οι περισσότερες σοβαρές διαταραχές του πεπτικού συστήματος ξεκινούν ως μια μικρή αδιαθεσία ή και ενόχληση και σε ορισμένες περιπτώσεις και είναι πιθανό να εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό. Μερικές από αυτές είναι οι εξής: 

Καούρα: Αίσθημα καύσου στην κοιλιακή χώρα

Η καούρα είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που ταλαιπωρεί τουλάχιστον 60 εκατομμύρια Αμερικανούς, μια φορά το μήνα. Το αίσθημα καύσου στην κοιλιακή χώρα προκύπτει συνήθως έπειτα από την κατανάλωση λιπαρών τροφών και συνοδεύεται από παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου στη στοματική κοιλότητα. Η παλινδρόμηση των οξέων γίνεται μέσω του οισοφάγου και του φάρυγγα αφήνοντας μια όξινη γεύση στο στόμα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Χρόνιο άλγος και κοιλιακή δυσφορία

Το χρόνιο κοιλιακό άλγος, που συνοδεύεται από μετεωρισμό, διάρροια ή και δυσκοιλιότητα είναι πιθανό να οφείλεται σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του πεπτικού συστήματος που άπαξ και διαγνωστεί πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Χολολιθίαση: Έντονα επεισόδια πόνου στην κοιλιακή χώρα

Η χολολιθίαση (ή πέτρες στη χολή όπως συνηθίζεται να αποκαλείται) είναι μια πάθηση που προκύπτει από την παρουσία λίθων στην χοληδόχο κύστη.

Η χοληδόχος κύστη είναι το όργανο που βρίσκεται ανάμεσα στο συκώτι και το πάγκρεας και περιέχει την χολή, το πεπτικό υγρό δηλαδή που συμβάλλει στην διάσπαση των λιπαρών.

Οι γυναίκες πάνω από τα 40 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν χολολιθίαση λόγω των μεταβολών που συμβαίνουν στα επίπεδα των ορμονών στη διάρκεια εγκυμοσύνης. Οι μικροί λίθοι που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη είναι πιθανό να υπάρχουν χρόνια, χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα. Η πιο χαρακτηριστική ωστόσο ένδειξη για «πέτρες στη χολή» είναι τα έντονα επεισόδια πόνου που εμφανίζονται ανα περιόδους

stomazi

Έλκος: Πόνος στην κοιλιακή χώρα, ναυτία, εμετός και πόνος στη ράχη

Το έλκος είναι μια συνηθισμένη πάθηση του πεπτικού συστήματος που δεν προκύπτει ωστόσο από το άγχος ή την συχνή κατανάλωση καυτερών φαγητών.

Το έλκος προκαλείται από το ελικοβακτιρίδιο του πυλωρού (H. pylori), ένα βακτήριο που καταστρέφει τον βλεννογόνο του στομάχου και από την χρόνια χρήση ασπιρίνης ή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ο έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα που συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, ο μετεωρισμός, η ανορεξία, η ναυτία, ο εμετός, το αίμα στα κόπρανα, η αιματέμεση η καούρα και ο οξύς πόνος που αντανακλά στη ράχη είναι σοβαρές ενδείξεις ότι πρέπει να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο.

Σκωληκοειδίτιδα: Περιομφαλικός πόνος

Η σκωληκοειδίτιδα ξεκινάει με περιομφαλικό πόνο που αργότερα εντοπίζεται στο κάτω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς και συνοδεύεται από δέκατα, μετεωρισμό, φούσκωμα, ανορεξία δυσκοιλιότητα ή και διάρροια . Όταν η σκωληκοειδής απόφυση γεμίζει με πύον εξαιτίας λοίμωξης οδηγεί σε σκωληκοειδίτιδα που χρίζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποστεί ρήξη και να οδηγήσει σε περιτονίτιδα, μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή.

Εκκολπωματίτιδα: Ξαφνικός πόνος στην αριστερά κάτω

Ο οξύς πόνος που συνοδεύεται από έντονο –σε σημείο δυσφορίας- μετεωρισμό και εναλλαγή στην συχνότητα των κενώσεων, είναι πιθανό να οφείλεται σε εκκολπωματίτιδα μια πάθηση που αφορά τις μεταβολές του τοιχώματος του παχέως εντέρου. Αυτές οι μεταβολές δημιουργούνται σε σημεία τα οποία η ο βλεννογόνος του εντέρου δεν αντέχει τις συσπάσεις που δημιουργούνται κατά την κένωση. Η εκκολπωματίτιδα προσβάλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και η κύρια αιτία εμφάνισης της είναι η ανεπάρκεια σιδήρου.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30