search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:00
MENU CLOSE

Süddeutsche Zeitung: «Κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο»

16.06.2019 19:09
Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν από την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου - Media

 

Όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Κόλπου «ίσως να δίνουν τον λόγο για μια νέα επίθεση» γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung και σημειώνει: «Αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος να τυλιχθεί στις φλόγες σύντομα πάλι ολόκληρος ο Περσικός Κόλπος και τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ να γίνουν το σκηνικό για έναν νέο πόλεμο των τάνκερ. Σίγουρο είναι μόνο το εξής: επιθέσεις κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων απαιτούν μια αποφασιστική διεθνή αντίδραση. Καταρχάς αυτή η αντίδραση θα πρέπει να οδηγεί σε μια διεξοδική, διεθνή έρευνα, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πιθανών δραστών και κινήτρων, που μπορεί να κρύβονται πίσω από αντίστοιχες επιθέσεις: τρομοκρατικές οργανώσεις, προβοκάτορες μυστικών υπηρεσιών, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Ο υπ. Εξωτερικών Σαρίφ οραματίζεται προβοκάτσιες, ενώ συγχρόνως απειλεί σιβυλλικά ότι όποιος υποστηρίζει τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν, δεν μπορεί να έχει αξιώσεις για ασφάλεια».

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο μόνος «σίγουρος χώρος» για να σταλούν ισχυρά μηνύματα είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau σε σχόλιό της για την νέα κρίση στον Περσικό Κόλπο σημειώνει σε διαφορετικό τόνο: «Το καλό νέο που έρχεται από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, όχι μακριά από τις ακτές του Ιράν, είναι ότι σχεδόν όλοι προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι. Οι Βρετανοί και οι Ιρανοί θέλουν να διερευνήσουν τις υποθέσεις, εντούτοις η εικόνα ενός φλεγόμενου πλοίου τροφοδοτεί τον φόβο για μια ευρύτερη στρατιωτική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν κάνει αναφορά για δολιοφθορά εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων, κι αυτό λίγο μετά την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς των μουλάδων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Έκτοτε πολλοί φοβούνται το χειρότερο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:00