search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:57
MENU CLOSE

Στο «κόκκινο» το προεκλογικό θερμόμετρο λόγω Τουρκίας – Το «χαρτί» των ισχυρών συμμαχιών παίζει η Αθήνα

18.06.2019 07:12
4827942.jpg

 

Μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης τείνει να γίνει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της «εισβολής» του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ όπου εικάζεται ότι έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις για την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή, στο μέσο του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος προκάλεσε αντιπαράθεση κυβέρνηση αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να δραματοποιήσει την κατάσταση προκειμένου να την αξιοποιήσει επικοινωνιακά στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, αφότου διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα επέστρεψε στην Αθήνα και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξετάστηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και χαράχτηκε η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (χθες) όσο και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία – άλλωστε στο πλαίσιο της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη.

Με δεδομένη τη σεναριολογία των τελευταίων μηνών κι ενδεχομένως την πληροφόρηση που υπάρχει στο παρασκήνιο περί πιθανού θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο – κάτι που ήρθε να υπογραμμίσει και το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μία εβδομάδα πριν, στην Καθημερινή της Κυριακής –  στην κυβέρνηση προφανώς σήμανε συναγερμός για το ενδεχόμενο επέκτασης της έντασης από την κυπριακή ΑΟΖ στο Αιγαίο (Καστελόριζο). Επιπλέον, με τα σενάρια σε διάφορα ΜΜΕ περί προετοιμασίας για πόλεμο με την Τουρκία να παίρνουν φωτιά η κυβέρνηση θέλησε με τη σύσκεψη να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε εγρήγορση και προβαίνει στις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις και μάλιστα εν τω μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του έξω από το Μαξίμου θέλησε να τονίσει ότι οι Έλληνες πολίτες «πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς» καθώς οι συμμαχίες και τα ερείσματα της Ελλάδας στο διεθνές επίπεδο είναι πλέον ισχυρά, ειδικά μετά την επίλυση του ονοματολογικού της Βόρειας Μακεδονίας, επομένως δεν θα πρέπει να δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε στη Σύνοδο Κορυφής (20 – 21 Ιουνίου) να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις «ακόμα και η υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει το μήνυμα πως όχι μόνο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα προτάσσει τη διπλωματία και τις διεθνείς συνεργασίες αλλά και πως αυτά τα δύο «όπλα» είναι ισχυρά και αποτελεσματικά και μπορούν να «αναχαιτίσουν» τις τουρκικές ορέξεις. Από την άλλη αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν και ισορροπίες που αναγκαστικά οι ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη λόγω του προσφυγικού και των ευρωτουρκικών εμπορικών σχέσεων.

Σε κάθε περίπτωση από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει κύκλος ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

 

Πονοκέφαλος το Επικρατείας

Στο μεταξύ, οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα «παράπλευρες απώλειες» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο παραμένει ανοιχτό. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπήρξε την Κυριακή μετά το ΚΥΣΕΑ, από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συμφώνησαν ο δεύτερος να μην είναι υποψήφιος ώστε να μπορέσει «απερίσπαστος», «ως πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον».

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ανακοινώθηκε το όνομα του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η εκπρόσωπος πλέον του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου έχει κλειδώσει για τη δεύτερη θέση. Εκκρεμεί, εκτός απροόπτου, η ανακοίνωση του ονόματος του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ενώ αναζητείται και πρόσωπο από τη διεύρυνση  προς τον προοδευτικό χώρο, την Προοδευτική Συμμαχία. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξει 3 με 4 έδρες από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με την 4η να είναι μάλλον επισφαλής.

 

Τσίπρας στο Θησείο στις 8 το βράδυ

Στο μεταξύ, απόψε στις 8 στην Πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την πρώτη του ανοιχτή προεκλογική ομιλία στην Αθήνα, πιάνοντας έτσι το νήμα της προεκλογικής εκστρατείας από τα Δωδεκάνησα που κόπηκε λόγω των εξελίξεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18