search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:38
MENU CLOSE

Κωνσταντινίδης: Πιο εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει το ποσοστό του παρά για την ΝΔ

19.06.2019 10:06
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Κάντε όσο περισσότερο σεξ μπορείτε!»  - Media

 

Η αποχή των Ευρωεκλογών θα επιστρέψει στις εθνικές κάλπες κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν πολλοί ακόμη να ψηφίσουν την ΝΔ, παρότι θα το ευχόταν… η κ. Γεννηματά, σημείωσε αναφερόμενος στα δημοσκοπικά δεδομένα ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Γιάννης Κωνσταντινίδης, μιλώντας Στο Κόκκινο. 

“Με βάση την επίδοσή της στις Ευρωεκλογές, η ΝΔ για να πετύχει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές θα εξαρτάτο από το ποσοστό των κομμάτων που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δηλαδή τα κόμματα που δεν έπιασαν το όριο του 3%. Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο διευκολύνεται η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης. Στις Ευρωεκλογές, συμπεριλαμβάνοντας το ΜεΡΑ25 που άγγιξε αλλά δεν ξεπέρασε το 3%, το άρθοισμα των κομμάτων που δεν μπήκαν στην Βουλή είχαν αρθοιστικά 21%, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα διευκόλυνε την αυτοδυναμία”. 

Ωστόσο, κατά τον ίδιο δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλο το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, αλλά να υποχωρήσει στο μισό, με βάση την πάγια τάση στις εθνικές εκλογές αλλά και ειδικά το ότι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη καταγράφεται δημοσκοπικά να μπαίνει στην Βουλή. Αυτό κάνει «δυσκολότερη την ζωή» του πρώτου κόμματος, γιατί η ΝΔ θα χρειαστεί υψηλότερο ποσοστό για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και αρκετά περισσότερες ψήφους από αυτές που πήρε στις Ευρωεκλογές, όπως σημείωσε.

Αυτό ωστόσο δεν μοιάζει πολύ εύκολο, όπως είπε. Τον Μάιο έφτασαν στην κάλπη, είτε με θετική ψήφο είτε με… αντίΣΥΡΙΖΑ διάθεση, περίπου όλοι όσοι είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ΝΔ και το να εμφανιστούν ακόμη περισσότεροι στην κάλπη τον Ιούλιο (να ψηφίσουν ΝΔ ενώ δεν το έκαναν τον Μάιο) δεν είναι πολύ πιθανό, πέραν κάποιων που θα μετακινηθούν προς αυτόν που προβλέπουν ως νικητή ή κάποιων ψηφοφόρων μικρότερων κομμάτων. Ακόμη κι έτσι, το ποσοστό της ΝΔ θα προσεγγίσει το 35%-36%, δηλαδή το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και ούτε τότε του έδωσε αυτοδυναμία, όπως σημείωσε.

Εάν η ΝΔ δεν έχει στις 8 Ιουλίου 151 βουλευτές, συνέχισε ο κ. Κωνσταντινίδης, θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο μετεκλογικό παζλ, γιατί η μόνη λύση για συμμαχία θα είναι το ΚΙΝΑΛΛ, που μετά την απομάκρυνση Βενιζέλου δείχνει ότι δεν είναι έτοιμο για μία τέτοια συγκυβέρνηση. Και αυτό μοιάζει στρατηγικά ορθό, διότι μία ευθυγράμμιση με την ΝΔ θα του στερήσει την δυνατότητα να εμφανιστεί ως ένας δυνατός πόλος στην Κεντροαριστερά. Η κ. Γεννηματά θα προτιμούσε να εξασφαλίσει η ΝΔ άνετη αυτοδυναμία στις 7 Ιουλίου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ωστόσο ότι ένας παράγοντας που μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά του πρώτου κόμματος χωρίς να αυξηθούν οι ψήφοι, είναι μία πιθανή αύξηση της αποχής από πολίτες που θα θεωρήσουν το αποτέλεσμα δεδομένο ή λόγω της θερινής περιόδου.

Από την άλλη, οι απέχοντες των Ευρωεκλογών που θα εμφανιστούν στην κάλπη για τις εθνικές εκλογές θα είναι ασύμμετρα περισσότεροι για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφού εξέφρασαν την δυσαρεσκειά τους θα επιστρέψουν στο κόμμα που ψήφισαν το 2015. 

Εν κατακλείδι, είναι ίσως πιο εύκολο να ενισχυθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παρά της ΝΔ, όπως είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:37