search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:11
MENU CLOSE

Ρίγανη: Από ποιες ασθένειες μας προστατεύει

19.06.2019 11:04
Ρίγανη: Από ποιες ασθένειες μας προστατεύει - Media

 

Η ρίγανη είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που καταναλώνεται εδώ και αιώνες, είτε σαν πρόσθετο σε τρόφιμα ή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Θεωρείται σύμβολο χαράς και ευτυχίας και συναντάται σχεδόν σε όλες τις συνταγές και κυρίως στα κρεατικά, στα ψάρια και στις σαλάτες.

Τα αιθέρια έλαια της ρίγανης και τα συστατικά της, θυμόλη και καρβακρόλη, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομέων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Επιπλέον, το έλαιο της ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη ζυμομυκητών, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.

Οι αντικαρκινικές της ιδιότητες

Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συστατικό της ρίγανης θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο δρουν προστατευτικά τα συστατικά της.

Οι χρήσεις της ρίγανης

Χρησιμοποιείται ως αφέψημα ή έγχυμα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Επίσης, είναι ελαφρύ διουρητικό. Για το αφέψημα χρησιμοποιούνται οι βλαστοί του φυτού, όταν είναι ανθισμένο, γιατί τότε περιέχει το έλαιο με τη μεγαλύτερη θεραπευτική αξία. Το «τσάι»από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Πηγή: ygeiamou

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32