search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:11
MENU CLOSE

Γιούνκερ σε Τραμπ για ΕΚΤ: Είναι άδικο να επιτίθεσαι στις κεντρικές τράπεζες

19.06.2019 12:49
Γιούνκερ σε Τραμπ για ΕΚΤ: Είναι άδικο να επιτίθεσαι στις κεντρικές τράπεζες - Media

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, ειδικότερα αυτή της ΕΚΤ, μία ημέρα μετά την έντονη κριτική που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι τόσο άδικο να επιτίθεται κανείς στις κεντρικές τράπεζες όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν που είχε προσκληθεί στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Μάριο Ντράγκι έδινε ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ευρώπη σε βάρος των ΗΠΑ, καθώς δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν νέες μειώσεις επιτοκίων ή αγορές ομολόγων, αν δεν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Οι δηλώσεις του είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

«Μια από τις μεγάλες εξουσίες και ευθύνες ενός κεντρικού τραπεζίτη είναι ότι μπορεί να κινήσει τις αγορές με μία μόνο γραμμή σε μία ομιλία», είπε ο Γιούνκερ.

Γερμανία: Δεν θα το σχολιάσω αυτό

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε την Τετάρτη να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει και πάλι την πολιτική της εάν ο πληθωρισμός δεν επιταχυνθεί.

«Δεν θα το σχολιάσω αυτό. Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη», δήλωσε η εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, κληθείσα να αξιολογήσει τα σχόλια του Ντράγκι.

Η Ντέμερ επανέλαβε τη στάση της όταν ρωτήθηκε εάν η Γερμανία υποστηρίζει τις απόψεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας στην ευρωζώνη από την ΕΚΤ θα δώσουν ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ευρώπη σε βάρος των ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμος βουλευτής από το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι έστειλε ένα «ανησυχητικό» σινιάλο για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, δένοντας τα χέρια του διαδόχου του.

«Τα προφανώς μη συντονισμένα σχόλια από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τα μελλοντικά μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι μια ανησυχητική ένδειξη για την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο Χανς Μίχελμπαχ, εκπρόσωπος του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ, στην επιτροπή Οικονομικών της κάτω βουλής του γερμανικού Κοινοβουλίου.

«Η μονόπλευρη πορεία του Ντράγκι φαίνεται να είναι μια απόπειρα από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να στείλει σινιάλα για την περίοδο μετά τη θητεία του, που θα είναι δύσκολο να διορθωθούν από έναν διάδοχο. Αυτή η κίνηση είναι κάτι περισσότερο από αμφισβητήσιμη», πρόσθεσε ο Μίχελμπαχ. Ο Ιταλός Ντράγκι αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του στα τέλη Οκτωβρίου.

Επικρίσεις για την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει συχνά εκφράσει και ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Μίχελμπαχ, ένας σκληρός επικριτής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο Ντράγκι δεν πέτυχε τον στόχο που έθεσε ο ίδιος, αλλά ότι ήδη ξέμεινε από πολεμοφόδια που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση. «Και τώρα θέλει να συνεχίσει τη λάθος πορεία υπό το φως της επιβραδυνόμενης αναπτυξιακής δυναμικής, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την αμερικανική εμπορική διαμάχη», δήλωσε ο Μίχελμπαχ.

Ο Ότο Φρίκε, αντιπολιτευόμενος βουλευτής από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), δήλωσε αναφορικά με τα σχόλια του Ντράγκι: «Είτε η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι τόσο εύθραυστη και βρίσκεται σε τέτοιο κίνδυνο που ο Ντράγκι έπρεπε να κάνει άμεσα αυτές τις μακρόπνοες δηλώσεις…ή έχει μόνο την υστεροφημία του στο μυαλό του».

Ντράγκι: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει ξανά διευκολυντική πολιτική

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ΕΚΤ στο Σίντρα της Πορτογαλίας: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει διευκολυντική πολιτική ξανά, πιθανόν μέσω μειώσεων επιτοκίων ή αγορά ενεργητικών, εάν ο πληθωρισμός δεν κατευθυνθεί προς τον στόχο της».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03