search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:42
MENU CLOSE

Ισχυρό «χαστούκι» στη Σαουδική Αραβία από τον ΟΗΕ για την υπόθεση Κασόγκι

19.06.2019 13:53
Μέρκελ: Το σχόλιο περί «30 ημερών» για το Brexit έγινε για τον λίγο χρόνο που απομένει - Media

 

Η Τουρκία «υποστηρίζει σθεναρά» μια συντριπτική για τη Σαουδική Αραβία έκθεση σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη και παρουσιάστηκε σήμερα από μία εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Υποστηρίζω σθεναρά τις συστάσεις της εισηγήτριας Ανιές Καλαμάρ προκειμένου να διαλευκανθεί η δολοφονία του Κασόγκι και να καταστούν υπόλογοι οι υπεύθυνοι» έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter.

Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, η ερευνήτρια του ΟΗΕ για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου κάλεσε τις χώρες να επικαλεστούν την παγκόσμια δικαιοδοσία για ένα διεθνές έγκλημα, όπως το αποκάλεσε, και να προχωρήσουν σε συλλήψεις αν αποδειχθεί η ευθύνη κάποιων ατόμων.

Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις, απαντώντας σε ερώτηση αν η παγκόσμια δικαιοδοσία σημαίνει ενδεχόμενες συλλήψεις υπόπτων στο εξωτερικό, είπε στους δημοσιογράφους: «Αν και όταν η ευθύνη αυτών των ατόμων θα έχει αποδειχθεί, περιλαμβανομένων των ευθυνών σε ένα επίπεδο που δικαιολογεί τη σύλληψη, απολύτως».

Η Καλαμάρ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές των ΗΠΑ είχαν υποκλέψει επικοινωνίες του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για μια φερόμενη συνωμοσία, αλλά είπε ότι θα έπρεπε να έχουν ερευνηθεί και ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ, να έχει προειδοποιηθεί.

Οι δικαστικές αρχές σε χώρες που αναγνωρίζουν την παγκόσμια δικαιοδοσία για σοβαρά αδικήματα όπως εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια μπορούν να ερευνήσουν και να ασκήσουν διώξεις για τα εγκλήματα αυτά ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκαν.

Απορρίπτει την έκθεση η Σαουδική Αραβία

Ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ απέρριψε την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ, στην οποία καταλήγει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είναι υπόλογοι για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο…Η εισηγήτρια στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαναλαμβάνει στην μη δεσμευτική της έκθεση όσα έχουν δημοσιευτεί και διαρρεύσει σε μέσα ενημέρωσης», είπε με tweet του ο Τζουμπέιρ.

Η έκθεση «εμπεριέχει εξόφθαλμες αντιφάσεις και αβάσιμες κατηγορίες που αμφισβητούν την αξιοπιστία της», πρόσθεσε.

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ ζήτησε στο πόρισμά της την διακοπή της δίκης των 11 «υπόπτων» για την δολοφονία του Κασόγκι, που διεξάγεται στην Σαουδική Αραβία με τους κατηγορούμενους που επελέγησαν από το καθεστώς του Ριάντ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρής δικαστικής πλάνης.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος απέρριψε σφόδρα οποιαδήποτε απόπειρα επιρροής της δίκης ή αφαίρεσής της από το σαουδαραβικό δικαστικό σύστημα.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:42