search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:39
MENU CLOSE

Special Olympics Hellas: Το κίνημα που εντάσσει τα άτομα με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό και την κοινωνία (Photos)

19.06.2019 17:36
Special Olympics Hellas: Το κίνημα που εντάσσει τα άτομα με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό και την κοινωνία (Photos) - Media

 

Πολλοί τα συγχέουν με τους παραολυμπιακούς αγώνες, τα Special Olympics Hellas, ωστόσο, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό κίνημα, ένα παγκόσμιο κίνημα που στόχο και σκοπό του έχει την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η ιστορία των Special Olympics ξεκινά στην Αμερική, όταν η οικογένεια Κένεντι βάζει σκοπό να βγάλει ένα κορίτσι με αναπηρία από το σπίτι του, ενσωματώνοντάς το στην κοινωνία.

 

Παιδιά με νοητική αναπηρία: Ένταξη στην κοινωνία

Η ένταξη των παιδιών με νοητική υστέρηση στην κοινωνία είναι ένα θέμα που απασχολεί και ευαισθητοποιεί ολοένα και περισσότερους. “Στις μέρες μας, αν κάποιος δει στο κέντρο της Αθήνας ένα παιδί με νοητική αναπηρία θα το προσπεράσει και θα συνεχίσει” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Διονύσιος Κοδέλλας -κατά τη συνάντηση με δημοσιογράφους- επισημαίνοντας ότι στην Περιφέρεια, η προκατάληψη για τα παιδιά αυτά εξακολουθεί να υπάρχει.

“Εκεί, ένα παιδί με νοητική υστέρηση είναι ακόμα δακτυλοδεικτούμενο με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να φθάνουν στο σημείο να κρύβουν το παιδί τους στο σπίτι, καταδικάζοντάς το σε μια ζωή μίζερη, αποκλεισμένο από την κοινωνία. Είμαστε εδώ για να βγάλουμε το παιδί αυτό από το σπίτι του, μέσω του αθλητισμού και να το εντάξουμε στην κοινωνία” υπογραμμίζει.

Κύρια φιλοδοξία των Special Olympics είναι το μήνυμα του κινήματος να φτάσει στις οικογένειες αυτές, καθώς και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ένα όραμα το οποίο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος “αγκάλιασε” και στηρίζει, χρηματοδοτώντας αυτήν τη στιγμή δύο προγράμματα σε βάθος τριετίας .

Πρόκειται για δυο προγράμματα που σκοπό έχουν αφενός την ενημέρωση και συνεργασία σχολείων για τα Special Olympics Hellas και αφετέρου τη συστηματική επέκταση του μηνύματος και της δράσης τους σε όλη την Ελλάδα. Το κίνημα φιλοδοξεί να ενσωματώσει όσο περισσότερα παιδιά γίνεται, χαρίζοντάς τους μια νέα ζωή. Μάλιστα, με πρόεδρο τον πρέσβη Διονύσιο Κοδέλλα, τα Special Olympics Hellas εντάσσονται, πλέον, στον αθλητικό νόμο.

“Η ψυχή των Special Olympics Hellas είναι οι εθελοντές τους”

Tα Special Olympics Hellas είναι ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο που στηρίζεται καθ΄ολοκληρία στον εθελοντισμό. Τα Special Olympics δεν θα υπήρχαν σήμερα χωρίς τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση ανθρώπων που επιλέγουν να αφιερώσουν τον χρόνο τους και την ενέργειά τους, σε συνανθρώπους τους που έχουν και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στη χαρά και τη ζωή.

Σήμερα στο κίνημα συνεισφέρουν πάνω από 1.000.000 εθελοντές παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, οι προπονητές είναι 900, ενώ οι εθελοντές σε όλο το δίκτυο ξεπερνούν τις 5.000.

Εκτός από τους προπονητές που είναι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα και πολύχρονη εμπειρία στην Ειδική Αγωγή και το ιατρικό προσωπικό που απαρτίζεται από ανθρώπους καταρτισμένους σε επαγγέλματα υγείας, ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει εθελοντής, καθώς δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, παρά μόνο θέληση να μπούμε σε αυτή τη μεγάλη “οικογένεια” που μοιράζει απλόχερα το χαμόγελο και την ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο για τον καθένα από εμάς.

Άλλωστε, όπως κάποιοι από τους εθελοντές δήλωσαν, κοιτώντας μας με χαμόγελο και  συγκίνηση “αυτά που εισπράττει, κερδίζει και αποκομίζει ένας εθελοντής είναι πολλά περισσότερα από εκείνα που προσφέρει…”

Όποιος επιθυμεί να γίνει εθελοντής Special Olympics Hellas μπορεί να υποβάλει μία αίτηση στο specialolympicshellas.gr

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:38