search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:24
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία το Επικρατείας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2078
20-6-2019
20.06.2019 09:50
4830480.jpg

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συμμαχίες και η μάχη για μια… κοινοβουλευτική θέση στον ήλιο

Όποιος στήριξε την κυβέρνηση στους διάφορους κρίσιμους κάβους του προηγούμενου διαστήματος βρίσκει μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι συμμετοχές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και από τους ΑΝΕΛΛ έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων. Αν τελικώς δεν γυρίσει το παιχνίδι, όπως διακηρύσσει κυρίως για λόγους τόνωσης του ηθικού ο Αλέξης Τσίπρας, και τα ποσοστά παραμείνουν περίπου στα επίπεδα των ευρωεκλογών ή ενισχυθούν κατά 3 με 4 μονάδες, όπως είναι ο στόχος, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί γύρω στις 77 με 80 έδρες στη νέα Βουλή, από τις 145 που έχει σήμερα.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να συμπληρωθεί το παζλ των ονομάτων και να κλείσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα, αν και οι τρεις βέβαιες εκλόγιμες θέσεις έχουν κλειδώσει: ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ενώ στην τρίτη θέση, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Από εκεί και πέρα, είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει και τέταρτη έδρα, επομένως η σκέψη είναι να δοθεί σε πρόσωπο από την Προοδευτική Συμμαχία μετά και την «έξοδο» του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος «έπαιζε» για την τέταρτη θέση, αλλά μετά το ΚΥΣΕΑ της Κυριακής ανακοινώθηκε πως σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό και λόγω των εξελίξεων δεν θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές «για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον».

Ιστορικά ή προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιά γενιά και νέα, ο πυρήνας στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, πρωτοκλασάτοι υπουργοί και κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη, στελέχη των ΑΝΕΛΛ (βουλευτές και υπουργοί) που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ή έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, και στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, την Ανανεωτική Αριστερά και τον ευρύτερο λεγόμενο προοδευτικό κεντροαριστερό χώρο, συνωστίζονται κατά κανόνα στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας και θα δώσουν την εκλογική μάχη για πολύ λιγότερες θέσεις, όπως προαναφέρθηκε.

Σε ό,τι αφορά πρόσωπα με τα οποία ο πρωθυπουργός τον προηγούμενο χρόνο θέλησε να συμβολίσει τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά, τόσο στον ανασχηματισμό του περσινού Αυγούστου όσο και στη διεύρυνση που επιχειρήθηκε μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, συναντάμε την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη δύσκολη Περιφέρεια της Α’ Αθήνας, την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, τη Μαρία Ρεπούση στην Α’ Πειραιώς, τον Άγγελο Τόλκα στην Ημαθία, τον Θάνο Μωραΐτη στην Αιτωλοακαρνανία. Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Τουρισμού λίγο πριν από τις ευρωεκλογές με την παραίτηση της Έλενας Κουντουρά, θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, ενώ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ακούγονται ονόματα όπως του Δημήτρη Χατζησωκράτη (ΔΗΜΑΡ), του Νίκου Μπίστη, του Παναγιώτη Παναγιώτου, του Φώτη Κουβέλη ή της κόρης του Μαρίας Κουβέλη.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος να έμεινε εκτός εκλογικής κούρσας μετά το 0,80% στις ευρωεκλογές, ωστόσο οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛΛ υπουργοί ή βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση μετά το διαζύγιο με τον κυβερνητικό εταίρο καταλαμβάνουν και αυτοί μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ο Τέρενς Κουίκ θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος στον Δυτικό Τομέα της ίδιας περιφέρειας, ο Κώστας Ζουράρις στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Κόκκαλης στη Λάρισα και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία.

Στο μεταξύ, στα ψηφοδέλτια προστίθεται και ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος είχε κάνει ένα πρώτο βήμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (προκαλώντας τη διάλυσή της).

Η… μάχη της Κρήτης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία των Πολάκη και Σταθάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων. Γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην περιοχή υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης δείχνει να έχει ρεύμα στους αστούς ψηφοφόρους των Χανίων. Μάλιστα ο ίδιος, αναφέρουν οι πληροφορίες, φαίνεται να ποντάρει ακόμη και σε ψηφοφόρους της Ν.Δ., δυσαρεστημένους από την Ντόρα Μπακογιάννη. Το κοινό αυτό συνιστά μια υπολογίσιμη δύναμη που θεωρητικά φέρνει σε πλεονεκτική θέση τον υπουργό Περιβάλλοντος έναντι του «μπρουτάλ» αντιπάλου του Παύλου Πολάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, δυσαρέσκεια που πολλοί εκδήλωσαν πιο «απενοχοποιημένα» μετά την εκλογική συντριβή των ευρωεκλογών, αποδίδοντας το αποτέλεσμα και στα φαινόμενα αλαζονείας για τα οποία έχει κατηγορηθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά. Ο κομμένος από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανακοίνωσε ότι, εκτός απροόπτου, δεν θα κατέβει στις εκλογές και κυρίως πως στις ευρωεκλογές έστειλε περί τις 2.000 ψήφους στην Ένωση Κεντρώων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου εμφανίζεται διατεθειμένος να κατευθύνει ψήφους προς την πλευρά Πολάκη.

Με άλλα λόγια, στην εν λόγω τετραεδρική περιφέρεια, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα διεκδικεί μία έδρα, η «μάχη» μεταξύ Σταθάκη – Πολάκη φαίνεται να εξελίσσεται σε ντέρμπι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08