search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:17
MENU CLOSE

Αφιέρωμα στην Τήνο: Τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείτε (Photos)

20.06.2019 14:57
Αφιέρωμα στην Τήνο: Τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείτε (Photos) - Media

 

Η Τήνος, έκτασης 195 τ. χλμ., αποτελεί το Κυκλαδίτικό νησί που συνδυάζει τη θρησκεία και την αρχιτεκτονική με την τέχνη και τα εκπληκτικής ομορφιάς μονοπάτια που οδηγούν σε απομονωμένους οικισμούς και καταπράσινες εκτάσεις.

Το «νησί του Αιόλου και της Παναγίας», όπως αλλιώς ονομάζεται, έχει συνολικά 750 ξωκκλήσια και εκκλησίες, 34 παραδοσιακούς οικισμούς, 600 περιστεριώνες και περισσότερα από 45 χωριά. Στο νησί κατοικούν ορθόδοξοι και καθολικοί.

Τα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε:

Πύργος

Βρίσκεται 23 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα της Τήνου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο -σε έκταση- χωριό της Τήνου και είναι η πατρίδα των σημαντικότερων Ελλήνων γλυπτών και ζωγράφων όπως οι Γιαννούλης Χαλεπάς, Γιάννης Βούλγαρης, Δημήτριος Φιλιππότης και Νικηφόρος Λύτρας. Πήρε το όνομά του από τον βενετσιάνικο πύργο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα με σκοπό την άμυνα της τοποθεσίας, ενώ παλαιότερα το χωριό είχε το όνομα Πάνορμος. Τον 18ο και 19ο αιώνα, η μαρμαροτεχνία και η ναυτιλία γνώρισαν σπουδαία ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο αρχαίος γλύπτης Φειδίας ταξίδεψε στην Τήνο για να διδάξει την Τέχνη της μαρμαρογλυπτικής. Τον 19ο και 20ο αιώνα πολλοί καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στο νησί για να διδαχθούν, να επεξεργαστούν το μάρμαρο της Τήνου και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό.

Μια περιήγηση στον Πύργο θα σας φέρει μπροστά σε εντυπωσιακά κτίσματα από λευκό και πράσινο μάρμαρο, όπως στα σπίτια και τις λεπτομέρειες στις εκκλησίες και τις καφετέριες του χωριού. Από μάρμαρο χτίστηκε και η μικρή πλατεία του Πύργου, με τον πλάτανο – σήμα κατατεθέν και την μαρμάρινη κρήνη. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε και η Επανάσταση στην Τήνο, στις 31 Μαρτίου του 1821.

Στον Πύργο αξίζει να επισκεφτείτε τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, το κοιμητήριο με τα χαρακτηριστικά από μάρμαρο, τη Σχολή Καλών Τεχνών, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά και το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών που παρουσιάζει έργα των καλλιτεχνών του χωριού. Κι αν πριν ή μετά τη βόλτα σας, επιθυμείτε να κολυμπήσετε, οι κοντινότερες παραλίες στο χωριό είναι οι: Ρόχαρη, Αγία Θάλασσα, Καβαλουρκό και Σταφίδα.

Υστέρνια

Το χωριό των Υστερνίων βρίσκεται στην Έξω Μεριά της Τήνου, είναι κτισμένο στην πλαγιά Μεροβίγλια του βουνού Πολέμου Κάμπος και έχει μια από τις ωραιότερες θέες στο νησί. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού, «άγριας» ομορφιάς που άκμασε τον 19ο αιώνα και αποτελεί τη γενέτειρα πολλών γλυπτών. Τα Υστέρνια είναι γνωστά για τον συνδυασμό παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τη μαρμαρογλυπτική τέχνη στα σπίτια.

Οι Μύλοι των Υστερνίων, οι ερειπωμένοι οκτώ ανεμόμυλοι, είναι ένα παράδειγμα της λαϊκής τέχνης και χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα μνημεία. Στα Υστέρνια θα συναντήσετε και τους γνωστούς περιστεριώνες, το παλιό ελαιοτριβείο, το μουσείο Υστερνιωτών καλλιτεχνών, το πνευματικό κέντρο, τη βιβλιοθήκη, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία, πολύ πράσινο και έναν μεγάλο αριθμό από ξωκλήσια. Εκεί δεσπόζει και ο ναός της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος εσωτερικά περιέχει μαρμάρινα έργα Υστερνιωτών μαρμαρογλυπτών. Εξωτερικά, η κεντρική θύρα έχει μαρμάρινο υπέρυθρο με ανάγλυφη παράσταση αμπελιού με σταφύλια, έργο του Υστερνιώτη μαρμαρογλύπτη Γεωργίου Μαυράκη.

Το Σχοινάκι είναι η μικρή παραλία του Όρμου Υστερνίων που βρίσκεται στην ανατολικά του θερινού οικισμού δίπλα στη θάλασσα. Για να φτάσετε στην παραλία, θα χρειαστεί να κάνετε μια σύντομη πεζοπορία. Εκεί βρίσκεται η οικία του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου Κοτσώνη και αργότερα οικία του αρχιεπίσκοπου Σεραφείμ. Η θέα από το σπίτι που παραμένει κλειστό, θα σας μαγέψει.

Μαμάδος

Το χωριό Ισμαήλ απέχει 27 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο χωριό, του οποίου η πρόσβαση δεν είναι πολύ εύκολη, αλλά σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο για το τοπίο και την ιστορία του.

Εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φημολογείται ότι στο παρελθόν κατοικήθηκε από Σαρακινούς, γι’αυτό και ονομάστηκε Ισμαήλ. Εκεί, θα δείτε μια πιο «άγρια» πλευρά του νησιού: χαλάσματα, αγριοκάτσικα, σπίτια από πέτρα, αλώνια.

Βωλάξ

Ο Βωλάξ είναι χωριό του εσωτερικού μέρους της Τήνου και ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του νησιού. Μόλις φτάσετε, θα συναντήσετε ένα σεληνιακό τοπίο με ολοστρόγγυλα και διάσπαρτα βράχια που μοιάζουν να έχουν μακριά ιστορία.

Κι ενώ πολλοί αναρωτιούνται πώς μπορεί να βρέθηκαν εκεί οι στρογγυλοί γρανίτες, καθώς και το πώς χτίστηκαν τα σπίτια που βρίσκονται εκεί, στο χωριό υπάρχει και μια παράδοση που δεν πρέπει να χάσετε.

Στον Βωλάξ βρίσκονται οι τελευταίοι Βωλαξιανοί καλαθοπλέκτες, οι οποίοι σώζουν το έθιμο του πλεξίματος καλαθιών που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή. Μάλιστα, ο δήμος διοργανώνει σεμινάρια καλαθοπλεκτικής κάθε χειμώνα, στο παραδοσιακό εργαστήρι του Αντώνη στο Βώλακα. Επιπλέον, στο χωριό υπάρχει ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο και ένα υπαίθριο θέατρο 380 θέσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πηγή: huffingtonpost.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:16