search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:17
MENU CLOSE

Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ηρώδειο με έργα Σκαλκώτα, Μέντελσον, Προκόφιεφ

21.06.2019 07:15
Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ηρώδειο με έργα Σκαλκώτα, Μέντελσον, Προκόφιεφ - Media

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ δίνει απόψε, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, συναυλία στο Ηρώδειο με έργα Σκαλκώτα, Μέντελσον και Προκόφιεφ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των μουσικών για το έτος Σκαλκώτα, όπως έχει ανακηρυχτεί το 2019, η Ορχήστρα ερμηνεύει το λαϊκό μπαλέτο «Η θάλασσα» του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Μια σειρά ζωντανών εικόνων, από τη ζωή του κόσμου της θάλασσας, που κινείται πότε στο φανταστικό και πότε στο φαντασμαγορικό (χορός μπαλέτου), με συχνή παρουσία μοτίβων από τη λαϊκή θαλασσινή παράδοση.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνεται ακόμα η ορχηστρική εισαγωγή του Φέλιξ Μέντελσον «Οι Εβρίδες», εμπνευσμένο από ένα ταξίδι του στη Σκωτία το 1829, κι αυτό με θέμα τη θάλασσα, το νησί Στάφφα και την τεράστια θαλάσσια σπηλιά του. Επίσης, το εξαιρετικά απαιτητικό Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Προκόφιεφ με σολίστ τον Βασίλη Βαρβαρέσο.

«Για να τιμήσουμε τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949) επιλέξαμε ένα λαϊκό μπαλέτο με θέμα καλοκαιρινό, έργο τονικό, εύκολο για το κοινό» λέει ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης, διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον πρωτοπόρο μουσικό που εφέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του.

«Δεδομένης της υποτίμησης της μουσικής του στην Ελλάδα, ο Σκαλκώτας αν έμενε στο εξωτερικό, στη Γερμανία, αντί να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου βρήκε όλες τις πόρτες κλειστές, θα είχε ίσως μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από τον δάσκαλο του, τον ‘Αρνολντ Σένμπεργκ» σχολιάζει υπενθυμίζοντας τη μεγάλη επιτυχία και απήχηση του κύκλου συναυλιών Σκαλκώτα που έκανε ο αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ τον περασμένο Οκτώβριο στο Βερολίνο, για να αποκαλύψει στο διεθνές κοινό «έναν μείζονα εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού πολιτισμού» όπως είχε αποκαλέσει τον πρωτοπόρο έλληνα συνθέτη.

Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα βρίσκεται απόψε σε μεγάλη διάταξη, περίπου 85 άτομα επί σκηνής, προκειμένου να ερμηνεύσει τα απαιτητικά έργα του προγράμματος.

Τα τελευταία χρόνια τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ -συμφωνική ορχήστρα, ορχήστρα σύγχρονης μουσικής, χορωδία- έχουν ανεβάσει πολύ το επίπεδο επισημαίνουμε στον Αναστάσιο Συμεωνίδη. Ήταν, λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το μεγάλο στοίχημα προκειμένου να επιβιώσουμε σ’ ένα άδικο εργασιακό καθεστώς που προϋπάρχει πολλά χρόνια ακόμα και πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013». Εξηγεί ότι «υπάρχουν κάποιες συμβάσεις που ανανεώνονται ανάλογα με τις διαθέσεις των κυβερνήσεων και των αναγκών των συνόλων. Ακόμα και οι μόνιμοι μουσικοί είναι στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν έχουν επίδομα θέσης, επίδομα οργάνου. Δεν μπορεί δηλαδή η Ορχήστρα της ΕΡΤ να αμείβεται τελείως διαφορετικά από τις άλλες κρατικές ορχήστρες είναι τεράστια αδικία. Κάνουμε την ίδια δουλειά. Δεν τίθεται θέμα αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Τέτοια ζητήματα θα έπρεπε να τα έχει ξεπεράσει η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:17