search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:57
MENU CLOSE

Ισχυρό ΚΙΝΑΛΛ θέλει η Φώφη Γεννηματά – «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2078
20-6-2015
22.06.2019 03:00
pasok_1-1.jpg

 

Η… «επαναφορά» του Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό σκηνικό είναι ίσως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα σημεία της προεκλογικής εκστρατείας της Φώφης Γεννηματά τις τελευταίες ημέρες. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, φρόντισε να τονίσει στους ψηφοφόρους ότι «είτε ψηφίσει κανείς Τσίπρα είτε Μητσοτάκη, στο τέλος βγαίνει ο Καραμανλής». 

Η συγκεκριμένη αναφορά μόνο τυχαία δεν είναι και από πολλούς ερμηνεύεται ως μέρος της στρατηγικής προς τις κάλπες, η οποία δεν αλλάζει ως προς τον βασικό της κορμό σε σχέση με ό,τι είδαμε πριν από τις ευρωεκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να αναδειχθεί ως η άλλη λύση βάλλοντας τόσο εναντίον της Κουμουνδούρου όσο και εναντίον της Πειραιώς. 
Έτσι η Φώφη Γεννηματά φροντίζει να θυμίζει στους ψηφοφόρους ότι αφενός, κατά τη γνώμη της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε άφεση αμαρτιών στην κυβέρνηση Καραμανλή και αφετέρου «χρησιμοποιεί» τον πρώην πρωθυπουργό ως… μπαμπούλα λέγοντας ότι, αν ψηφίσουν Ν.Δ., τότε θα τον βρουν μπροστά τους. 

«Αντίβαρο» το ΚΙΝΑΛΛ… 
Γενικά πάντως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να… λατρεύει τα διλήμματα, προκειμένου να αναδείξει το κόμμα της ως τον τρίτο δρόμο. Στην ίδια συνέντευξη, λοιπόν, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι το αντίβαρο στη συντήρηση και τον λαϊκισμό, αλλά και ένας τρόπος να επιστρέψει η λογική στη χώρα. Και το νέο δίλημμα που έθεσε είναι ανάμεσα στην κυριαρχία της Δεξιάς και στην ανεξέλεγκτη Ν.Δ. στα εργασιακά, και στον ανεύθυνο, όπως χαρακτηριστικά είπε, ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση «με τον Ρουβίκωνα παρά πόδα, να καίγεται η Ελλάδα ξανά». 
Με τη φράση αυτή η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά έθεσε και τους στόχους του Κινήματος Αλλαγής για την εκλογική αναμέτρηση. Την ισχυροποίησή του, δηλαδή, στην τρίτη θέση με την ίδια την πρόεδρο του κόμματος να υπογραμμίζει ότι ο στόχος είναι «να είμαστε ισχυρή προοδευτική δύναμη στο πολιτικό σύστημα της χώρας». Πάντως η ίδια απέφυγε με… ντρίμπλα, όταν της ζητήθηκε, να ποσοτικοποιήσει τους στόχους του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν βάζουμε πήχη και είμαι αισιόδοξη, δεν ξεκινώ έναν αγώνα για να μην πετύχουμε τον στόχο μας». 

…και «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Παράλληλα, μήνυμα σταθερότητας και υπευθυνότητας έστειλε η Φώφη Γεννηματά λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «από τη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες», προσθέτοντας μάλιστα πως «ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει ένα σταθερό εκλογικό σύστημα και να αλλάξει η απλή αναλογική, την οποία καταψηφίσαμε όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κλείνοντας, επί της ουσίας, το μάτι στη Ν.Δ., η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι, εάν εκλεγεί κυβέρνηση, μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής, κάτι στο οποίο συναινεί και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ. Πάντως η φράση «δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες» της Φώφης Γεννηματά δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θα πράξει το Κίνημα Αλλαγής σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος το βράδυ των εκλογών. 

Αν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ έχει τονίσει ότι η αυτόνομη πορεία του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτη, το Κίνημα Αλλαγής αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει την παροχή συναίνεσης στην επόμενη κυβέρνηση σε ορισμένα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται διάφορες απόψεις μέσα στο κόμμα, από την ξεκάθαρη στήριξη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι την εξέταση των αποτελεσμάτων ώστε το Κίνημα Αλλαγής σε μια τέτοια συνεργασία να μην εμφανίζεται ως ο «φτωχός συγγενής» ή ο αδύναμος παίκτης. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:51