search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:28
MENU CLOSE

Η Αριστερά άντεξε στο «τσουνάμι»

05.10.2009 19:14

Ο ιστορικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ άφησε ένα – μικρό πάντως – αποτύπωμα στις εκλογικές επιδόσεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, η οποία εμφανίζεται…

Ο ιστορικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ άφησε ένα – μικρό πάντως – αποτύπωμα στις εκλογικές επιδόσεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, η οποία εμφανίζεται συνολικά με μείωση κατά μία μονάδα (μισή για το ΚΚΕ και άλλη μισή για τον ΣΥΡΙΖΑ) συγκριτικά με τις εκλογές του 2007, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκτίμηση ψήφου που δόθηκε από τη Singular Logic. Το τι σημαίνει αυτό σε ψήφους θα το δούμε το πρωί. Όμως υπάρχουν δύο όψεις σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Η πρώτη και πιο εύκολη είναι ότι, σε συνθήκες κρίσης, η Αριστερά, έστω για λίγο, εμφανίζει απώλειες. Η δεύτερη ότι, σε συνθήκες θριάμβου του ΠΑΣΟΚ, συνετρίβη η Δεξιά στο σύνολό της, χωρίς το αποτέλεσμα της Αριστεράς να αποτελεί ήττα. Επομένως είναι προφανές ότι η δεξιά χρεοκοπία συνοδεύεται από τη διαπίστωση ότι χρέη αντιπολίτευσης αναλαμβάνει η Αριστερά πολύ περισσότερο από την – άγνωστο για πόσο διάστημα – πολιτικά ανυπόληπτη πλέον Δεξιά.

Αν θελήσουμε να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, η αντοχή της Αριστεράς στο εκλογικό «τσουνάμι» του ΠΑΣΟΚ σημαίνει κι άλλα πράγματα, όχι ορατά εκ πρώτης όψεως. Όπως για παράδειγμα ότι το ΚΚΕ δεν υπέστη την καθίζηση που πολλοί από τους αντιπάλους του έλπιζαν, παρ’ ότι συνεχώς συκοφαντούμενο εδώ και πολύ καιρό. Ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και βρέθηκε στα όρια της διάσπασης και της διάλυσης λόγω εσωτερικής κρίσης, ανέκαμψε θεαματικά – παρά και την πλαγιοκόπηση από τους Οικολόγους Πράσινους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η Αριστερά είναι πάλι φορτωμένη με ευθύνες. Ότι καλείται να δικαιώσει την άρτι ανανεωθείσα εμπιστοσύνη προς αυτήν αποτελώντας το κοινωνικό αποκούμπι τις μέρες που έρχονται. Οι οποίες ούτως ή άλλως θα είναι δύσκολες – και θα ήταν ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνούσε και άσχετα από το αν θα γίνονταν εκλογές αυτή την εποχή. Όσο για την απαξίωση της Δεξιάς, αυτό κι αν είναι κοινωνικό μήνυμα, το οποίο θα πρέπει να διαβαστεί σωστά τόσο στον Περισσό όσο και στην Κουμουνδούρου. Αρχίζει μια νέα και περίπλοκη εποχή άλλωστε…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:27