08/08/2020 08:15:56

Ραγκούσης: Άλλο οι ευρωεκλογές άλλο οι εθνικές εκλογές

Ραγκούσης: Άλλο οι ευρωεκλογές άλλο οι εθνικές εκλογές - Media

 

Άλλο οι ευρωεκλογές άλλο οι εθνικές εκλογές, δηλώνει στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης. Εκφράζει την πεποίθηση ότι την ύστατη στιγμή θα εκδηλωθούν τα υγιή πολιτικά αντανακλαστικά των πολιτών «μπροστά στο ενδεχόμενο η πατρίδα μας να περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια της πιο αμφιλεγόμενης και κατεστημένης πολιτικής οικογένειας».

Ο κ. Ραγκούσης εκτιμά ότι η δυναμική της Προοδευτικής Συμμαχίας εκφράστηκε στις ευρωεκλογές και δηλώνει βέβαιος ότι θα υπάρχει και την επομένη των εθνικών εκλογών.

Τέλος σημειώνει ότι «το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά ήδη συνεργάζεται με τη ΝΔ και η συμβολή της προσωπικά στη νίκη του κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές ήταν καθοριστική».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή της Β΄ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Ραγκούση στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ: Κύριε Ραγκούση, η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν διστάζεται να εκμεταλλευτείτε ακόμη και τα εθνικά θέματα. Τι απαντάτε;

Απ: Απαντώ πως πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν τη ρητορική του εθνολαϊκισμού και την οπτική γωνία της εθνικής ανευθυνότητας. Όπως δυστυχώς αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια σύναψης της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα σε αυτήν την τόσο συνθέτη γεωπολιτικά περίοδο, βρίσκεται με μία αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων. Μία αντιπολίτευση που δεν μπορεί να αντιληφθεί την μεγάλη εικόνα, δεν μπορεί να ιεραρχήσει τις εθνικές προτεραιότητες. Δεν μπορεί να θέσει το εθνικό συμφέρον πάνω από το φθηνό κομματικό της συμφέρον.

Ερ: Οι 9,5 μονάδες των ευρωεκλογών είναι μεγάλη διαφορά. Ποιός είναι πλέον ο στόχος σας;

Απ: Προσωπικά πιστεύω ότι την ύστατη στιγμή θα εκδηλωθούν τα υγιή πολιτικά αντανακλαστικά των πολιτών, μπροστά στο ενδεχόμενο η πατρίδα μας να περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια της πιο αμφιλεγόμενης και κατεστημένης πολιτικής οικογένειας. Της οικογένειας Μητσοτάκη που μοναδικό σκοπό της έχει να επιφέρει μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, την αλλαγή πολιτικής υπέρ των παρασιτικών ελίτ με τις οποίες συμπορεύεται επί δεκαετίες. Στόχος μας είναι, μέσα από την προγραμματική αντιπαράθεση, η νίκη και μόνον η νίκη.

Ερ: Στον ΣΕΒ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυήθηκε τα εργασιακά δικαιώματα ενώ δηλώνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και υπόσχεται ανάπτυξη. Ποιο είναι λοιπόν τον διακύβευμα των εθνικών εκλογών;

Απ: Το διακύβευμα των εκλογών συνδέεται ευθέως με την αναγκαιότητα να αντιδράσουν οι πολίτες στο μασκαριλίκι του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έρχεται αποφασισμένος να υπηρετήσει τα ίδια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Όλα επαφίενται στην κρίση των πολιτών.

Ερ: Γιατί να ψηφίσει διαφορετικά ο κόσμος σε σχέση με τις ευρωεκλογές;

Απ: Διότι άλλο οι ευρωεκλογές και άλλο οι εθνικές εκλογές που καθορίζουν την πραγματική ζωή των πολιτών για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Ερ: Η δυναμική της Προοδευτικής Συμμαχίας επιβεβαιώθηκε στις ευρωεκλογές;

Απ: Πιστεύω ακράδαντα πως η απόφαση του πρωθυπουργού για να γίνουν τα πρώτα βήματα συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας έπαιξε -όχι μόνον αυτή-καθοριστικό ρόλο προκειμένου να αναστραφεί η πτωτική δημοσκοπική πορεία που καταγραφόταν στις αρχές της άνοιξης ακόμη και στα επίπεδα του 19%.

Ερ: Υπάρχει η εντύπωση ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποδέχεται πάντα με καλό τρόπο τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ. Ισχύει;

Απ: Με βάση την προσωπική μου εμπειρία σας λέω κατηγορηματικά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ερ: Η Προοδευτική Συμμαχία θα υπάρχει και μετά τις εκλογές; Και με ποια μορφή;

Απ: Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει. Είναι βέβαιο πως θα εξελιχθεί με μορφή, μέθοδο και οδικό χάρτη που θα εκπονηθεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Ερ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ΚΙΝΑΛ; Θα συνεργαστεί την επομένη των εκλογών με τη ΝΔ -αν αυτή υπερισχύσει όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- ή θα κινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά;

Απ: Το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά ήδη συνεργάζεται με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα μεγάλα θέματα, σε όλα τα κρίσιμα πολιτικά θέματα. Η συμβολή του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά προσωπικά στη νίκη του κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές ήταν καθοριστική.

Ερ: Θεωρείται βάσιμο το ενδεχόμενο μίας κλιμάκωσης ακόμη και με θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;

Απ: Τα πραγματικά γεγονότα που συνδέονται με την τουρκική προκλητικότητα τόσο στη Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Χωρίς απώλεια της εθνικής μας νηφαλιότητας πρέπει να έχουμε πολύ καθαρό στο μυαλό μας ότι οι Τούρκοι δεν θα παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους παρά το γεγονός ότι αυτές, όχι μόνο δεν απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αλλά και το παραβιάζουν ευθέως. Από το 2012, όταν βρισκόμουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχα δημόσια διατυπώσει ακριβώς αυτή την εκτίμηση.

Ερ: Σας ικανοποιεί η μέχρι τώρα στάση της ΕΕ;

Απ: Η ΕΕ δεν είναι μία στατική και ουδέτερη ένωση κρατών. Όταν η Ελλάδα, προσέρχεται στα θεσμικά όργανα της Ένωσης με στρατηγική και σχέδιο, τότε τα αποτελέσματα είναι θετικά. Αυτό συνέβη με τη χθεσινή απόφαση, αποτέλεσμα της έκτακτης σύγκλισης του ΚΥΣΕΑ από τον πρωθυπουργό καθώς και του συντονισμού με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.