search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45
MENU CLOSE

Συγκρότηση Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

29.03.2012 06:44
Συγκρότηση Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις - Media

Οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αποφάσισαν τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής με αντικείμενο την τεκμηρίωση και προώθηση του ζητήματος των γερμανικών κατοχικών οφειλών.

Οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αποφάσισαν τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής με αντικείμενο την τεκμηρίωση και προώθηση του ζητήματος των γερμανικών κατοχικών οφειλών.

Είχε προηγηθεί η ομόφωνη υπερψήφιση της πρότασης του Π. Κουρουμπλή και άλλων 37 βουλευτών, για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπως επίσης και για την κατάθεση αιτήματος στη γερμανική Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να επιτραπεί στον Πρόεδρο της Βουλής να εκθέσει δημόσια τα επιχειρήματα της χώρας.

Όλοι οι μετέχοντες υπουργοί επανέλαβαν πως το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό και θα ασκηθεί «εν ευθέτω χρόνω, όποτε κριθεί αυτό αναγκαίο».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ωστόσο, διαπιστώθηκε πως ο φάκελος της υπόθεσης που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται, ενώ την ίδια ώρα Τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών  παραπέμπουν ο ένας στον άλλο την αρμοδιότητα για το κατοχικό δάνειο.

Η Βάσω Παπανδρέου από την πλευρά της, εκτίμησε πως δεν έχει υπολογιστεί η αξία του κατοχικού δανείου σε σημερινές τιμές.

Ο υπουργός Οικονομικών, Φ.Σαχινίδης, ανέφερε πως το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στην Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων αναζητείται: «Το αναζητώ – και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν πως κανείς την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό» τόνισε ο υπουργός.

«Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να χειρισθεί τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου τη στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει ως καταλληλότερο προς τούτο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων και, βεβαίως, με την κατάλληλη προετοιμασία όλων των πτυχών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Δήμας.

«Προσοχή και νηφαλιότητα, όχι για να παραπεμφθεί το ζήτημα εκ νέου στις ελληνικές καλένδες, αλλά για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή τεκμηρίωσή του» ζήτησε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45