search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:06
MENU CLOSE

Deutsche Welle: Παρόμοια με την ισλαμιστική η ακροδεξιά τρομοκρατία

23.06.2019 06:31
Deutsche Welle: Παρόμοια με την ισλαμιστική η ακροδεξιά τρομοκρατία - Media

 

Η δολοφονία του επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης του Κάσελ στο κρατίδιο της Έσσης και στελέχους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Βάλτερ Λύπκε στις 2 Ιουνίου από, όπως πιθανολογείται, ακροδεξιό εξτρεμιστή, έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Γερμανίας συζήτηση για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά τρομοκρατία. Στις γραμμές του κυβερνητικού συνασπισμού πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν δραστικά μέτρα ανάλογα με εκείνα ενάντια στην ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Να αναγνωρισθεί ότι υπάρχει δεξιά τρομοκρατία»

Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Bild ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας γράφει πως θα πρέπει «επιτέλους» να αναγνωρισθεί ότι στη Γερμανία υπάρχει ακροδεξιά τρομοκρατία, και ότι δεν μπορεί άλλο να γίνεται λόγος για «μεμονωμένες περιπτώσεις» και «αμόκ». Ο αριθμός των ακροδεξιών που είναι ρέπουν στη βία ανέρχονται σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό στις 12.000, ενώ 450 από αυτούς καταζητούνται με ένταλμα σύλληψης. Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τον κ. Μάας αποφασιστικά και αδιάλλακτα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Σύμφωνα με τον χριστιανοκοινωνιστή πολιτικό ο ακροδεξιός εξτρεμισμός συνιστά έναν «πραγματικό κίνδυνο» αντίστοιχο με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Βάλτερ Λύπκε είναι θύμα ακροδεξιάς βίας, τότε, «η εξέλιξη είναι πάρα πολύ επικίνδυνη» εκτιμά ο κ. Ζεεχόφερ σε σημερινή του συνέντευξη προς τις εφημερίδες του Ομίλου Φούνκε.

Στέρηση συνταγματικών δικαιωμάτων

Ο Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του θα εξετάσει τη πιθανότητα να στερήσει από «εχθρούς της δημοκρατίας» θεμελιώδη συνταγματικά δικαίωμα όπως αυτό της ελευθερίας γνώμης. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρει το άρθρο 18 του γερμανικού συντάγματος. Στο άρθρο αναφέρεται ότι «όποιος εκμεταλλεύεται την ελευθερία γνώμης και προπαντός την ελευθερίες του τύπου, την ελευθερία της διδασκαλίας, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, το απόρρητο των επιστολών, το ταχυδρομικό και τηλεπικοινωνιακό απόρρητο, την ιδιοκτησία ή και το δικαίωμα ασύλου για να πολεμήσει τη φιλελεύθερη δημοκρατική συνταγματική τάξη, αυτός χάνει αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα.» Σημειωτέων ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ποτέ χρήση αυτού του άρθρου.

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:06