search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09
MENU CLOSE

Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Κινδυνεύει το προβάδισμα Ιμάμογλου;

23.06.2019 13:06
Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Κινδυνεύει το προβάδισμα Ιμάμογλου; - Media

Η ευθυγράμμιση του πρώην επικεφαλής του κουρδικού κόμματος Σελαχιτίν Ντεμιρτάς στη γραμμή Οτζαλάν για ουδέτερη στάση των Κούρδων στις σημερινές εκλογές προβληματίζει. Ενδέχεται να στοιχίσει την επικράτηση του Ιμάμογλου.

 

Από τις 08.00 το πρωί προσέρχονται στις κάλπες οι κάτοικοι της Πόλης για να ψηφίσουν νέο δήμαρχο στο μητροπολιτικό δήμο μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου. Χθες το βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατιίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την γραμμή του Οτζαλάν, ο οποίοε είχε ζητήσει με ανακοίνωσή του από τους ψηφοφόρους του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, να παραμείνουν ουδέτεροι σε αυτές τις εκλογές.

Στη γραμμή Οτζαλάν ο Ντεμιριτάς

Η παρέμβαση του Οτζαλάν παραμονές των εκλογών, είχε προκαλέσει έκπληξη και αντίδραση του κόμματος που είχε δηλώσει πως παραμένει στην θέση του να στηρίξει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Κι ενώ η εικόνα έδειχνε ρήξη μεταξύ Οτζαλάν και κόμματος η δήλωση του Ντεμιρτάς που καλεί ουσιαστικά το κόμμα να συνταχθεί μαζί του, αλλάζει τα δεδομένα. Ανατροπή στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που έδειχναν σταθερά μπροστά τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ιμάμογλου προκαλούν αυτές οι εξελίξεις, αν υπολογίσει κανείς το ποσοστό των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης που αγγίζει το 8%.

Χωρίς αυτές τις ψήφους το προβόδισμα του Ιμάμογλου κινδυνεύει να εξανεμιστεί. Το ερώτημα ποιά θα είναι η επίδραση των διαδοχικών αυτών παρεμβάσεων της τελευταίας στιγμής, θα απαντηθεί στις κάλπες. Αν οι ψηφοφόροι ακολουθήσουν την γραμμή και απέχουν θα παρατηρηθεί μια πτώση στο ποσοστό συμμετοχής και στο ποσοστό του Ιμάμογλου. Περίπτωση στην οποία η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του κ. Γιλντιρίμ.

Νέες εφορευτικές επιτροπές

Στα διαδικαστικά η ψηφοφορία και στις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης συνεχίζεται ομαλά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σε 31. 342 κάλπες καλούνται να ψηφίσουν 10.560.963 ψηφοφόροι βάσει των ιδίων εκλογικών καταλόγων της 31ης Μαρτίου, τους ίδιους υποψηφίους, αφού πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η σύσταση εφορευτικών επιτροπών, καθώς αποτέλεσαν την αφορμή της ακύρωσης. Όπου οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των επιτροπών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, αντικαθίστανται τώρα με δημόσιους λειτουργούς για να τηρηθεί το γράμμα του νόμου.

Οι κάλπες κλείσουν στις 17.00 το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 20.00 το βράδυ και αν δεν υπάρξει νέο θρίλερ, πριν τα μεσάνυχτα η Κωνσταντινούπολη θα έχει εκλέξει τον νέο μητροπολιτικό της δήμαρχο.

Πηγή: Deutsche Welle

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09