28/01/2020 21:33:24

Χαρίτσης: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό, με ανάπτυξη για όλους

Χαρίτσης: «Στην εξωτερική πολιτική έχουμε κυβέρνηση Τζόκερ» - Media

 

Η Ν.Δ. επιδιώκει «να επαναφέρει το Μνημόνιο από την πίσω πόρτα» προειδοποιεί ο Αλέξης Χαρίτσης μέσω συνέντευξής του στην «Αυγή της Κυριακής».

«Προετοιμάζουν το έδαφος για να μπορέσει η Ν.Δ., σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, να αθετήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις» υπογραμμίζει και υπενθυμίζει με νόημα ότι τα ίδια έκανε η Δεξιά στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, που τις έριξε πάλι στα νύχια του ΔΝΤ.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία επισημαίνει ότι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιτευχθεί η προγραμματική αντιπαράθεση. Διαπιστώνει ότι η Ν.Δ. αποφεύγει την πολιτική αντιπαράθεση γιατί της κάνουν την προεκλογική εκστρατεία τα ΜΜΕ.

«Μας πεισμώνει» αυτό, τονίζει και θέτει ως «χρέος» της Αριστεράς «να αναδείξουμε τις αντικοινωνικές πτυχές του προγράμματος της Ν.Δ.». Ωστόσο, διευκρινίζει, η έμφαση δίνεται «στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θέλουμε να συνάψουμε με τον ελληνικό λαό».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

* Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι επιδιώκει σύγκρουση προγραμμάτων με τη Ν.Δ. Όμως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη -που θεωρείται πως είναι εκείνη που επέφερε την ήττα των ευρωεκλογών- παραμένει επί της ουσίας εκτός της προεκλογικής συζήτησης. Ουδείς μιλά για τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός...

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα μέχρι τις εκλογές, να καταφέρουμε να στρέψουμε τη συζήτηση στην ουσία της πολιτικής, στα προγράμματα και τα πεπραγμένα του κάθε κόμματος. Η Ν.Δ. αποφεύγει μια τέτοια αντιπαράθεση και οχυρωμένη πίσω από τη μιντιακή της υπεροπλία επιχειρεί συστηματικά να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Είναι μια κατάσταση που μας πεισμώνει και γι’ αυτό οργώνουμε τη χώρα μιλώντας πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες για όλα αυτά που δεν θα ακούσουν ποτέ από τα μίντια των ολιγαρχών. Αυτή άλλωστε ήταν και παραμένει η δύναμή της Αριστεράς: η άμεση και ζωντανή σχέση με την κοινωνία.

* Το κύριο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κακό που μπορεί να κάνει η σημερινή Ν.Δ. Μπορεί ο φόβος να νικήσει την ελπίδα που πουλά η αντιπολίτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στη λογική και όχι στον φόβο των πολιτών. Αναδεικνύουμε το πρόγραμμά μας για τη βελτίωση της ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας και το σχέδιό μας για το μέλλον της χώρας. Πρόγραμμα και σχέδιο που στηρίζονται πάνω στην πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την ανάταξη της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων για όλους και η οποία αποδίδει ήδη καρπούς.

Είναι όμως και χρέος μας να αναδείξουμε τις αντικοινωνικές πτυχές του προγράμματος της Ν.Δ. που κρύβονται πίσω από τα όμορφα λόγια. Η έμφασή μας ωστόσο δεν είναι εκεί αλλά στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θέλουμε να συνάψουμε με τον ελληνικό λαό στη βάση της ανάπτυξης για όλους, της αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, τώρα που η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τα Μνημόνια και την κρίση, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της κυβέρνησής μας.

* Εσείς δεν ανησυχείτε μήπως η Ν.Δ. εφαρμόσει ένα μνημόνιο εκτός Μνημονίου, αφού πρώτα προκαλέσει ένα σοκ στην κοινωνία;

Ασφαλώς και ανησυχούμε! Ήδη βλέπουμε μια συντονισμένη προσπάθεια, εντός και εκτός της χώρας, με μπαράζ δημοσιευμάτων από τον φιλικό προς τη Ν.Δ. Τύπο και δηλώσεις συντηρητικών Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται και θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας. Προετοιμάζουν δηλαδή το έδαφος για να μπορέσει η Ν.Δ., σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, να αθετήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να επαναφέρει το Μνημόνιο από την πίσω πόρτα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί πρόσφατα σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, όπου μόλις η Δεξιά επανήλθε στην εξουσία, επανήλθαν μαζί της η ύφεση, η σκληρή λιτότητα και το ΔΝΤ. Δεν χωρά λοιπόν κανένας εφησυχασμός.

Γιατί φοβάται ο Κ. Μητσοτάκης;

* Αρκεί ένα ντιμπέιτ για να αναστραφεί η αρνητική πολιτική ισορροπία που προέκυψε από τις ευρωεκλογές;

Τα ντιμπέιτ δεν κερδίζουν από μόνα τους τις εκλογές, διευκολύνουν όμως την προγραμματική αντιπαράθεση και βοηθούν τους πολίτες να γνωρίσουν τι πρεσβεύουν αυτοί που διεκδικούν να κυβερνήσουν. Γι αυτό και επιμένουμε στη διεξαγωγή τους. Ο κ. Μητσοτάκης αντίθετα, αποφεύγει συστηματικά μια τέτοια αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό και επιλέγει τους μονολόγους στα φιλικά προς τη Ν.Δ. κανάλια. Γιατί άραγε; Τι φοβάται; Δεν έχει εμπιστοσύνη στο πρόγραμμά του; Δεν τιμά την παράταξή του με αυτή τη στάση.

Θυμίζω ότι κανένας άλλος αρχηγός της Ν.Δ. δεν αρνήθηκε ντιμπέιτ, εκτός φυσικά από τον κ. Σαμαρά το 2012 και το 2015. Μια τέτοια στάση δεν ενθαρρύνει τον νηφάλιο πολιτικό διάλογο που έχει ανάγκη ο τόπος.

* Ο Κ. Μητσοτάκης δίνει τρεις διαβεβαιώσεις: δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Στην πραγματικότητα, μιλά σε τρία κοινά. Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα περνούν καλύτερα συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και μισθωτοί;

Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται τα πάντα στους πάντες: και οριζόντιες μειώσεις φόρων και διατήρηση του αφορολόγητου, και μείωση του Δημοσίου αλλά χωρίς απολύσεις, και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές και κλείσιμο του ματιού στους εργοδότες ότι θα ελαστικοποιήσει “σαν οδοστρωτήρας” την εργασία, και υποχρεωτικό ιδιωτικό πυλώνα στην ασφάλιση αλλά χωρίς μείωση συντάξεων. Στόχοι αντιφατικοί μεταξύ τους, που ο ένας ακυρώνει τον άλλον. Εκτός και αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο, έχουμε κάθε λόγο να προειδοποιούμε ότι παραπλανά τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, έχει ήδη υλοποιήσει πολιτικές υπέρ και των τριών αυτών κοινωνικών ομάδων: 13ης σύνταξη και αυξήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ξεπάγωμα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, επαναφορά του κανόνα 1/1 στις προσλήψεις και αναίρεση όλων των απολύσεων που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης, αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και μέτρα που αυξάνουν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση, καταθέτουμε τώρα ένα ολοκληρωμένο και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα με στοχευμένες μειώσεις της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ και νέες αυξήσεις στους μισθούς, για την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ζωής όλων αυτών των ανθρώπων που αποτελούν τον κορμό της μεσαίας τάξης. Όταν λοιπόν τα βάλουμε κάτω, είναι εμφανές ποιος στήριξε και μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο τη μεσαία τάξη και ποιος απειλεί το εισόδημα και τα δικαιώματά της.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.