search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:28
MENU CLOSE

Χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον – Σε ρηχά νερά κινήθηκε το φετινό ελληνικό roadshow στη Νέα Υόρκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2078
20-6-2019
25.06.2019 03:00
Χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον - Σε ρηχά νερά κινήθηκε το φετινό ελληνικό roadshow στη Νέα Υόρκη - Media

 

Στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, των μεγάλων έργων, της ενέργειας, του real estate, της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, του τουρισμού και των logistics επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που έδωσαν το «παρών» στο 8ο Greek Investment Forum, που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τον όμιλο ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Βέβαια το γεγονός ότι η ημερομηνία που διοργανώθηκε φέτος το ετήσιο roadshow έτυχε να είναι πολύ κοντά σε αυτή των επερχόμενων εθνικών εκλογών έκανε αρκετούς εκπροσώπους των funds επιφυλακτικούς στις τοποθετήσεις τους αναμένοντας το αποτέλεσμα της κάλπης. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε και κάποιες «αστοχίες» των διοργανωτών, που συνέβαλαν ώστε το Forum να κινηθεί σε σχετικά «ρηχά» νερά σε σχέση με το παρελθόν.

Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός των Ελληνικών Χρηματιστηρίων ήταν να συμμετέχουν 25 εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Autohellas, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ενεργειακή, Ικτίνος, MLS, Profile, Sarantis, Πλαστικά Θράκης και ΕΛΛΑΚΤΩΡ), τελικά ο αριθμός των συμμετοχών περιορίσθηκε στις 18 για να καταλήξουν σε 17 καθώς την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η συμμετοχή της ΤΙΤΑΝ. 

Ο λόγος της μείωσης της λίστας ήταν ότι για μία σειρά εισηγμένες (ΑΔΜΗΕ, Πανγαία, Πλαστικά Θράκης, MLS, ΟΛΠ κ.ά.) δεν είχε επιβεβαιωθεί επαρκής αριθμός «προσωπικών» συναντήσεων με εκπροσώπους ξένων funds, αλλά ούτε και η συμμετοχή σε «στρογγυλά τραπέζια» που διοργανώθηκαν την πρώτη μέρα του roadshow. 
Η παρουσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ακυρώθηκε καθώς σε αυτή τη φάση η αγορά των ΗΠΑ δεν είναι στις προτεραιότητές της, ενώ την τελευταία στιγμή δεν παρέστη ο εκπρόσωπος της ΤΙΤΑΝ, καθώς ο όμιλος είναι σε διαδικασία δημόσιας πρότασης. Αλλά και από αρκετές εταιρείες η εκπροσώπηση δεν έγινε από τα ανώτατα στελέχη τους, αλλά από επικεφαλής I.R. τμημάτων. Ανάλογες περιπτώσεις υπήρξαν και για άλλες εισηγμένες, ένδειξη του ενδιαφέροντος, το οποίο εν τέλει ήταν δυσανάλογα μικρότερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί. 

Καθοδική πορεία
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι χρόνο με τον χρόνο το roadshow της Νέας Υόρκης φθίνει και θεωρούν ότι θα πρέπει να αναλάβουν την προετοιμασία του μεγάλοι διεθνείς συμβουλευτικοί οίκοι, όπως οι BlackStone, JP Morgan, Goldman Sachs κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο roadshow στο Λονδίνο (13ο Annual Greek Forum) στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπό πολύ χειρότερες συνθήκες για την οικονομία, το χρηματιστήριο και τα ομόλογα, είχαν συμμετάσχει 33 εταιρείες (αρκετές και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση) και έγιναν περισσότερες από 620 κατ’ ιδίαν συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν 96 επενδυτικά funds και 130 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Μάλιστα στο Λονδίνο την κυβέρνηση είχε εκπροσωπήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στη Νέα Υόρκη πήγε ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος περισσότερο… αποχαιρέτησε τους παρευρισκομένους παρά παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής χρηματαγοράς, καθώς αναλαμβάνει σημαντικό πόστο στην αμερικανική αγορά, ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος. 
Βέβαια ο πανταχού παρών Τζέφρι Πάιατ προφανώς δεν είχε την ανάλογη επενδυτική επιρροή. 
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν το roadshow στη Νέα Υόρκη, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη – στο ξενοδοχείο «The Penninsula» – δεν φάνηκε αντάξιο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί παρά την πρόσφατη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, τη σημαντική ανάκαμψη των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο και την παράλληλη μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά.

Τα funds δεν δεσμεύτηκαν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πότε και το πώς θα ενεργοποιήσουν αγορές σε ελληνικές μετοχές, ομόλογα και άλλα στοιχεία ενεργητικού, θυμίζοντας πως το καλοκαίρι προτιμούν τις διακοπές στη χώρα μας και λιγότερο τις επενδύσεις. Εξάλλου το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου θεωρείται μάλλον «νεκρή περίοδος» για τις αγορές. 
Είναι, επίσης, ενδεικτικό το ότι η συμμετοχή τόσο των ξένων πρώτης βαθμίδας (όσον αφορά την αξιολόγηση των κεφαλαίων τους) όσο και των επιθετικών χαρτοφυλακίων στην καλύτερη περίπτωση έφτασε τα περυσινά επίπεδα. Παρουσία είχαν πρωτοκλασάτα funds με εκδηλωμένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ορισμένα από τα οποία μάλιστα φέρονται να έχουν κλείσει ή είναι κοντά στο κλείσιμο σημαντικών ντιλ. 

Κάποια από αυτά ήταν τα BlackStone, Goldman Sachs, Oaktree, Lazard, Liberty. Ο δε αριθμός των hedge funds ήταν μικρότερος από πέρυσι, παρότι κυρίως αμερικανικά επιθετικά χαρτοφυλάκια έχουν μοχλεύσει τον τραπεζικό κλάδο με χαμηλό κόστος και ήδη «μετρούν» αποδόσεις 79,19% σε μέγεθος Τραπεζικού Δείκτη και επί μέρους υπεραξίες που φθάνουν μέχρι και τριψήφια νούμερα, όπως λ.χ. 252,38% από την Πειραιώς (στο διάστημα 2 Ιανουαρίου – 12 Ιουνίου). 

Υπεραξίες που μόνο η ελληνική αγορά δίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και όμως τα ενεργά στο χρηματιστήριο ξένα funds (πάνω από 75 μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης) είναι περισσότερα απ’ όσα συμμετείχαν στη Νέα Υόρκη. Γνωστά ονόματα συμμετείχαν, βέβαια, όπως τα Stone Forest, TimeSquare Capital, Vanshap Capital, Build Capital κ.ά., τα περισσότερα με ήδη «χτισμένες» θέσεις long στις μετοχές των συστημικών τραπεζικών ομίλων, τις οποίες είναι πιθανόν να ενισχύσουν εφόσον υλοποιηθούν δυο – τρεις βασικές προϋποθέσεις. 

Μεγάλα πρότζεκτ στο προσκήνιο
Την πρώτη μέρα, οπότε ολοκληρώθηκε ο κύριος όγκος των επαφών με εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής για τα συμφέροντα των funds, η προσοχή επικεντρώθηκε, όπως προαναφέραμε, στον κλάδο της ενέργειας (μπορεί και να ήταν ο πρώτος σε πλήθος ερωτημάτων) και ειδικότερα σε τομείς που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, των ΑΠΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Οι κλάδοι του real estate, του τουρισμού, των logistics αλλά και των μεγάλων πρότζεκτ που έχει δεσμευθεί πως θα επιταχύνει η Ν.Δ. ήταν και αυτοί ψηλά στην ατζέντα, αλλά με τον… αστερίσκο πως πρέπει να υπάρξουν έργα.

Αντίστοιχες παροτρύνσεις προς τους εκπροσώπους των ελληνικών ομίλων έγιναν και τη δεύτερη μέρα του φόρουμ, οπότε είχαν κλειστεί στην πλειονότητά τους Β2Β συναντήσεις. 
«Κόκκινα» δάνεια και αγορά εκκαθάρισης επιχειρηματικών δανείων (κλάδοι με τον μεγαλύτερο συντελεστή μόχλευσης και περιθώρια κέρδους), τρόποι παραγωγής λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς έτσι μπορεί να δοθούν και μερίσματα στην επόμενη χρήση, ήταν μεταξύ των κυρίων θεμάτων που τέθηκαν προς την ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα ήταν ενημερωμένοι για τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. ότι την πρώτη εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης – εάν είναι αυτοδύναμη – θα ξεμπλοκάρει δύο νομοσχέδια που εμποδίζουν την εκκίνηση ενός τόσο σημαντικού έργου όπως το Ελληνικό. 

Η επιφυλακτική στάση των funds αποτυπώθηκε άλλωστε στον μέτριο τζίρο των δύο συνεδριάσεων στο Χ.Α. τις μέρες διοργάνωσης του roadshow. Τζίροι της τάξεως των 60 και 70 εκατομμυρίων ευρώ ήταν χαμηλότεροι από αυτούς της προηγούμενης εβδομάδας και μακράν σε απόσταση από τους τριψήφιους τζίρους στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές. Ενδεικτικό το γεγονός πως και στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τζίρος έμεινε στα… ρηχά των 56,7 εκατ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:28