search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:47
MENU CLOSE

Δεν θα γίνει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

24.06.2019 09:35
Δεν θα γίνει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών - Media

 

Ακυρώθηκε οριστικά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί κοινή ημερομηνία για τη διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών και έτσι η ακύρωσή του είναι πια οριστική.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, η αδυναμία συμφωνίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που θα καταλάβουν ηγετικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, π.χ. προεδρία της Κομισιόν, είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις 30 Ιουνίου, γεγονός που ενδεχομένως να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να είναι παρών.

Έτσι σήμερα στη διακομματική επιτροπή συζητήθηκαν οι διαθεσιμότητες των κομμάτων για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ σε άλλη ημερομηνία, όμως δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί κοινή λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ακόμη και να γίνει αργά το βράδυ της 1ης Ιουλίου, σε περίπτωση που δεν μπορούσε να βρεθεί άλλη ημερομηνία. Τελικά, όμως, ούτε και με αυτή τη συμβιβαστική διάθεση κατέστη δυνατόν να ξεπεραστούν τα κωλύματα. Οπότε, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θα πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. 

Αμέσως μετά το τέλος της Διακομματικής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε: «Τα κόμματα δεν είχαν τη διάθεση να αλλάξουν το πρόγραμμά τους. Εμείς ήμασταν ανοιχτοί σε όλες τις ημερομηνίες και προτείνουμε στη ΝΔ έστω και στην ύστατη στιγμή τις ημερομηνίες που αυτή θέλει. Να συμφωνήσουμε για να γίνει ντιμπέιτ τουλάχιστον μεταξύ των δύο».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας, ανέφερε, σε δήλωσή του, ότι: «Ενώ υπήρχε συμφωνία μεταξύ όλων των κομμάτων για διεξαγωγή του ντιμπέιτ στις 2 Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αλλάξει ημερομηνία. Οπότε, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε δύο άλλες ημερομηνίες για τις οποίες, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των κομμάτων». 

Το κώλυμα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ στις 2 Ιουλίου είχε κυρίως το ΚΚΕ, που προέβαλε την άποψη ότι έχει ήδη αλλάξει δύο φορές την ημερομηνία για την κεντρική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη. «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Προσθέτει δε ότι «όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι’ αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες». «Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24