search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:35
MENU CLOSE

Ξανά στο κουρείο οι συντάξεις

30.03.2012 23:15
Ξανά στο κουρείο οι συντάξεις - Media

Με… άδειες τσέπες θα πάνε οι συνταξιούχοι στην κάλπη (και ίσως προτιμήσουν να ρίξουν μαύρο, όπως πάνε τα πράγματα), καθώς λίγες ημέρες πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τούς έρχεται το… μαντάτο του νέου, τρίτου, κουρέματος των συντάξεων.

Με… άδειες τσέπες θα πάνε οι συνταξιούχοι στην κάλπη (και ίσως προτιμήσουν να ρίξουν μαύρο, όπως πάνε τα πράγματα), καθώς λίγες ημέρες πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τούς έρχεται το… μαντάτο του νέου, τρίτου, κουρέματος των συντάξεων. Με δύο εγκυκλίους το υπουργείο Εργασίας ορίζει ότι η περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα φανεί για πρώτη φορά στις συντάξεις μηνός Μαΐου. Και πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Μαΐου; Στο τέλος Απριλίου, οπότε θα βγουν και τα μαχαίρια. Η μία (δεύτερη χρονικά) εγκύκλιος Κουτρουμάνη ανάβει το πράσινο φως για τη μείωση σε όσους εισπράττουν κύρια σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ. Αυτή θα εμφανιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, ενώ θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου. Τον Απρίλιο, δηλαδή, είναι αμφίβολο αν οι συνταξιούχοι θα πάρουν λεφτά…

Η εγκύκλιος εξηγεί, όμως, ότι κούρεμα θα υποστούν ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι: όσοι εισπράττουν δύο κύριες συντάξεις (π.χ. μία από τον ΟΑΕΕ και μία από το ΙΚΑ), καθεμιά από τις οποίες είναι χαμηλότερη των 1.300 ευρώ (π.χ. 700 και 800 ευρώ αντίστοιχα), αλλά συνολικά υπερβαίνει το ποσό αυτό, θα κουρευτούν επίσης.

Η περικοπή θα υπολογιστεί με συντελεστή 12% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ. Η περικοπή όμως γίνεται στο ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση της εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ, αλλά και του «κουρέματος» που έγινε με βάση και ηλικιακά κριτήρια (μεγαλύτερο κούρεμα για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και μικρότερες για τους άνω των 65 ετών).

 

Παράδειγμα

Για να γίνει κατανοητό το γεγονός ότι από το κούρεμα δεν θα γλιτώσουν ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι, η εγκύκλιος Κουτρουμάνη περιλαμβάνει και ένα παράδειγμα: Συνταξιούχος παίρνει από το Δημόσιο 1.200 ευρώ και από το ΙΚΑ 800. Η μείωση του 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, δηλαδή στα 700 ευρώ. Η μείωση θα είναι 84 ευρώ και θα αφαιρεθεί από τη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή τη σύνταξη του Δημοσίου. Αυτή, αυτομάτως, θα περιοριστεί από τα 1.200 στα 1.116 ευρώ.

Μάλιστα, επειδή τα 84 ευρώ θα πρέπει να μειωθούν αναδρομικά από τις αρχές του 2012, ο συνταξιούχος θα κουβαλάει και ένα χρέος 336 ευρώ. Αυτό θα αποπληρωθεί με τις συντάξεις από τον Μάιο μέχρι το τέλος του έτους. Που σημαίνει ότι, εκτός από τα 84 ευρώ, θα αφαιρεθούν ακόμη 42 ευρώ λόγω αναδρομικής επιβολής του μέτρου.

Ούτε οι κληρονόμοι

Από το «κούρεμα» δεν γλιτώνουν ούτε οι κληρονόμοι όσων άφησαν χρόνους… «Στις περιπτώσεις συντάξεων λόγω θανάτου όπου δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται το συνολικό ποσό σύνταξης και η παρακράτηση του 12% γίνεται επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, το δε ποσό της παρακράτησης επιμερίζεται κατά το ποσοστό της σύνταξης κάθε δικαιούχου».

Δηλαδή: Αν το ποσό που εισπράττουν η χήρα και τα ορφανά υπερβαίνει ως άθροισμα τα 1.300 ευρώ, το επιπλέον ποσό θα «κουρεύεται» και οι κληρονόμοι θα μοιράζονται τη ζημιά.

 

Κανείς δεν γλιτώνει το ψαλίδισμα…

Και στις επικουρικές, όμως, κανένας δεν μένει εκτός περικοπών, πλην ορισμένων ευπαθών ομάδων, όπως οι συνταξιούχοι με σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Η λίστα των ταμείων χορήγησης επικουρικών συντάξεων που ήδη υπολογίζουν το «ψαλίδισμα» που πρέπει να κάνουν στους συνταξιούχους ακριβώς σε έναν μήνα περιλαμβάνει όλα τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με πρώτα το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΙΤ, το ΤΕΑΔΥ και τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ, το ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων, τους τομείς του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Για τους ασφαλισμένους όλων αυτών των ταμείων οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα είναι αναδρομικές από την 1.1.2012 ως εξής:

– Οι συντάξεις έως 250 ευρώ θα μειωθούν κατά 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση αυτή δεν θα μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.

– Οι συντάξεις 250,01 έως 300 ευρώ, κατά 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.

Οι συντάξεις 300,01 ευρώ και άνω κατά 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.

Αυτή θα είναι η τρίτη μείωση που επέρχεται και στις επικουρικές συντάξεις. Γι’ αυτό θα ληφθεί υπόψη το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης που έχει απομείνει μετά την τυχόν παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης αλλά και τη μείωση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην εγκύκλιο Κουτρουμάνη αναφέρεται ότι από τις περικοπές δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ και του ΕΤΑΤ που έχουν μπει σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Το κούρεμα θα γίνει με συντελεστή 12% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, παρότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εισπράττουν τη μισή σύνταξη.

Κοινώς, ο εφιάλτης του Ιουνίου αρχίζει από τον Απρίλιο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28