search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:31
MENU CLOSE

«Μπάλα μόνο για τους μουσουλμάνους, όχι για τους χριστιανούς»

24.06.2019 16:46
H διαμαρτυρία έπιασε τόπο - Βρέθηκε λύση με την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών - Media

 

Το ποδόσφαιρο ονομάζεται και «όπιο των λαών». Ο καθένας μπορεί να παίξει με μια μπάλα, ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής ή θρησκείας. Ωστόσο στην Αίγυπτο, όπου αυτές τις ημέρες φιλοξενείται το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, φαίνεται ότι υπάρχουν διακρίσεις.

«Καριέρα μπορείς να κάνεις αν είσαι μουσουλμάνος, όχι όμως και αν είσαι χριστιανός», υποστηρίζει ο 23χρονος Μίνα Μπιντάρι. Ο ίδιος πλέον έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και είναι προπονητής σε μια ακαδημία που ο ίδιος ίδρυσε, για να βρίσκουν διέξοδο προς την μπάλα τα παιδιά των χριστιανών.

«Είχαμε ένα πρόβλημα. Οταν οι χριστιανοί στην Αίγυπτο προσπαθούσαν να ενταχθούν σε ομάδες, τους απέρριπταν. Όταν πήγα να παίξω στην εκκλησία, έπαιζα σε τουρνουά που διοργανώνονταν από την εκκλησία και μόνο σε τέτοιου είδους πράγματα. Δεν ξέρω γιατί μεγάλωσα παίζοντας μόνο στην εκκλησία. Γιατί δεν μπορώ να είμαι σαν και αυτούς που βλέπω στην τηλεόραση ή τους φίλους μου στο σχολείο, που παίζουν στη μια ομάδα ή στην άλλη; Αντιλήφθηκα ότι δεν είναι δικό μου σφάλμα. Αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν πρόβλημα της Αιγύπτου για πάνω από 50 χρόνια», λέει ο Μινα Μπιντάρι.

Η ομοσπονδία της Αιγύπτου αρνείται τις κατηγορίες. Εκπρόσωπός της υποδεικνύει μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Χανί Ραμζί, έναν παλαίμαχο ποδοσφαιριστή που έκανε καριέρα σε γερμανικές ομάδες όπως η Βέρντερ Βρέμης και η Καϊζερσλάουτερν και κατέγραψε 124 εμφανίσεις με την φανέλα της Εθνικής Αιγύπτου, στην οποία τώρα είναι βοηθός προπονητή και δίνει με αυτήν την ιδιότητα οδηγίες στον Μο Σάλα και τους συμπαίκτες του.

Ο Καραμ Κορντι από την Ομοσπονδία της Αιγύπτου αναφέρει: «Ποτέ δεν ρωτάμε αν είσαι μουσουλμάνος ή χριστιανός ή ποια είναι η θρησκεία σου. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ερωτήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιους χριστιανούς παίκτες που έχουν αναδυθεί και διαπρέπουν και παίζουν μάλιστα και στην Εθνική Ομάδα της Αιγύπτου. Και όλοι τους επευφημούμε».

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά για την θρησκευτική προέλευση των παικτών που καλούνται στην Εθνική Αιγύπτου, πολλοί υποστηρίζουν ότι η περίπτωση του Ραμζί αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ελάχιστοι Κόπτες παίζουν στο αιγυπτιακό πρωτάθλημα και ακόμα πιο λίγοι καλούνται στην Εθνική Ομάδα. Και όπως υποστηρίζουν μέλη της χριστιανικής κοινότητας, ακόμα και παίκτες που δείχνουν σε μικρή ηλικία να διαθέτουν τα προσόντα για να γίνουν ο νέος Μέσι ή ο νέος Μο Σάλα, εκδιώχνονται από τις ακαδημίες των συλλόγων αν γίνει αντιληπτό ότι είναι χριστιανοί και όχι μουσουλμάνοι…

Πηγή: Euronews

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:31