search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:53
MENU CLOSE

Σία Αναγνωστοπούλου: Η Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε μια «μαύρη τρύπα» στα βόρεια σύνορά μας

26.06.2019 12:40
Βουλευτής της ΝΔ πήρε το διδακτορικό του με επόπτρια καθηγήτρια την Σία Αναγνωστοπούλου (Photo) - Media

 

Τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ανέδειξε κατά τον απολογισμό των δράσεων της ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, η Σία Αναγνωστοπούλου, έχοντας στο πλευρό της τους γενικούς γραμματείς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Παναγιώτη Παυλόπουλο και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιάννη Μπράχο. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν καταλύτης και αποκορύφωμα της πολιτικής που έσπασε το δόγμα της αδράνειας και της εσωστρέφειας» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών και απαρίθμησε τους λόγους που τη θεωρεί πολύ σημαντική.

«Πρώτον, έκλεισε ένα πρόβλημα σχεδόν τριάντα χρόνων στην περιοχή, με ειρηνικό τρόπο και με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα συμφέροντα της χώρας» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών μια πατριωτική συμφωνία, με την έννοια ότι όχι μόνο εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, αλλά και με την έννοια της αναβάθμισης των συμφερόντων της χώρας σε όλη την περιοχή, όπως εξήγησε.

Ως δεύτερο λόγο που θεωρεί πολύ σημαντική τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως σε μια περιοχή αστάθειας, αναθεωρητισμών και αντιπαραθέσεων, η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία ξαναφέρουν στα Βαλκάνια το δόγμα της σταθερότητας, της συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης, καθώς και της συνανάπτυξης. Αυτό είναι σημαντικό, όπως σημείωσε, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την ΕΕ.

«Ένας άλλος λόγος που ήταν σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών είναι, βλέποντας τι γίνεται στην περιοχή μας, κυρίως με την Τουρκία, το να μην έχει η χώρα τα βόρεια σύνορά της ανεξέλεγκτα, να είναι δηλαδή μια μαύρη τρύπα. Αυτό δημιουργούσε κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας» τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου και παρατήρησε πως «μπορούμε να πούμε ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών πετύχαμε αυτά που αποφασίστηκαν και στη Σύνοδο Κορυφής σε ό,τι αφορά την Κύπρο για την προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας».

Τελευταίο σημείο για τον αντίκτυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών στην εξωτερική πολιτική της χώρας, επισήμανε πως η Ελλάδα βρέθηκε πρωταγωνίστρια σε όλους τους οικονομικούς, ενεργειακούς και πολιτιστικούς δρόμους που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια. Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διμερείς και τριμερείς συμφωνίες της χώρας και στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην άτυπη ομάδα των Νότιων χωρών της ΕΕ.

Εστιάζοντας στα θέματα της αρμοδιότητάς της σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Αναγνωστοπούλου έδωσε έμφαση στο άνοιγμα των δύο διασυνοριακών δρόμων στη Φλώρινα και στην Πέλλα. «Ήταν μια μεγάλα αναβάθμιση των περιοχών αυτών, ήταν ένα αίτημα από τις τοπικές κοινωνίες τουλάχιστον 40 χρόνων» προσέθεσε.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω το ρόλο του χαρτοφυλακίου της ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως η Ελλάδα στέκεται αρωγός στη μεταφορά τεχνογνωσίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. «Η Ελλάδα αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα παρακολουθεί και τη διαδικασία για την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας από πολύ κοντά» σημείωσε.

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στη διυπουργική επιτροπή Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για τις οικονομικές σχέσεις, αλλά κυρίως για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά εμπορικά σήματα και εμπορικές ονομασίες. «Ήδη συστήθηκε και συνεδρίασε η διεθνής ομάδα ειδικών, παρακολουθεί τον διάλογο των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, επιλύει προβλήματα και πάνω από όλα παρακολουθεί την πιστή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κατορθώσαμε στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να προβλέπεται ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας να εξαρτάται άμεσα από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» ενημέρωσε.

«Για πρώτη φορά η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εξαρτάται από τον σεβασμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας»

Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας υπό το πρίσμα των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου Λορυφής για την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας. «Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που επικυρώθηκε και από τη Σύνοδο Κορυφής, για πρώτη φορά η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ εξαρτάται από τον σεβασμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας, των δικαιωμάτων της αυτοπροσδιορισμού και του σεβασμού των περιουσιακών της δικαιωμάτων. Πρώτη φορά αυτό έγινε αποδεκτό από την ΕΕ» υπογράμμισε.

«Πρώτη φορά αποφασίστηκε να υπάρξει ομάδα εργασίας με τη Ρωσία για την προώθηση των επενδύσεων»

Στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών έκανε απολογισμό των δράσεων οικονομικής διπλωματίας, λέγοντας πως «είχαμε προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας, υποστήριξη της επενδυτικής και εμπορικής δραστηριότητας της χώρας, και κυρίως εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας». Πολύ σημαντικά εργαλεία στην κατεύθυνση αυτή χαρακτήρισε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, τη σύγκληση μεικτών διυπουργικών επιτροπών, τα τριμερή και τετραμερή σχήματα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «17+1», στην οποία η ίδια έχει αναλάβει καθήκοντα εθνικής συντονίστριας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έγινε η πρώτη μεικτή διυπουργική επιτροπή με το Κουβέιτ. Επίσης, στάθηκε και στη 12η μεικτή διυπουργική με τη Μόσχα σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα στην απόφασή τής μεικτής διυπουργικής να υπάρξει πρώτη φορά ομάδα εργασίας για επενδύσεις.

«Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που προσπάθησαν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit»

Αναφερόμενη στο Brexit, η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσπάθησαν να μειώσουν τον κίνδυνο από μια άτακτη έξοδο και σημείωσε πως αυτό που προσπάθησε να κάνει ήταν να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν στη Βρετανία, τους Έλληνες επιχειρηματίες και τις δραστηριότητά τους, καθώς και τις εμπορικές σχέσεις με την Αγγλία, και τις διμερείς τουριστικές σχέσεις.

«Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας στους ενεργειακούς δρόμους»

Παράλληλα, η κ. Αναγνωστοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία του EastMed, δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον «πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στους νέους ενεργειακούς δρόμους που ανοίγονται».

«Περιμένουμε απάντηση από τη Γερμανία για τη ρηματική διακοίνωση»

Καταληκτικά, η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά το 1995, στη Γερμανία για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Ήταν ένα αίτημα χρόνων της χώρας. Το 1995 είχε γίνει μια απόπειρα, υπήρξε μια ρηματική διακοίνωση. Αυτή τη φορά έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Περιμένουμε απάντηση από τη Γερμανία, η οποία έχει πει ότι θα την εξετάσει και θα μας απαντήσει» ανέφερε.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15