search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:44
MENU CLOSE

Ισραηλινή Πρέσβης: Όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ιερουσαλήμ ανησυχήσαμε, μετά όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές

26.06.2019 12:52
israel.jpg

 

Η τριμερής σχέση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με την προσθήκη προσφάτως και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η πιο σημαντική αλλαγή στις σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η πρέσβης του Ισραήλ Ιριτ Μπεν-Αμπα, στη γιορτή που έδωσε στην πρεσβευτική κατοικία με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πενταετούς θητείας της στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει πάντα στρατηγικός σύμμαχος».

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, η κ. Μπεν-Αμπα ξεκίνησε την ομιλία της με τη φράση «φίλοι μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ μετά από πέντε χρόνια». Διακόπτοντας τον λόγο της συχνά από τη συγκίνηση έπλεξε τον ύμνο της ελληνικής φύσης, της ελληνικής «φιλοξενίας», λέξη για την οποία «δεν υπάρχει μετάφραση γιατί είναι μοναδική στον κόσμο», αλλά και για τις ομοιότητες της Αθήνας και του Τελ Αβίβ με τα μπαλκόνια, τις μαρκίζες και τις πορτοκαλιές.

Όταν αναφέρθηκε στην αποχώρησή της είπε ότι αγνοεί ποιο θα είναι το επόμενο πόστο της και μίλησε με τους στίχους του Καβάφη από την Ιθάκη: «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις».

Ξεκίνησε τη θητεία της τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όπως είπε «βρήκα μια πολύ καλή κυβέρνηση, στενούς δεσμούς, θετική στάση έναντι του Ισραήλ και μεγάλη επιθυμία να προωθηθούν αυτές οι σχέσεις περαιτέρω».

Παρά τις ανησυχίες που επικρατούσαν στην Ιερουσαλήμ μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που στο παρελθόν δεν είχε επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, από την αρχή, τόνισε, διαπίστωσα την στέρεη πεποίθηση του νέου πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα να διατηρήσει και να προχωρήσει τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι πόρτες όλων των υπουργείων και των στρατιωτικών αρχών ήταν ανοιχτές για μένα, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «στη διάρκεια έξι μηνών θέσαμε τα θεμέλια για την τριμερή σχέση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας και την ισχυρή στρατηγική σχέση με το Ισραήλ την οποία απολαμβάνουμε σήμερα».

«Μάθαμε να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας σε θέματα όπως το Παλαιστινιακό και να υπογραμμίζουμε τα κοινά, ενισχύοντας τις σχέσεις μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Αναφερόμενη στην προώθηση των τομέων συνεργασίας, σημείωσε ειδικότερα, την ενέργεια, το περιβάλλον, την αντιτρομοκρατία, τη διασπορά, την υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, την άμυνα και την ασφάλεια. «Ήταν μια γοητευτική διαδικασία και είχα το προνόμιο να παίρνω μέρος στην επισημοποίησή της. Θεσμοθετήσαμε τις σχέσεις μας με τέτοιο τρόπο που η Ελλάδα θα παραμείνει πάντα στρατηγικός σύμμαχος. Και είναι η πιο σημαντική αλλαγή στις σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπεν Αμπα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στην κοινή ιστορική κληρονομιά των δύο χωρών που παρότι μικρές έχουν βαριά ιστορία, την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε περισσότερο προς όφελος των δύο χωρών μας. Μίλησε ακόμη για το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο που αποτελούν οι Εβραίοι της Ελλάδας, οι οποίοι, έχουν κατοικήσει τον ελληνικό χώρο από τον 1 πΧ αιώνα και έχουν συμβάλει στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες, συναδέλφους διπλωμάτες, πολιτικούς όλων των κομμάτων, στρατιωτικούς, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες για την «φιλοξενία» που της παρείχαν και οι οποίοι έκαναν την παραμονή της στην Ελλάδα «αξέχαστη».

Μεταξύ των παρευρεθέντων, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο Γ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:44