search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:00
MENU CLOSE

Συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ στις Βρυξέλλες – Τι συζήτησαν

26.06.2019 15:14
Συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ στις Βρυξέλλες - Τι συζήτησαν - Media

 

Στο περιθώριο της συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, κατά την οποία του εξέφρασε τις αντιρρήσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπρόσθετα ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε στον κ. Ακάρ ότι στόχος της Ελλάδας είναι η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα υποχωρήσει από την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΕΘΑ έχει ως εξής:

«Είμαι σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Κατά τη Σύνοδο θα συζητήσουμε θέματα αναφορικά με: τη συνθήκη για το μέλλον του καθεστώτος ελέγχου εξοπλισμών στην Ευρώπη, για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον αμυντικό τομέα, για την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης Άμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας και την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν.

Και βέβαια έχω την ευκαιρία να προβάλω τις εθνικές θέσεις μιλώντας με τους ομολόγους μου.

Ήδη συνάντησα τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κύριο Χουλουσί Ακάρ. Συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας.

Του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ.

Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας.

Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις.

Σας ευχαριστώ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:59