search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:53
MENU CLOSE

Φορολογήστε τα μεγαθήρια – Η G20 προωθεί μέτρα για εξάλειψη της φοροαποφυγής των τεχνολογικών κολοσσών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2080
27-6-2019
27.06.2019 03:00
Φορολογήστε τα μεγαθήρια - Η G20 προωθεί μέτρα για εξάλειψη της φοροαποφυγής των τεχνολογικών κολοσσών - Media

Ένα πρώτο βήμα για να κλείσουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας προκειμένου να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση έγινε με τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ομάδας των G20 στην προπαρασκευαστική συνδιάσκεψη πριν από την επίσημη σύνοδο σε επίπεδο ηγετών κρατών που λαμβάνει χώρα Παρασκευή και Σάββατο 28-29 Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν και συμπεριέλαβαν στο κοινό ανακοινωθέν τη δημιουργία κοινών κανόνων, οι οποίοι θα προστατεύουν συνολικά τον ανταγωνισμό, δεδομένου ότι θα περιορίσουν τις ειδικές εκείνες «νομικές δικλίδες» που επιτρέπουν σε μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google, το Facebook και άλλοι, να καταβάλλουν ελάχιστους φόρους λόγω των χαμηλών συντελεστών φορολόγησης που απολαμβάνουν.

Η Facebook, η Google, η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας έχουν δεχθεί επικρίσεις για αυτούς τους μειωμένους φόρους, καθώς δηλώνουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, πρακτική που από πολλούς θεωρείται αθέμιτη.

Οι νέοι κοινοί φορολογικοί κανόνες, οι οποίοι, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της 8ης Ιουνίου, θα σημάνουν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι Amazon, Facebook, Apple, υπάρχει η επιθυμία να εφαρμοστούν έως το 2020. Ωστόσο θα δυσκολέψουν χώρες όπως η Ιρλανδία – η οποία υπόσχεται πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές – να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις με αποτέλεσμα να φθίνει το «αναπτυξιακό της προϊόν».

Ένα μετέωρο βήμα

Δύο μήνες περίπου πριν από τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ των 20 ισχυρότερων κρατών, η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ καλούσε την Ευρώπη να αποφασίσει για την επιβολή ενός ψηφιακού φόρου για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ακόμα και αν δεν υπάρξει επαρκής συναίνεση παγκοσμίως. Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την πρόταση, αλλά από τότε η ιδέα έχει «βαλτώσει».

Σημειώνεται πως υπάρχει ακόμα διαφωνία μεταξύ των μελών της Ε.Ε. για το πώς θα εφαρμοστεί ο λεγόμενος φόρος «GAFA» – από τα ονόματα των Google, Apple, Facebook και Amazon – προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παγκόσμιοι κολοσσοί του διαδικτύου πληρώνουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί για τις τεράστιες δραστηριότητές τους στην Ευρώπη.

Η Γαλλία πίεσε σκληρά για έναν τέτοιο φόρο, αλλά σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. τον Απρίλιο του 2019 η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Δανία μπλόκαραν το προσχέδιο της πρότασης ενός πανευρωπαϊκού φόρου για τους GAFA.

Ωστόσο έκπληξη προκάλεσε το μπλόκο της Δανίας σε μία τέτοια πρόταση, καθώς πρόκειται για τη γενέτειρα της επιτρόπου Βεστάγκερ, η οποία μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν.

Η Βεστάγκερ – το όνομα της οποίας προκαλεί πονοκεφάλους στους διαδρόμους της Κομισιόν – δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται πρώτα μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πανευρωπαϊκά εναρμονισμένο φόρο, «δεδομένου ότι γινόμαστε ένας όλο και περισσότερο ψηφιακός κόσμος και δεν είναι λογικό να μην αποδίδουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί τους φόρους που τους αναλογούν, τη στιγμή μάλιστα που απολαμβάνουν τεράστια κέρδη».

H παρακαταθήκη

Η Βεστάγκερ, πρώην υπουργός Οικονομίας της Δανίας, είναι ευρέως γνωστή στις Βρυξέλλες για το γεγονός ότι βάλλει κατά της φοροαποφυγής και των ιδιοκτητών μονοπωλίων μεταξύ των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών, ενώ δεν έχει διστάσει να υπογράψει πρόστιμα στην Google, ύψους 2,7 δισ. δολαρίων. Η Apple, η Starbucks, η Disney, η General Electrics, η Amazon, η Facebook, η ρωσική Gazprom είναι μερικές από τις εταιρείες – κολοσσούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δανής Επιτρόπου.

Οι αποφάσεις εναντίον της Amazon και της Apple είναι μόνο δύο ανάμεσα σε μια σειρά ερευνών που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τον Οκτώβριο του 2015 κάλεσε την αλυσίδα καφέ Starbucks να καταβάλει 30 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία. Μια άλλη υπόθεση στο Λουξεμβούργο εναντίον της McDonalds τρέχει ακόμη.

Πρόκειται για ένα ποσό σε φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ που δεν έχει καταβάλει, και που θα μπορούσε να υπονοηθεί ότι πρόκειται για απαγορευμένη κρατική βοήθεια. Εκτός αυτών, η Κομισιόν έχει επιβάλει ποινές εναντίον των Google, Microsoft και Facebook για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Η πενηντάχρονη Βεστάγκερ είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της εμπορικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. και μαζί με την ομάδα της των 900 ερευνητών ψάχνουν τρόπους για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο ελεύθερη και πιο δίκαιη παγκοσμιοποιημένη αγορά, ενώ στόχο της αποτελεί το να τηρούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού και να αποδίδουν τον φόρο που τους αναλογεί, σπάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα μονοπώλια. Από αυτά προκύπτει ότι η αρμόδια επίτροπος δεν φοβάται να τα βάλει με κολοσσούς.

Μπορεί να έχει μείνει πίσω στην κούρσα για την προεδρία της Κομισιόν – αν και δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις – η «σιδηρά κυρία» του Κολεγίου των Επιτρόπων, αλλά έχει στόχο να ολοκληρώσει τη φορολογική δικαιοσύνη στην Ευρώπη, ακόμα και αν δέχεται επικρίσεις από διάφορα κράτη – μέλη για τα πολύ υψηλά πρόστιμα, όπως π.χ. η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, των οποίων η οικονομία ωφελείται από τέτοιες μεθόδους χαμηλών φορολογικών συντελεστών με σκοπό να προσελκύουν τεχνολογικά μεγαθήρια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:53