search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:37
MENU CLOSE

Επιστροφή στο ΜΕΛΛΟΝ!

09.09.2010 10:12
Επιστροφή στο ΜΕΛΛΟΝ! - Media

Πατέρας του εκκεντρικού ποδηλάτου με τον μπροστά υπερμεγέθη τροχό και τον πολύ μικρό πίσω τροχό θεωρείται ο Γάλλος Eugene Meyer. Το όνομα του ποδηλάτου, όμως, είναι αμιγώς βρετανικό, αφού έμεινε στην ιστορία ως penny farthing.

Πατέρας του εκκεντρικού ποδηλάτου με τον μπροστά υπερμεγέθη τροχό και τον πολύ μικρό πίσω τροχό θεωρείται ο Γάλλος Eugene Meyer. Το όνομα του ποδηλάτου, όμως, είναι αμιγώς βρετανικό, αφού έμεινε στην ιστορία ως penny farthing. Το σχήμα του θύμιζε στους φλεγματικούς Βρετανούς τον συνδυασμό του κέρματος της πένας και του κέρματος farthing της λίρας που κυκλοφορούσε τότε. Η κίνηση με το penny farthing απαιτούσε εξαιρετικές ικανότητες και όταν το ποδήλατο μετεξελίχθηκε απέκτησε αλυσίδα και έγινε πιο ασφαλές για τους αναβάτες, το penny farthing μπήκε στην άκρη, αλλά δεν βγήκε ποτέ από τις καρδιές των φανατικών του ποδηλάτου, που το θεωρούν το μοναδικό αυθεντικό. Σε πολλές χώρες του κόσμου φανατικοί του penny farthing αλλά και άλλων ρετρό ποδηλάτων έχουν δημιουργήσει λέσχες και κάνουν συχνά ποδηλατικές βόλτες – επιδείξεις, όμως το penny farthing επιστρέφει πλέον ολοκαίνουργιο και μάλιστα σε δυο εκδοχές: ως κλασικό ποδήλατο αλλά και ως ηλεκτρικό! Η απόλυτη ρέπλικα της βικτωριανής εποχής έσκασε μύτη σε μια νέα εξελιγμένη έκδοση, που αποτελεί πρόκληση για τους ποδηλάτες άνω των 16 ετών και που μάλιστα είναι εξπέρ του ποδηλάτου, ενώ δεν ενδείκνυται για εκείνους που έχουν να κάνουν ορθοπεταλιά από παιδάκια. Το νέο penny farthing διαθέτει μια μεγάλη μπροστινή ρόδα 32 ιντσών – λίγο μικρότερη από τις 36 του ορίτζιναλ ποδηλάτου – και μια μικρή πίσω 12 ιντσών, καθώς και σκελετό από ατσάλι. Ως εξελιγμένο βικτωριανό ποδήλατο έχει δώσει βάση στην ασφάλεια και διαθέτει φρένα και διάφορες αντιολισθητικές τεχνολογίες που ήταν άγνωστες το 1870. Η ηλεκτρική εκδοχή του penny farthing λέγεται YikeBike και είναι σχεδιασμένο στη λογική της μιας μπροστινής μεγάλαης ρόδας και της μιας μικρής πίσω. Το βάρος του είναι μόλις 10 κιλά, είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και μπορεί να διανύσει χωρίς φόρτιση 25 χιλιόμετρα με μέγιστη ταχύτητα τα 25 χιλιόμετρα την ώρα.

Το ηλεκτρικό penny farthing χρειάζεται 40 λεπτά για να φορτιστεί πλήρως, χρειάζεται μόλις 20 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει, ενώ διπλώνει και μπορείτε να το παίρνετε μαζί σας στο αυτοκίνητο ακόμα και στο μετρό – όχι βέβαια στην Ελλάδα, αφού ακόμα απαγορεύεται. Το YikeBike απαιτεί επίσης ιδιαίτερες ικανότητες οδήγησης, αφού η σέλα βρίσκεται μπροστά από το τιμόνι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται εξάσκηση για να μην έχετε ηλεκτρικά τρακαρίσματα. Η τιμή του βέβαια είναι… παντεσπάνι, αφού κοστίζει πάνω από 3.000 ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:37