search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:24
MENU CLOSE

Με τον Τσίπρα σε πρώτο πλάνο – Και Πρέσπες στην ατζέντα με στόχο το προοδευτικό κοινό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2079
27-6-2019
28.06.2019 03:00
tsip_0.jpg

 

Με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία της κυβερνητικής παράταξης. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Καβάλα, ενώ αύριο Παρασκευή θα βρεθεί στην Τρίπολη.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ομιλία στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ο πρωθυπουργός φαίνεται να επιλέγει ως επί το πλείστον περιοχές στις οποίες πήγε καλά και κράτησε δυνάμεις στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπως στη Φλώρινα την Κυριακή, στη Δραπετσώνα χθες (Β’ Πειραιά) ή στην Τρίπολη αύριο, εξασφαλίζοντας πολυπληθές κοινό. Η Φλώρινα μάλιστα ήταν το βήμα για να προβάλει περαιτέρω τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς στην περιοχή και υποστηρικτές της Συμφωνίας υπάρχουν και ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε δυνάμεις, παρά το πολιτικό και εκλογικό κόστος που πλήρωσε εξαιτίας του Μακεδονικού σε άλλες περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα. 

Αν και η ιστορία έχει δείξει ότι τα εθνικά θέματα δεν ενδείκνυνται για προεκλογική περίοδο, καθώς περισσότερο βλάπτουν τα κόμματα παρά τα ευνοούν, ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, ανέσυρε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ως αποδεικτικό της ισχυρής αξιοπιστίας της χώρας στην Ευρώπη που εξασφαλίζει και τη στήριξη της τελευταίας στα ελληνικά συμφέροντα. 

Επί της ουσίας, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και την έχει αναδείξει ως ένα από τα βασικά επιτεύγματα της διακυβέρνησής του, ανάλογο της εξόδου από το μνημόνιο, η επαναφορά της στην προεκλογική ατζέντα στοχεύει στη συσπείρωση του αριστερού κι ενός ευρύτερου προοδευτικού και κεντροαριστερού κοινού. 

«Επεισοδιακό» το Επικρατείας
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η συγκρότηση των ψηφοδελτίων με την τελική λίστα να δίνεται στη δημοσιότητα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ το βράδυ της Παρασκευής, κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεφε από Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Έκπληξη αποτέλεσε η τοποθέτηση του Αλέκου Φλαμπουράρη στην τέταρτη θέση, η οποία πιθανότατα θα είναι εκλόγιμη, αν και αναμενόταν να δοθεί σε πρόσωπο που θα συμβόλιζε τη διεύρυνση και το ευρύτερο σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Τελικώς φαίνεται να υπήρξε μια συμβιβαστική λύση – προκειμένου να αποφευχθεί και τυχόν κριτική για κομματικό ψηφοδέλτιο – με διαρροές να κάνουν λόγο για συμφωνία με τους Οικολόγους Πράσινους, στους οποίους θα παραδώσει την έδρα έπειτα από περίπου έναν χρόνο ο Αλέκος Φλαμπουράρης και συγκεκριμένα στην υποψήφιά τους Κατερίνα Ανδρικοπούλου, που τοποθετήθηκε στην πέμπτη θέση. Επίσης, η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία αρχικώς ανακοινώθηκε στην ένατη (μη εκλόγιμη) θέση αλλά ανακαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι δεν μπορεί να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο καθώς, αν και έχει λάβει στα τέλη Μαΐου την ελληνική ιθαγένεια, δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξή της στους εκλογικούς καταλόγους.

Έτσι, αντικαταστάθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της από τη συνδικαλίστρια Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα.
Τις τρεις πρώτες θέσεις, όπως αναμενόταν, καταλαμβάνουν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός (ο οποίος, επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες,  αναμένεται να παραιτηθεί), η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στη δεύτερη θέση και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στην τρίτη θέση. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 09:22