search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:25
MENU CLOSE

Παίζουν με τη ζωή τους: Κρητικοί μαγείρεψαν και έφαγαν δηλητηριώδεις λαγοκέφαλους (Photos)

27.06.2019 14:01
Συναγερμός στην Κρήτη από «εισβολή» μεγάλων λαγοκέφαλων (Photos) - Media
 
Με τη ζωή τους έπαιξαν ψαράδες από την Κρήτη, οι οποίοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και αποφάσισαν να δοκιμάσουν ένα από τα πιο επικίνδυνα ψάρια στον κόσμο, τον λαγοκέφαλο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για την αλιεία της Κρήτης.
 
Σε κάποια παράλια της Κρήτης αποτελεί, μάλιστα, φόβος και τρόμος ακόμα και η καταστροφή της ψαριάς του, αλλά σε άλλα είναι… εκλεκτός μεζές παρά την τοξικότητά του. Συγκεκριμένα, μια παρέα ψαράδων στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου αγνόησε τις προειδοποιήσεις, καθώς μαγείρεψαν και έφαγαν. «Το κρέας του λαγοκέφαλου έμοιαζε πολύ με κοτόπουλο», ανέφεραν.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, παρά τις προειδοποιήσεις από το ΕΛΚΕΘΕ, καταναλώνουν ποικιλοτρόπως ως σπεσιαλιτέ τον λαγοκέφαλο. Ο λαγοκέφαλος έχει επιδράμει και στο νότιο κρητικό πέλαγος με το ΕΛΚΕΘΕ να προειδοποιεί ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα τοξικό ψάρι που επιφέρει ακόμη και τον θάνατο.
 
Φέτος καταγράφηκαν, μάλιστα, ακόμα και επιθέσεις στον άνθρωπο από τον λαγοκέφαλο, ενώ πια συνιστάται να επιστρέφει το ψάρι θανατωμένο στη θάλασσα, μήπως και δια του… κανιβαλισμού μειωθεί ο πληθυσμός του.
 
Πρόκειται για ψάρι που αποτελεί «εφιάλτη» για τους ψαράδες και τους λουόμενους. Ο λαγοκέφαλος περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), και γι’ αυτό τον λόγο είναι επικίνδυνος σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρος, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.
Το είδος του μέχρι πρότινος δεν θεωρούνταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλον τρόπο, πλην της κατανάλωσής του από τον άνθρωπο. Μόνο που τελευταία έχουν καταγραφεί και επιθέσεις στον άνθρωπο. Συνιστάται σε όποιον βρει λαγοκέφαλο στην ψαριά του, να τον επιστρέψει θανατωμένο στη θάλασσα με εκτεθειμένα τα εντόσθιά του.
 
Το ΕΛΚΕΘΕ εφιστά, μάλιστα, την προσοχή στους λουόμενους, να μην πλησιάζουν και να μην προσπαθούν να πιάσουν ή να ταΐσουν λαγοκέφαλους, οι οποίοι πλησιάζουν σε ακτές και ιδιαιτέρως στις αρχές του καλοκαιριού οπότε είναι η αναπαραγωγική περίοδος για το είδος στην περιοχή μας. Επίσης, οι ψαροντουφεκάδες θα πρέπει να έχουν τα ψάρια τους δεμένα στη σημαδούρα τους και όχι κοντά στο σώμα τους.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΛΚΕΘΕ: «Το είδος ψαριού Lagocephalus sceleratus, (κοινώς λαγοκέφαλος) που προέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, έχει εξαπλωθεί στις Ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει -μέχρι στιγμής- μεγάλους πληθυσμούς στο Ν. Αιγαίο και την Κρήτη.
 
Το ψάρι αυτό περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του. Το είδος δεν θεωρούνταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλον τρόπο, πλην της κατανάλωσής του από τον άνθρωπο.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ μελετάει την εξάπλωση και την βιολογία του είδους από τότε που εμφανίστηκε στις θάλασσές μας και έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές καμπάνιες με δελτία τύπου, ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και μέσω των ΜΜΕ για την ενημέρωση των αλιέων και του κοινού.
 
Έχει επίσης επανειλημμένα υποβάλλει ερευνητικές προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την μελέτη τρόπων περιορισμού των πληθυσμών του και αντιμετώπισης των αρνητικών του επιπτώσεων στην αλιεία και το περιβάλλον. Δυστυχώς όμως καμία από αυτές τις προτάσεις δεν έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτηθεί.
 
Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και έναν χρόνο ότι η μεγάλη πυκνότητα των πληθυσμών του λαγοκέφαλου, λόγω έλλειψης των θηρευτών του στη Μεσόγειο, μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση της συμπεριφοράς του είδους. Ένα πρόσφατο γεγονός, ίσως επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τις ανησυχίες μας. Καταγράφηκε με κάμερα και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δάγκωμα σε δάκτυλο λουόμενου, ο οποίος «έπαιζε» με μεγάλο άτομο λαγοκέφαλου σε νησί των Δωδεκανήσων.
 
Εφιστούμε την προσοχή στους λουόμενους, να μην πλησιάζουν και να μην προσπαθούν να πιάσουν ή να ταΐσουν λαγοκέφαλους οι οποίοι πλησιάζουν σε ακτές και ιδιαιτέρως στις αρχές του καλοκαιριού οπότε είναι η αναπαραγωγική περίοδος για το είδος στην περιοχή μας.
 
Οι ψαροντουφεκάδες να έχουν τα ψάρια τους δεμένα στη σημαδούρα τους και όχι κοντά στο σώμα τους. Επίσης, ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν αφίσες, φυλλάδια με οδηγίες και σε ξένες γλώσσες, για την ενημέρωση των λουομένων, ερασιτεχνών ψαράδων, τουριστών, ειδικά στις περιοχές των νοτίων Δωδεκανήσων και της Κρήτης».
 
Πηγή: cretedoc.gr/neakriti.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33