search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:21
MENU CLOSE

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν έναν πόλεμο με το Ιράν

27.06.2019 16:59
ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν έναν πόλεμο με το Ιράν - Media

 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με το Ιράν αλλά και δεν μπορεί να ανεχθεί άλλα περιστατικά, σύμφωνα με διπλωμάτες της συμμαχίας που ήταν παρόντες.

Μιλώντας στους υπουργούς Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μια κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, ο Έσπερ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως το Ιράν φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αλλά δεν επιθυμούν την κλιμάκωση της κατάστασης.

«Τα πρώτα του λόγια ήταν: δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με το Ιράν», είπε ένας διπλωμάτης. «Ο Έσπερ κατέστησε επίσης σαφές ότι αυτό είναι περίπου το όριο (αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανεχθούν από το Ιράν), ότι τίποτε άλλο δεν πρέπει να συμβεί τώρα», δήλωσε ένα δεύτερος διπλωμάτης.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου: «Ένα σημαντικό μήνυμα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με τέτοια σαφήνεια ότι δεν θέλουν πόλεμο. Είπαν πράγματι πως είναι έτοιμοι να μιλήσουν με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις».

Μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την τελευταία στιγμή αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ιράν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας υπό την ηγεσία της Γαλλίας θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την πρώτη επίσημη συνάντηση του ΝΑΤΟ με τον Έσπερ προκειμένου να μετριάσουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, δήλωσαν διπλωμάτες.

Κάπου πέντε χώρες του ΝΑΤΟ έλαβαν τον λόγο μετά τον Έσπερ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί είπε στον Έσπερ να μην εμπλέξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή στον Κόλπο. Μαζί με τη Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους, η Γαλλία απηύθυνε επίσης έκκληση για διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν.

Η Τουρκία είπε στον Έσπερ ότι ο «διάλογος είναι καλύτερος από τις κυρώσεις» με το Ιράν, και άλλοι υπουργοί Άμυνας, περιλαμβανομένου εκείνου της Γερμανίας, είπαν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

«Οι Γάλλοι ήταν πολύ σαφείς και πολύ περιεκτικοί: Ναι, είδαμε τι συνέβη, είπαν. Αλλά διεμήνυσαν επίσης ότι είναι ευθύνη των δύο πλευρών η αποκλιμάκωση», είπε ο διπλωμάτης.

Ο Έσπερ δεν παρουσίασε οποιαδήποτε νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη σύνοδο. Ωστόσο χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν τώρα από κοινού πληροφορίες από υπηρεσίες πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ πιθανό οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια να πραγματοποιήθηκαν από το Ιράν ή από παραστρατιωτικούς που συνδέονται με την Τεχεράνη, είπαν διπλωμάτες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:20