search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:33
MENU CLOSE

Καταρρέουν οι εμπορικές σχέσεις Γερμανίας – Ιράν

28.06.2019 05:48
Καταρρέουν οι εμπορικές σχέσεις Γερμανίας - Ιράν - Media

 

Οι εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας με το Ιράν έχουν καταρρεύσει υπό το βάρος των κυρώσεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύουν οι εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke, στοιχείο που μοιάζει να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι η Ευρώπη αποτυγχάνει να συμβάλλει να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που υπεγράφη το 2015.

Τα στοιχεία του γερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου καταδεικνύουν ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Ιράν και της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας υποχώρησε κατά 49% το πρώτο τετράμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και η πτωτική πορεία τους είναι συνεχής.

Η πτώση, στα 529 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, αποκαλύπτει τις συνέπειες των κυρώσεων που επέβαλε εκ νέου η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι κυρώσεις αυτές τιμωρούν τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Ιράν, στερώντας τους την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Απομένουν περίπου 60 γερμανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, σύμφωνα με τον Ντάγκμαρ φον Μπόνσταϊν, τον αντιπρόσωπο του γερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Ισλαμική Δημοκρατία, οι οποίες όμως βασίζονται όλο και περισσότερο σε Ιρανούς.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να διατηρήσουν σε ισχύ τη συμφωνία, την οποία είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Τραμπ και προέβλεπε τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, σχεδιασμένων ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειάς της ήταν αποκλειστικά και μόνο πολιτικής φύσης.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθούν να σώσουν τη συμφωνία συνεχίζοντας να προσφέρουν κάποια από τα οικονομικά οφέλη που υπόσχονταν στο Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Αλλά προς το παρόν δεν τα καταφέρνουν: η Τεχεράνη έχει μείνει ουσιαστικά εκτός της αγοράς πετρελαίου και όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ακυρώνουν τα σχέδιά τους να επενδύσουν.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν εξάλλου ότι οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 49% στα 450 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:32