search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:53
MENU CLOSE

Επίθεση Τσίπρα σε Καραμανλή «για τα μάτια» των κεντροαριστερών ψηφοφόρων

28.06.2019 07:51
Επίθεση Τσίπρα σε Καραμανλή «για τα μάτια» των κεντροαριστερών ψηφοφόρων - Media

 

Δέκα μέρες πριν τις κάλπες και με αφορμή την πρώτη δημόσια παρέμβαση Καραμανλή ύστερα από 10 χρόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση χθες στον πρώην πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της συνέντευξης στην Έλλη Στλαη και τοι δελτίο του OPEN. Επίθεση για πρώτη φορά σε τέτοια – «υψηλή» – ένταση, παρά το καλό κλίμα καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής Τσίπρα, να υπογραμμιστεί προς το ακροατήριο μια νοερή ή άτυπη συμμαχία με την κορυφή της καραμανλικής πτέρυγας, διεκδικώντας έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου στα πρώτα της βήματα, την ανοχή ενός κεντροδεξιού κοινού.

Επιπλέον επιλογές όπως η πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης (με ρόλο στη συνέχεια στην ανάδειξη της υπόθεσης της Νοβάρτις) είχαν ακριβώς στόχο να συμβολίσουν αυτή τη «συμμαχία». Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε σταθερά να ασκήσει ουσιαστική κριτική στα πεπραγμένα Καραμανλή – κάποιες αραιές αναφορές πού και πού για λόγους ισορροπίας – σε βαθμό που οι αντίπαλοί του τον κατηγορούσαν ότι κυβερνά μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό.

Διαγκωνισμός για την «πράσινη» δεξαμενή ψηφοφόρων

Προφανώς, η τωρινή επιλογή σχετίζεται παν’ από όλα με τις προεκλογικές ανάγκες συσπείρωσης του αριστερού και κεντροαριστερού κοινού και κυρίως των ψηφοφόρων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε και η Φώφη Γεννηματά που στοχεύει στην ίδια περίπου δεξαμενή ψηφοφόρων χρησιμοποίησε προχθές ως «μπαμπούλα» τον Καραμανλή λέγοντας πως «είτε ψηφίζεις Τσίπρα είτε Μητσοτάκη, βγαίνει Καραμανλής».

 

Αλλαγή στάσης ελέω Προοδευτικού μετώπου

Ή ένταση της κριτικής προς τον Καραμανλή, σημειώνεται, άρχισε αισθητά να ανεβαίνει όταν επήλθε η ρήξη με τον Καμμένο με τη Συμφωνία των Πρεσπών – ειρήσθω εν παρόδω και σ’ αυτό το πεδίο αξιοποιήθηκε ο Καραμανλής καθώς με δεδομένη την απροθυμία του να πάρει καθαρά δημόσια θέση, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η Συμφωνία είναι συνέχεια της εθνικής γραμμής του 2008 στο Βουκουρέστι και καλλιεργούσε ενώπιον ενός κεντρώου και κεντροδεξιού κοινού την ερμηνεία ότι ο Καραμανλής δεν διαφωνεί με την Συμφωνία. Προχθές πάντως ο Κώστα Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, έστειλε καθαρό σήμα διαφωνίας  λέγοντας ότι το «Βουκουρέστι δεν αξιοποιήθηκε» και πως καλώς η ΝΔ καταψήφισε – αναφορά που ενδεχομένως έπαιξε ρόλο σε όλη αυτή την επίθεση Τσίπρα μια μέρα μετά.

Κλείνοντας λοιπόν την παρένθεση, το ορόσημο για την αλλαγή στάσης και απέναντι στον Καραμανλή ήταν η στρατηγικής κατεύθυνσης επιλογή να συγκροτηθεί ένα κεντροαριστερό προοδευτικό μέτωπο, έμπρακτα και όχι μόνο ρητορικά. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι στο μέτωπο αυτό προσχώρησαν πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή την ευρύτερη «σημιτική» κεντροαριστερά – όπου το μέτωπο με τον Καραμανλή αναφορικά με τις ευθύνες για την κρίση μαίνεται ακόμα – ο Αλέξης Τσίπρας σταδιακά ανέβαζε την ένταση της κριτικής.

 

Ο Καραμανλής στο «κάδρο» των μνημονιακών

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ευθύνες Καραμανλή στο πεδίο της οικονομίας τέτοιες που οδήγησαν στην κρίση, «ήταν ο πρωθυπουργός ο  οποίος φεύγοντας άνοιξε την πόρτα στα μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά. Και για να γίνει πιο σαφές το μήνυμα, τοποθέτησε τον πρώην πρωθυπουργό στο ίδιο κάδρο με τους «μνημονιακούς» Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για τους πρωθυπουργούς που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια, διακρίνοντας ταυτόχρονα τον δικό του ρόλο ως του πρωθυπουργού που έβγαλε τη χώρα απ’ τα μνημόνια.

Μάλιστα του καταλόγισε ότι είχε πλήρη εικόνα για το που οδηγούνταν η οικονομία αλλά επέλεξε ν’ αποδράσει εν τω μέσω της δεύτερης θητείας του, σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο ο Τσίπρας, «απάλλαξε» βαριών ευθυνών διότι όπως είπε «δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και έλεγε ‘λεφτά υπάρχουν’».

«Επέλεξε να φύγει έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα. Παρέδωσε 24 δισεκατομμύρια περίπου πρωτογενές έλλειμμα στον επόμενο. Επέλεξε να φύγει. Δεν κάθισε να δώσει τη μάχη στη μέση της θητείας προκήρυξε εκλογές τότε. Ο επόμενος μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν», και ζήτησε την εντολή του ελληνικού λαού για να δώσει λεφτά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αμήχανη ήταν η απάντηση στην παρατήρηση ότι καθόλη τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας δεν άσκησε κριτική στα πεπραγμένα Καραμανλή, καθώς παρέπεμψε στην κριτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Καραμανλής ήταν στην κυβέρνηση, δηλαδή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4%.

Επίσης, του καταλόγισε ότι συνολικά το μοντέλο διακυβέρνησης τα έτη 2004 – 2009 οδήγησε στη χρεοκοπία, καθώς «γιγάντωσε ένα πελατειακό κράτος, δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας, δημιούργησε συνθήκες που,  οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια» μοντέλο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την επιστροφή.

 

«Εγώ έβγαλα τη χώρα απ τα μνημόνια, δε σκόρπισα 24 δις σε ρουσφέτια»

«Θα ήμουνα πολύ ευτυχής, αν και εγώ μπορούσα να είμαι Πρωθυπουργός σε συνθήκες τέτοιες» ανέφερε ειρωνικά. «Να μοιράζω δηλαδή παροχές, επιχορηγήσεις, να μοιράζω ρουσφέτια, να μοιράζω διορισμούς.  Εγώ βρέθηκα στην πιο δυσάρεστη θέση, να βρίσκομαι εκεί, προκειμένου να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα. Να ξεπλύνω τα σπασμένα όλων των προηγούμενων. Εγώ παρέλαβα το 2015 άδεια ταμεία, δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις μήνα με το μήνα.  Ξέρετε τι ωραία θα ήταν να ήμουνα και εγώ, όπως ο κ. Καραμανλής, και να σκόρπαγα 24 δις πρωτογενές έλλειμμα» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «η ιστορία έχει καταγράψει πρώτον ότι ο κ. Καραμανλής αποχώρησε στη μέση της θητείας του χωρίς να δώσει τη μάχη. Προκήρυξε εκλογές, ενώ ήξερε πού βρίσκεται το έλλειμμα. Δεύτερον, ότι ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε και ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τί ακριβώς συμβαίνει και έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Και ο ίδιος, με τους χειρισμούς του, έφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έφερε τα μνημόνια, μας έβαλε σε αυτή τη σκληρή επιτροπεία. Ο κ. Σαμαράς, αργότερα, οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία και αφαίμαξη, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα, άδεια τα ταμεία και εγώ – με κρίνει   η ιστορία και θα με κρίνει ο λαός – είμαι ο Πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτοί τη βάλανε στα μνημόνια, έχουν διαφορετικού είδους ευθύνες, αλλά τη βάλανε στα μνημόνια, τη βάλανε σε σκληρή επιτροπεία, στην άρση εθνικής κυριαρχίας και εγώ, παρά τις δυσκολίες, κατάφερα, και καταφέραμε να πετύχουμε, εκεί που και οι τρεις απέτυχαν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:49