04/12/2020 09:30:25

Τέλος τα F-22: Γιατί οι ΗΠΑ «σκότωσαν» την επανεκκίνηση της κατασκευής τους

«Βόμβα» από το Πεντάγωνο: Πρόταση να «σκοτώσει» τα stealth μαχητικά - Media

 

Αν υπάρχει σήμερα ένα μαχητικό που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι τόσο προηγμένο, ώστε να θεωρείται σχεδόν κρατικό μυστικό, αυτό δεν είναι άλλο από το περίφημο F-22 "Raptor", η πώληση του οποίου σε τρίτες χώρες απαγορεύεται διά νόμου.

Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα F-22: η κατασκευή τους έχει διακοπεί εδώ και χρόνια και ένα σχέδιο για την επανεκκίνησή της "πέθανε" πριν καν αρχίσει να υλοποιείται.

Ο λόγος; Το εξωπραγματικό κόστος. Σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, μια προσπάθεια επανεκκίνησης της κατασκευής των εξαιρετικών αυτών αεροσκαφών θα κόστιζε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή 194 μαχητικών.

Κι όχι μόνον αυτό. Ακόμα χειρότερα, για να προετοιμαστεί ξανά η γραμμή κατασκευής τους θα χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρώτα αεροσκάφη δεν θα ήταν έτοιμα προς παράδοση πριν το 2030.

Το Πεντάγωνο προσέθετε, ταυτόχρονα, ότι το γερασμένο σχέδιο των F-22 ακόμα και με διάφορες παρεμβασεις εκμοντερνισμού θα ήταν μη ανταγωνιστικό για τα αεροσκάφη έκτης γενιάς στα οποία επενδύουν σήμερα χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Με αυτά και με εκείνα, φαίνεται ότι τα F-22, παρά το γεγονός ότι παραμένουν ασυναγώνιστα σε πολλούς τομείς, δεν πρόκειται να παραχθούν εκ νέου, με τις ΗΠΑ να επενδύουν κι αυτές σε πιο προηγμένα σχέδια.

Πηγή: National Interest

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.