search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:08
MENU CLOSE

Ψήφος ανοχής από το ΚΙΝΑΛΛ: Ρόλο μετεκλογικού ρυθμιστικού παράγοντα επιδιώκει η Γεννηματά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2079
27-6-2019
30.06.2019 03:00
sp2706fofh.jpg

 

Στην προεκλογική κούρσα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όταν οι μεγάλοι συσπειρώνονται οι μικροί στραγγαλίζονται. Η κούρσα για τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, και η αλήθεια είναι ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα συσπείρωσης διότι θεωρείται πολύ πιθανό η αποχή να είναι αρκετά υψηλή.

Σε ένα τέτοιο πολιτικό σκηνικό, μία εβδομάδα και κάτι πριν από τις εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής προσπαθεί να βρει την ισορροπία του, την ώρα που τα στελέχη του, σε κάθε τους συνέντευξη, αποφεύγουν τεχνηέντως να απαντήσουν στο ερώτημα ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί εκλογική επιτυχία.

Στοίχημα για τη Φώφη Γεννηματά, που μην ξεχνάμε ότι έχει ποντάρει σε μια μετα-Βενιζέλου εποχή, είναι ναι μεν η εκλογική επίδοση, αλλά και το πώς θα γίνει ρυθμιστικός παράγοντας μετεκλογικά. Εφόσον το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα γίνει δεκανίκι του πρώτου κόμματος (κάτι που δεν φαίνεται και να επιθυμεί), η νέα στρατηγική της προέδρου είναι η ψήφος ανοχής σε μια σειρά από μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση.

«Υπεύθυνη αντιπολίτευση»

Η ντρίμπλα της ψήφου ανοχής φαίνεται ότι αποτελεί για το Κίνημα Αλλαγής και την ηγετική του ομάδα μια στρατηγική λύση μπροστά στην πίεση που το κόμμα δέχεται για πιθανή συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ.

«Εμείς ως υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες. Θα φροντίσουμε να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Δεν μιλάμε για συγκυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η Γεννηματά μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της.

Προθέσεις που έσπασε σε «πενηνταράκια» ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είναι σαφές ότι δεν τίθεται θέμα μετεκλογικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ., υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εκ νέου και σε νέες περιπέτειες» δήλωσε ο Χριστοδουλάκης.

«Θα δίνουμε ψήφο σε ό,τι έρχεται στη Βουλή και είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Δίνουμε έμφαση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην αλλαγή των όρων για τα πλεονάσματα και την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης» πρόσθεσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής.

Διπλή στόχευση

Στην ουσία, με αυτή την κίνηση η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει δυο στόχους. Ο πρώτος είναι να παρουσιαστεί το Κίνημα Αλλαγής ως μια υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη, η οποία δεν λειτουργεί μηδενιστικά έναντι κανενός αλλά βάζει πλάτη σε μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, τα οποία απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα.

Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, με την κίνηση αυτή το Κίνημα Αλλαγής στέλνει το μήνυμα ότι δεν αποποιείται τον ρόλο του αντιπολιτευτικού κόμματος με σαφή προοδευτικό χαρακτήρα και με ξεκάθαρη στάση απέναντι στις πιο ακραίες (προ)θέσεις της Ν.Δ. Επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει τη μελλοντική παρουσία του κόμματος ως μείζονος προοδευτικού πόλου στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία, υποσκάπτοντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο του το παιχνίδι.

Μπαλαντέρ

Σε γενικές γραμμές η (κατά πολλούς) στροφή αποδεικνύει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας εξαιρετικά ευμετάβλητος μετεκλογικός μπαλαντέρ, αν και τα στελέχη του, όπως ο Γιώργος Καμίνης, επιμένουν ότι πρόκειται για προσαρμογή ανάλογα με την εξέλιξη του πολιτικού χρόνου. Έναν άλλο… όρο που εισήγαγε το Κίνημα Αλλαγής είναι το «προοδευτική αντιπολίτευση», ένας όρος που, σύμφωνα με τον Κώστα Σκανδαλίδη, συνδυάζεται με τη θετική πρόταση και τις προοδευτικές λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Χαριλάου Τρικούπη μοιάζει να στρώνει… χαλί για την επόμενη ημέρα, τονίζοντας ότι θα έχει ανοχή σε ορισμένα θέματα στα οποία μπορεί να βοηθήσει για να κυβερνηθεί η χώρα σωστά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24