search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04
MENU CLOSE

Ακροδεξιό παραλήρημα του δημάρχου Θερμαϊκού: Θέλει να υψώσει τείχος για τους Ρομά

29.06.2019 13:57
Ακροδεξιό παραλήρημα του δημάρχου Θερμαϊκού: Θέλει να υψώσει τείχος για τους Ρομά - Media

 

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το ακροδεξιό παραλήρημα του νεοεκλεγέντα δημάρχου Θερμαϊκού, Γιώργου Τσαμασλή, ο οποίος ζήλεψε τον Τραμπ και θέλει να υψώσει τείχος για τους Ρομά. 

Ο δήμαρχος που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά εκλέχθηκε χωρίς τη στήριξή της, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για παραβατικότητα από τους Ρομά που μένουν στον καταυλισμό της Περαίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ανάβουν φωτιές, δημιουργώντας ρύπανση σε αέρα, νερό και γη και πως κλέβουν μεταλλεύματα, τα οποία πωλούν σε εταιρείες.

«Είναι φαινόμενο αρκετών χρόνων με ένταση αυξανόμενη την τελευταία τετραετία» είπε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος και πρόσθεσε: «Καίνε υλικά που περιέχουν μέσα μέταλλα, κυρίως χαλκό, και είναι κατά βάση ελαστικά αυτοκινήτων και καλώδια της ΔΕΗ. Παίρνουν τα μεταλλεύματα και τα πουλάνε σε εταιρείες. Αποτέλεσμα της καύσης είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, έδαφος, υπέδαφος, αέρας, υδροφόροι ορίζοντες και θάλασσα, προβλήματα υγείας, άμεσα και ορατά, όπως η δύσπνοια και η δυσοσμία και πιο σοβαρά, όπως οι καρκινογενέσεις».

Παράλληλα κατηγόρησε τους Ρομά ότι ευθύνονται για τις κλοπές που σημειώνονται στην περιοχή. «Ό,τι γίνεται στην περιοχή σε επίπεδο κλεψιάς, μικροκλοπών, κλπ, είναι από αυτούς τους ανθρώπους, ας μην το κατονομάζουν οι άλλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε: «Αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα, σας λέω και το προχωράω και λίγο παραπάνω, που ξέρω ότι είναι έξω από τα όρια, έξω από τη νομιμότητα, αλλά εγώ θα το κάνω, και θα ακουστεί τώρα πρώτη φορά από το δικό σας ραδιόφωνο, εγώ θα υψώσω τείχος εκεί, δεν θα μπορεί να πηγαίνει κανένας στην περιοχή αυτή».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα αποκλείσει όσους μένουν στον οικισμό, ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού απάντησε: «Θα τους αποκλείσω ναι, δεν θα χουν πρόσβαση», διευκρινίζοντας ότι θα προηγηθεί έλεγχος περί νόμιμης κατοχής του χώρου.

«Ή θα προσαρμοστούν όπως όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και θα ζουν με κανόνες και με τη λειτουργία του κράτους όπως αυτή από τους νόμους επιβάλλεται ή αν ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει θα βρει απέναντί του εμένα» κατέληξε.

Απαντώντας η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Αικατερίνη Γιάντσιου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για την άνοδο της ρητορικής του μίσους εις βάρος των Ρομά. Οι συνεχείς αναφορές, τόσο στον επίσημο τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πολιτικά πρόσωπα και ήδη εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υποκινούν το ρατσιστικό μίσος και εδραιώνουν τον διχασμό μεταξύ των πολιτών του κράτους. Κρίνεται απαραίτητο, για τη διασφάλιση των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σύνολο του πολιτικού κόσμου να καταδικάσει ρατσιστικές αναφορές και σχόλια που προτρέπουν σε έκνομες ενέργειες. Τα προβλήματα που συναντώνται στους καταυλισμούς Ρομά αντιμετωπίζονται μέσω δράσεων που οδηγούν στην κοινωνική ένταξη και ομαλή συνύπαρξη και όχι στήνοντας τοίχους και αποκλείοντας περαιτέρω τους ήδη αποκλεισμένους. Οι θεσμικοί εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών και της λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι οι αιρετοί, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η συνειδητή καταστρατήγηση του ρόλου αυτού εκθέτει την Πολιτεία και εγκυμονεί κινδύνους».

Παρασκευόπουλος: Ακροδεξιό όραμα που συγκρούεται με τον πυρήνα του Συντάγματος

Τις δηλώσεις Τσαμασλή σχολίασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος αφού σημείωσε ότι «το «ύψωμα των τειχών δεν θα περιορίσει την παραβατικότητα, αλλά θα οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα», πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μια απλώς ακροδεξιά ρητορική ή μια ρατσιστική δήλωση χωρίς αντίκρισμα. Πρόκειται για ένα “όραμα” που συγκρούεται με τον πυρήνα του Συντάγματος και των θεμελιωδών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη ζωή. Αντιβαίνει σε κάθε έννοια πολιτισμού και επιστρέφει σε μεθόδους και αυταρχικές πρακτικές που ποτέ δεν συνέβαλαν στην εξάλειψη προβλημάτων. Χωρίς κάποιο οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της υπαρκτής παραβατικότητας, εξάρθρωσης κυκλωμάτων που δρουν παράνομα ή επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων στην περιοχή η ασφάλεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί».

Αυγέρη: Είναι κι αυτό Fake News;

«Η… μαύρη αλήθεια. Θέλει ο ρατσισμός της ΝΔ να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την αφήνει…”Fake news”, λέει, η δήλωση Κυρανακη για επίδομα παιδιού μόνο σε ελληνόπουλα! Fake news και η δήλωση του νέου δημάρχου Θερμαϊκού ότι θα χτίσει τείχος για τους Ρομά;», σχολίασε η δημοσιογράφος και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη.

Πηγή: tvxs.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04