search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:05
MENU CLOSE

Το «σύνδρομο» Avatar

06.02.2010 00:28
Το «σύνδρομο» Avatar - Media

Ο Ντέιβιντ Κάμερον σίγουρα είχε προβλέψει ότι η νέα του ταινία θα «έσπαγε» ταμεία, αλλά όχι ότι θα προκαλούσε πολιτικές αντιδράσεις και ψυχολογικές επιπτώσεις στους θεατές.Το Avatar είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς και η μεγαλύτερη τομή που έχει γίνει ποτέ στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην 7η τέχνη. Πολλοί λένε ότι ο κινηματογράφος δεν θα είναι πια ο ίδιος, αφού η νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία 3D, οι virtual κάμερες, τα ειδικά γυαλιά επιφυλάσσουν στον θεατή μια νέα και ανεπανάληπτη εμπειρία, με την αληθινή πραγματικότητα να μπλέκει με την εικονική και τους βιονικούς ηθοποιούς με τους πραγματικούς σταρ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον σίγουρα είχε προβλέψει ότι η νέα του ταινία θα «έσπαγε» ταμεία, αλλά όχι ότι θα προκαλούσε πολιτικές αντιδράσεις και ψυχολογικές επιπτώσεις στους θεατές.

Το Avatar είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς και η μεγαλύτερη τομή που έχει γίνει ποτέ στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην 7η τέχνη. Πολλοί λένε ότι ο κινηματογράφος δεν θα είναι πια ο ίδιος, αφού η νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία 3D, οι virtual κάμερες, τα ειδικά γυαλιά επιφυλάσσουν στον θεατή μια νέα και ανεπανάληπτη εμπειρία, με την αληθινή πραγματικότητα να μπλέκει με την εικονική και τους βιονικούς ηθοποιούς με τους πραγματικούς σταρ.

Για την τομή που έφερε ο Κάμερον έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, και ήταν αναμενόμενο. Αυτό, όμως, που έχει αφήσει έκπληκτους τους πάντες είναι η ανάπτυξη του «συνδρόμου» Avatar, ενός «συνδρόμου» που άλλους θεατές τους κάνει να βγαίνουν από την κινηματογραφική αίθουσα με κατάθλιψη και άλλους με οργή για τη συνωμοσία των οικολόγων…

Συντηρητικοί κατά Avatar

Οι άκρως συντηρητικοί, οι «κοκκινολαίμηδες» σκεπτικιστές των ΗΠΑ, μετά τη λήξη της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές είδαν να αναδύεται ένας νέος εχθρός… η ταινία Avatar!

Πίσω από το στόρι, είδαν μια νέα συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, συνωμοσία που εξυφαίνεται από εκείνους που επιμένουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και για τη δραματική αλλαγή του κλίματος.

Επιστήμονες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι που είναι «ταγμένοι» στο λόμπι του άνθρακα και του πετρελαίου, έχουν ανοίξει τον οχετό και υποστηρίζουν ότι «η ταινία είναι βαθιά αντιαμερικανική, ενώ όσοι την απολαμβάνουν θέλουν την καταστροφή της χώρας».

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο που έγραψε ο Dr Richard Swier: «Το Avatar και η Κοπεγχάγη είχαν μεγάλη επιτυχία γιατί είναι μέρος του προπαγανδιστικού κινήματος “σώσε τον πλανήτη”… Όπως το Avatar είναι επιστημονική φαντασία, η άποψη ότι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούνται από τον άνθρωπο είναι απάτη…

Το Avatar είναι καθαρή οικολογική προπαγάνδα…».Μπορεί να ακούγεται αφελές και αστείο, δεν είναι όμως, εάν σκεφθεί κανείς την επιρροή της «συμμορίας» του άνθρακα στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι έχουν «ακτινογραφήσει» το σενάριο της ταινίας, για να υποστηρίξουν την άποψή τους. Οι ιθαγενείς Νάβι θυμίζουν τους Iνδιάνους της Αμερικής, οι γήινοι αναζητούν στον πλανήτη «Πανδώρα» ένα πανάκριβο μετάλλευμα και, για να πείσουν τους ιθαγενείς, στέλνουν έναν βετεράνο πεζοναύτη, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Η επιχείρηση κατά των κατοίκων του πλανήτη «Πανδώρα» ονομάζεται «Σοκ και Δέος» και ο πολύς συνταγματάρχης θέλει, όπως ο Μπους, να απαντήσει στον «τρόμο με τρόμο». Και οι σκεπτικιστές το «μεταφράζουν» αυτό ως… «η ταινία δικαιολογεί τη χρήση βίας ενάντια στις εταιρείες που έχουν αφιερωθεί στην εξεύρεση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων». Και ακόμα… «η ταινία προπαγανδίζει τις βίαιες μεθόδους για να σταματήσει η πρόοδος του ανθρώπινου είδους»… Και καταλήγουν: «Αυτός είναι ο σκοπός της οικο-τρομοκρατίας». Ο ίδιος ο Τζέιμς Κάμερον, στην πρεμιέρα του Avatar, δήλωσε ότι η ταινία είναι ένα σήμα κινδύνου για την καταστροφή του περιβάλλοντος και πρόσθεσε: «Το βλέπω σαν μια μεταφορά, όχι τόσο έντονα πολιτικοποιημένη όσο κάποιοι θα την έθεταν»… Πού να ήξερε τι θα ακολουθούσε…

Avatar Blues

Και ενώ οι «κοκκινολαίμηδες» δίνουν τον «πολιτικό» τους αγώνα κατά της ταινίας του Κάμερον, κάποιοι άλλοι βγαίνουν από τις κινηματογραφικές αίθουσες με βαριά μελαγχολία. Η μεγαλύτερη επιτυχία των νέων τεχνολογιών που εφάρμοσε ο Κάμερον, είναι ότι οι θεατές βιώνουν την ταινία με έναν μοναδικό ρεαλιστικό τρόπο, με μια ιδιαίτερη ρεαλιστική ψευδαίσθηση. Και αρκετοί δεν το αντέχουν! Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, για πολλούς θεατές ο πλανήτης «Πανδώρα» είναι τόσο όμορφος που θα ήθελαν να ζουν εκεί για πάντα!

Χαρακτηριστικά είναι τα ρεπορτάζ των αμερικάνικων δικτύων, όπως για παράδειγμα του CNN, που πρώτο «διέγνωσε» αυτό που ονομάστηκε «Avatar Blues». Στο ρεπορτάζ του δικτύου θεατές που λάτρεψαν την ταινία δήλωσαν ότι ένιωσαν τέτοια ευφορία, σε σημείο που όταν βγήκαν από την κινηματογραφική αίθουσα ένιωσαν βαθιά κατάθλιψη συνειδητοποιώντας για ακόμα μια φορά σε τι πόλη ζουν, πώς είναι η γειτονιά τους, πώς είναι το σπίτι τους και ο περιβάλλων χώρος… Ορισμένοι δήλωσαν ότι εμφάνισαν ακόμα και συμπτώματα αυτοκτονικού ιδεασμού, αφού θα ήθελαν πολύ να μείνουν για πάντα στον κατάφυτο, καθαρό, λαμπερό πλανήτη «Πανδώρα»!

Ενδεικτικό της επιρροής που έχει σε πολλούς θεατές η ταινία, είναι τα σχόλια που γράφονται στο http://www.avatar-forums.com/”>www.avatar-forums.com. Σε ένα ποστ, με τίτλο «Τρόποι για να διαχειριστείτε την κατάθλιψη εξαιτίας του άυλου, απραγματοποίητου ονείρου του πλανήτη “Πανδώρα”», υπήρξαν την πρώτη μέρα της ανάρτησής του περίπου 1.000 σχόλια από θεατές που έλεγαν ότι είχαν μελαγχολήσει και από άλλους που ήθελαν να τους βοηθήσουν… Ιδού ορισμένα σχόλια: «Η ταινία ήταν τόσο όμορφη και μας έδειξε κάτι που δεν υπάρχει στη Γη. Νομίζω ότι ο κόσμος είδε ότι θα μπορούσε να ζει σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον και αυτό τον έκανε να πέσει σε κατάθλιψη»… «Είδα χθες το βράδυ την ταινία και όταν ξύπνησα σήμερα το πρωί ο κόσμος μού φάνηκε γκρίζος… Ζω σε έναν κόσμο που πεθαίνει…»… «Έπεσα σε μελαγχολία γιατί πραγματικά θα ήθελα να ζω στον πλανήτη “Πανδώρα” αλλά και γιατί αηδίασα με όλη την καταστροφή που έχουμε κάνει στον πλανήτη μας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59