search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:47
MENU CLOSE

Ο Καραμανλής απαντά για το σκοπιανό: Δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην ικανοποιεί τις θέσεις μας

29.06.2019 15:35
Ο Καραμανλής απαντά για το σκοπιανό: Δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην ικανοποιεί τις θέσεις μας - Media
 
Απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας, που υποστηρίζει ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε προτείνει το 2005 στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το όνομα “Μακεδονία- Σκόπια” για τη γείτονα, δίνουν κύκλοι του κ. Καραμανλή. Το δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια του πολέμου που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και για το οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός.
 
Σχετικά με το έγγραφο που δημοσιεύτηκε, κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή επισημαίνουν τα εξής:
 
• Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
• Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
 
• Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.
 
• Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.
 
• Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.
 
Η εφημερίδα Documento δημοσιεύει επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας ενώ φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και χωρίς να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.
 
Κουμουτσάκος: Προσπάθεια παραμόρφωσης της Ιστορίας
«Εκείνοι που συμφωνήσαν σε μια επιζήμια συμφωνία στο ζήτημα της Μακεδονίας δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο σε εκείνους που αντιστάθηκαν σε ισχυρές διεθνείς πιέσεις, έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον και προστάτευσαν το εθνικό συμφέρον. Η σκόπιμα αποσπασματική παρουσίαση ενός τμήματος της τότε διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία, αποτελεί ατυχή και άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας. Ο θρίαμβος του Βουκουρεστίου ήταν ένα κεκτημένο που θυσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες» αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ.Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο twitter με αφορμή το δημοσίευμα για τη διαπραγμάτευση επί Καραμανλή.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:47