search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:10
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Άνευ αντικειμένου η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ – Μόνο ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ αντιστέκονται

30.06.2019 09:17
4836004.jpg

 

«Ακόμα κι αν όλοι μας στο ΜέΡΑ25 ψηφίζαμε ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτο κόμμα επειδή ο λαός τιμωρεί κάθε πρωθυπουργό που πέρασε μνημόνια -πόσο μάλιστα κάποιον που πέρασε δύο μνημόνια, ένα το καλοκαίρι του 2015 κι ένα το καλοκαίρι του 2018», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στο Πρακτορείο υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος να χάσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, είναι να μπει τοΜέΡΑ25 στην Βουλή και προσθέτει: «τι θα λένε στους υπουργούς του κυρίου Μητσοτάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; ‘Δώστε πίσω το ΕΚΑΣ, τα τραίνα, τα αεροδρόμια, τα πλεονάσματα;’ ‘Μα εσείς τα πήρατε’, θα τους απαντούν εύλογα».

Ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός της χαμένης ψήφου και δηλώνει: «Η ψήφος στην Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ενισχύει τη στυγνή ολιγαρχία. Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι άνευ αντικειμένου. Μόνο η ψήφος στο ΜέΡΑ25 και στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντίστασης στο 4ο μνημόνιο».

Για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής από την επόμενη κυβέρνηση για το εξάμηνο που ήταν υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι τους καλεί από καλοκαίρι του 2015 να το κάνουν και ότι είναι έτοιμος να μετατρέψει «τους εγχώριους υπηρέτες της τρόικας στους πραγματικούς κατηγορούμενους για την κατάρρευση της χώρας και τον εγκλεισμό των Ελλήνων σε μια μόνιμη, απέραντη χρεοδουλοπαροικία». «Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν θα τολμήσουν να το κάνουν», σημειώνει.

Ερ.: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, κύριε Βαρουφάκη;

Απ.: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκλεισε ένα κεφάλαιο της χρεοδουλοπαροικίας μας. Και άνοιξε ένα νέο, ακόμα χειρότερο. Το κεφάλαιο που έκλεισε ήταν εκείνο που ξεκίνησε όταν το βράδυ του δημοψηφίσματος ο νυν πρωθυπουργός επέλεξε να συνθηκολογήσει, να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό τόξο, και στηριζόμενος στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να περάσει το 3ο μνημόνιο – ανασταίνοντας έτσι την ολιγαρχία που, το πρώτο εξάμηνο του 2015, ένιωσε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Το νέο κεφάλαιο της χρεοδουλοπαροικίας μας που ανοίγει στις 8 Ιουλίου θα βρει τον κ. Μητσοτάκη να οικοδομεί την πιο παρασιτική, κερδοσκοπική ολιγαρχία που είχε ποτέ ο τόπος, πάνω στα θεμέλια του 4ου Μνημονίου που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Αύγουστο. Όραμα της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ είναι το μοντέλο Λετονίας: Φευγιό των νέων που δεν έχουν φύγει ήδη, εργασιακός μεσαίωνας για αυτούς που έμειναν, λουκέτα για τους μικρομεσαίους, πάρτι για τις αλυσίδες πολυεθνικών ολιγοπωλίων, ένα κράτος ανήμπορο να προστατεύσει τους αδύναμους αλλά γενναιόδωρο προς τους κερδοσκόπους.

Αυτό είναι λοιπόν το διακύβευμα των εκλογών για το ΜέΡΑ25: Ο μονομέτωπος ανένδοτος αγώνας εναντίον του παρασιτικού καθεστώτος που θα οικοδομήσει η ΝΔ πάνω στο 4ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει, δύο είναι τα οράματα από τα οποία θα πρέπει οι ψηφοφόροι να επιλέξουν: Το δυστοπικό όραμα του μνημονιακού τόξου το οποίο θέλει μια Ελλάδα που να την διαπερνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα, με την Ήπειρο σκαμμένη και το υπέδαφός της καταστραμμένο. Μια Ελλάδα που, αγκαλιά με τον κ. Νετανιάχου και τις αμερικανικές πολυεθνικές να νέμονται την Ανατολική Μεσόγειο δίνοντας εξαιρετική ευκαιρία στον τουρκικό επεκτατισμό να πυροδοτεί εντάσεις στο Αιγαίο, συνεισφέροντας παράλληλα στην κλιματική καταστροφή. Μια Ελλάδα της οποίας οι αγρότες μας θα είναι εξαρτημένοι στους μεταλλαγμένους σπόρους της Μπάγιερ-Μονσάντο. Μια Ελλάδα με «Μόριες» και ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα. Μια Ελλάδα στην οποία θα ζουν πλούσιοι ξένοι και φτωχοί Έλληνες που περιμένουν πότε τα εγγόνια τους θα τους επισκεφτούν.

Και από την άλλη, το όραμα του ΜέΡΑ25 για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα που θα πρωτοστατήσει ώστε όλοι οι υδρογονάνθρακες να μείνουν στα έγκατα της γης. Μια Ελλάδα κέντρο τεχνολογιών και πανευρωπαϊκών δικτύων που βασίζονται 100% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποκεντρωμένη παραγωγή, με πολλές καλές θέσεις εργασίας στην προηγμένη τεχνολογία, με ηλεκτροκίνηση και συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας παντού. Μια Ελλάδα με την γη της να παράγει ακριβά εξαγώγιμα βιολογικά αγαθά. Μια Ελλάδα με ανοικτά σύνορα σε ανθρώπους, ιδέες, προϊόντα, πολιτισμούς. Μια Ελλάδα που δεν στέλνει υπουργούς στις Βρυξέλλες να ζητιανεύουν αλλά με προτάσεις θεραπευτικές για όλους τους Ευρωπαίους, όπως για παράδειγμα την πρότασητου ΜέΡΑ25 για ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα Πράσινης Μετάβασης αξίας 500 δισ. ετησίως το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα στηρίζει, όπως ήδη κάνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ερ.: Πώς αντιμετωπίζετε την επιλογή της ΝΔ να προχωρήσει σε εξεταστική για την περίοδο που ήσασταν υπουργός;

Απ.: Από το καλοκαίρι του 2015 τους προκαλώ να στήσουν όποιο δικαστήριο, στρατοδικείο ή εξεταστική επιτροπή θέλουν, δηλώνοντας ότι εγώ θα είμαι εκεί με ενθουσιασμό, έτοιμος να μετατρέψω τους εγχώριους υπηρέτες της τρόικας στους πραγματικούς κατηγορούμενους για την κατάρρευση της χώρας και τον εγκλεισμό των Ελλήνων σε μια μόνιμη, απέραντη χρεοδουλοπαροικία. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν θα τολμήσουν να το κάνουν.

Ερ.: Τι απαντάτε σε όσους σας προσάπτουν ότι οι επιλογές σας κόστισαν στη χώρα περίπου 100 δισ.;

Απ.: Ότι, ως βαθιά δημοκράτης, δεν θα στερήσω το δικαίωμα στον αυτό-εξευτελισμό όσων επιμένουν το δικό τους κόστος, το κόστος της τρόικας και των κυβερνήσεων της, να το φορτώσουν στον γενναίο λαό που την 5η Ιουλίου τους είπε ΟΧΙ, και κατ΄ επέκταση, στο μόνο υπουργό Οικονομικών που δεν κόστισε στο λαό, που δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ νέων φόρων, που δεν δανείστηκε ούτε ένα ευρώ, που άφησε τα ταμειακά του κράτους λίγο καλύτερα από ό,τι τα παρέλαβε κλπ κλπ.

Ερ.: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι λειτουργείτε ως μια εφεδρεία για να ανακοπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σας εγκαλεί για τη δήλωσή σας ότι είναι χαμένη ψήφος η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Απ.: Πρώτον, ακόμα κι αν όλοι μας στο ΜέΡΑ25 ψηφίζαμε ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτο κόμμα επειδή ο λαός τιμωρεί κάθε πρωθυπουργό που πέρασε μνημόνια (πόσο μάλιστα κάποιον που πέρασε δύο Μνημόνια, ένα το καλοκαίρι του 2015 κι ένα το καλοκαίρι του 2018). Δεύτερον, ο μόνος τρόπος να χάσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία είναι να μπει το ΜέΡΑ25 στην Βουλή. Τρίτον, τι θα λένε στους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; «Δώστε πίσω το ΕΚΑΣ, τα τραίνα, τα αεροδρόμια, τα πλεονάσματα;». «Μα εσείς τα πήρατε», θα τους απαντούν εύλογα.

Είναι λοιπόν προφανές, όσο και να στενοχωρεί τον κ. Τσίπρα, ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός της χαμένης ψήφου. Η ψήφος στην Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ενισχύει την στυγνή ολιγαρχία. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι άνευ αντικειμένου. Μόνο η ψήφος στο ΜέΡΑ25 και στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντίστασης στο 4ο Μνημόνιο. Και από τα δύο αυτά κόμματα, μόνο το ΜέΡΑ25, το μόνο πανευρωπαϊκόκόμμα, θα αντιστέκεται όχι μόνο λέγοντας ΟΧΙ αλλά και καταθέτοντας εναλλακτικές, τεχνοκρατικά άρτιες, λύσεις στα τοξικά και ταξικά νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας.

Ερ.: Έχετε πει ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα από ό,τι είναι σήμερα ακόμη και με Grexit. Ταυτόχρονα υποστηρίζετε ότι είστε ευρωπαϊστής. Πως συνδυάζονται αυτά;

Απ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται στα εξ ων συνετέθη (με την Ακροδεξιά να θριαμβεύει στην Ιταλία, στην Γαλλία, στη Βρετανία κλπ) επειδή οι κυβερνήσεις που εκφράζουν την ευρωπαϊκή ολιγαρχία εμμένουν στο «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» προς τις διάφορες τρόικες και, ιδίως, στην πολιτική του σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες και της σκληρής λιτότητας για τους πολλούς. Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές λέμε ΟΧΙ σε αυτές τις πολιτικές που καταστρέφουν την Ευρώπη μας. Όταν η ολιγαρχία, η τρόικά της, οι γραφειοκράτες και οι λοιποί εκπρόσωποί τους μας λένε ότι, αν τολμήσουμε να πούμε ΟΧΙ στις πολιτικές που καταστρέφουν την Ευρώπη, θα μας πετάξουν από το ευρώ, τότε η μόνη υπεύθυνη απάντηση που μπορεί να δώσει ένας ευρωπαϊστής είναι: Κάντε το αν τολμάτε! Εν κατακλείδι, ευρωπαϊσμός δεν είναι η ανεύθυνη υπακοή σε ό,τι καταστρέφει την Ευρώπη. Ευρωπαϊσμός είναι η υπεύθυνη ανυπακοή στους καταστροφείς της Ευρώπης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:09